Burgemeester van Hedel deelde mee hoe dingen tot stand zijn gekomen. Foto: Monique Schuite
Burgemeester van Hedel deelde mee hoe dingen tot stand zijn gekomen. Foto: Monique Schuite

Krijgt Brummen een AZC?

Algemeen

BRUMMEN – Vorige week werd bekend gemaakt dat gemeente Brummen 120 vluchtelingen moet gaan opvangen vanwege de spreidingswet die 1 februari van kracht is geworden. Aanleiding voor de spreidingswet is vooral de gebrekkige doorstroom van aanmeldcentrum Ter Apel naar AZC’s en van daaruit weer voor statushouders naar één van de 342 gemeenten waar ze gehuisvest zouden moeten worden. Gemeente Brummen heeft zich altijd bereid getoond een bijdrage te willen leveren aan de opvang van vluchtelingen en het oplossen van de asielcrisis.

De gemeente had al voorbereidingen getroffen om 35 statushouders onder te gaan brengen op de locatie van Michaelshoeve in Brummen. Voor de termijn van twee jaar is daar ruimte gehuurd en aangepast. Statushouders zijn mensen die een verblijfsvergunning hebben en dus in Nederland blijven wonen. De nieuwe Nederlanders gaan hier ook werken om een nieuw leven op te bouwen. Alle gemeenten in Nederland hebben de opdracht statushouders in hun gemeente te huisvesten.

In de tussentijd zijn berichten gekomen dat de eigenaar van de Michaelshoeve, van den Brink Vastgoed uit Ermelo, in onderhandeling is met het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) om het terrein aan hen te verkopen.

Dit zou inhouden dat er in Brummen een AZC gefaciliteerd gaat worden voor maximaal 350 asielzoekers én voor een langere termijn. Dit aantal is nodig om een volwaardig AZC te kunnen zijn waarbij ook voorzieningen worden getroffen op het terrein.

Voor de gemeente Brummen zou dit betekenen dat zij niet langer zorg hoeven te dragen voor de 120 asielzoekers. Het COA neemt dan alles voor haar rekening waarbij je kunt denken aan beveiliging, medische zorg, onderwijs, dagelijkse bezigheden etc. Indien het COA het monumentale pand gaat kopen zullen zij het in ere herstellen en dat is voor het dorp Brummen een meerwaarde.

De gemeente Brummen heeft ervoor gekozen deze ontwikkelingen zo snel mogelijk te delen met de inwoners van Brummen waarbij omwonenden persoonlijk zijn benaderd of een brief of mail hebben gekregen voor een informatieavond op donderdag 15 februari. Op vrijdagavond was er een informatieavond voor alle inwoners van Brummen. De timing was enigszins opmerkelijk. 

Burgemeester van Hedel gaf vrijdagavond in een openingswoord aan hoe dit alles tot stand is gekomen. Hij benadrukte de noodzaak om buurtbewoners en anderen zo snel mogelijk in te lichten over de doorstroomlocatie en de mogelijke komst van een AZC. Leden van het COA en het gemeentebestuur waren aanwezig om vragen te beantwoorden. Dit leidde tot enige commotie want vragen konden niet centraal worden gesteld.

“Dit is geen transparantie zo, het is allang beslist”, zegt iemand. “Mijn dochters fietsen daar elke dag langs naar school en met de berichten die we zien in de media voelt dat niet goed”. “Het aantal vluchtelingen is veel te veel voor het dorp Brummen”. “350 asielzoekers is het maximale aantal maar kunnen het er ook meer worden?” “We mogen meer vertrouwen hebben want deze mensen kunnen ook bijdragen in het personeelstekort en dan vooral in de zorg”. “Ik ga mijn huis te koop zetten want die is straks niets meer waard”. “Ik ben zeer teleurgesteld want door de korte termijn kon ik me niet voorbereiden”.

Dit zijn zorgen en vragen die geuit werden en waar soms wel en soms geen antwoord op kwam. Vragen konden ook gesteld worden middels briefjes voor een later moment. Burgemeester Van Hedel verzekerde dat er nog meerdere momenten zullen komen om het gesprek aan te gaan als blijkt dat een AZC doorgang zal vinden.

Inmiddels is door bezorgde inwoners van Brummen een petitie gestart via petities.nl. ‘Open geen asielzoekerscentrum voor 350 personen in Brummen’.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Afbeelding
Brummen zonder zwerfafval Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
Reactie op:Woningnood in Brummen/Voedselbos Elzenbos 3 van de fractie CDA Ingezonden 3 uur geleden
De werkgroep Kamermuziek neemt afscheid.
Afscheid werkgroep Kamermuziek Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Rentmeesterschap Columns 3 uur geleden
Afbeelding
Denk aan de egels Ingezonden 3 uur geleden
Cabaretgroep "Het vrouwenspektakel".
Verenigingsavond O.V.O.V. Algemeen 3 uur geleden
Reëen spotten vanuit de fotohut.
"BuitenGewoon" zoekt mooiste natuurfoto Algemeen 3 uur geleden
Diversiteit komt ten goede aan insecten en vogels.
Open erf bij biodiversiteitsambassadeurs Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Principiële zaken aan de orde in raadsforum Gemeentenieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Raad buigt zich over digitale toekomst Gemeentenieuws 3 uur geleden
Heeft u een fijn maatje en een plekje voor deze prachtige diamantduif?
Dier van de Week Algemeen 3 uur geleden
Hoe gebruik je een AED apparaat?
AED- reanimatietraining Sportclub Brummen Algemeen 3 uur geleden
Jan Schurink met zijn boek. Foto: Artist-freed.
Jan Schurink: Van bakkerszoon tot dorpschroniqueur Algemeen 3 uur geleden
De drukte valt nog mee. Foto: Rutger Jongejan
Overlast van sluipverkeer valt (nog) mee Algemeen 3 uur geleden