Burgemeester van Hedel deelde mee hoe dingen tot stand zijn gekomen. Foto: Monique Schuite
Burgemeester van Hedel deelde mee hoe dingen tot stand zijn gekomen. Foto: Monique Schuite

Krijgt Brummen een AZC?

Algemeen

BRUMMEN – Vorige week werd bekend gemaakt dat gemeente Brummen 120 vluchtelingen moet gaan opvangen vanwege de spreidingswet die 1 februari van kracht is geworden. Aanleiding voor de spreidingswet is vooral de gebrekkige doorstroom van aanmeldcentrum Ter Apel naar AZC’s en van daaruit weer voor statushouders naar één van de 342 gemeenten waar ze gehuisvest zouden moeten worden. Gemeente Brummen heeft zich altijd bereid getoond een bijdrage te willen leveren aan de opvang van vluchtelingen en het oplossen van de asielcrisis.

De gemeente had al voorbereidingen getroffen om 35 statushouders onder te gaan brengen op de locatie van Michaelshoeve in Brummen. Voor de termijn van twee jaar is daar ruimte gehuurd en aangepast. Statushouders zijn mensen die een verblijfsvergunning hebben en dus in Nederland blijven wonen. De nieuwe Nederlanders gaan hier ook werken om een nieuw leven op te bouwen. Alle gemeenten in Nederland hebben de opdracht statushouders in hun gemeente te huisvesten.

In de tussentijd zijn berichten gekomen dat de eigenaar van de Michaelshoeve, van den Brink Vastgoed uit Ermelo, in onderhandeling is met het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) om het terrein aan hen te verkopen.

Dit zou inhouden dat er in Brummen een AZC gefaciliteerd gaat worden voor maximaal 350 asielzoekers én voor een langere termijn. Dit aantal is nodig om een volwaardig AZC te kunnen zijn waarbij ook voorzieningen worden getroffen op het terrein.

Voor de gemeente Brummen zou dit betekenen dat zij niet langer zorg hoeven te dragen voor de 120 asielzoekers. Het COA neemt dan alles voor haar rekening waarbij je kunt denken aan beveiliging, medische zorg, onderwijs, dagelijkse bezigheden etc. Indien het COA het monumentale pand gaat kopen zullen zij het in ere herstellen en dat is voor het dorp Brummen een meerwaarde.

De gemeente Brummen heeft ervoor gekozen deze ontwikkelingen zo snel mogelijk te delen met de inwoners van Brummen waarbij omwonenden persoonlijk zijn benaderd of een brief of mail hebben gekregen voor een informatieavond op donderdag 15 februari. Op vrijdagavond was er een informatieavond voor alle inwoners van Brummen. De timing was enigszins opmerkelijk. 

Burgemeester van Hedel gaf vrijdagavond in een openingswoord aan hoe dit alles tot stand is gekomen. Hij benadrukte de noodzaak om buurtbewoners en anderen zo snel mogelijk in te lichten over de doorstroomlocatie en de mogelijke komst van een AZC. Leden van het COA en het gemeentebestuur waren aanwezig om vragen te beantwoorden. Dit leidde tot enige commotie want vragen konden niet centraal worden gesteld.

“Dit is geen transparantie zo, het is allang beslist”, zegt iemand. “Mijn dochters fietsen daar elke dag langs naar school en met de berichten die we zien in de media voelt dat niet goed”. “Het aantal vluchtelingen is veel te veel voor het dorp Brummen”. “350 asielzoekers is het maximale aantal maar kunnen het er ook meer worden?” “We mogen meer vertrouwen hebben want deze mensen kunnen ook bijdragen in het personeelstekort en dan vooral in de zorg”. “Ik ga mijn huis te koop zetten want die is straks niets meer waard”. “Ik ben zeer teleurgesteld want door de korte termijn kon ik me niet voorbereiden”.

Dit zijn zorgen en vragen die geuit werden en waar soms wel en soms geen antwoord op kwam. Vragen konden ook gesteld worden middels briefjes voor een later moment. Burgemeester Van Hedel verzekerde dat er nog meerdere momenten zullen komen om het gesprek aan te gaan als blijkt dat een AZC doorgang zal vinden.

Inmiddels is door bezorgde inwoners van Brummen een petitie gestart via petities.nl. ‘Open geen asielzoekerscentrum voor 350 personen in Brummen’.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Een gezellige familietoernooi wat vraagt om een herhaling volgend jaar.
Familietoernooi bij TC Eerbeek Algemeen 5 uur geleden
Plezier staat voorop bij Orquesta Catambú.
Orquesta Catambú in 't Buurthuis Algemeen 6 uur geleden
Een bijzondere 'eropuitdienst' o.l.v. Pastor Jolanda Aantjes in Oeken.
Eropuitdienst Hall Algemeen 21 mei, 12:08
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 21 mei, 11:27
Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00