Het ABK huis
Het ABK huis

Burgemeester wil versneld woningen bouwen

Algemeen Gemeente nieuws-

BRUMMEN - De Gemeente Brummen spant zich tot het uiterste in om een bijdrage te leven aan de opvang van vluchtelingen en statushouders, maar de mogelijkheden zijn volgens burgemeester Alex van Hedel beperkt. Binnenkort wil de burgemeester de gemeenteraad voorstellen om een reguliere bouwlocatie naar voren te halen en daar versneld geschikte woningen te bouwen. Daarbij wordt gedacht aan mix van woningen voor statushouders, jongeren en studenten.

De gemeente voldoet volgens de heer Van Hedel in samenwerking met de woningbouwvereniging aan de taakstelling van het rijk om statushouders aan een woning te helpen. Ook voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne heeft de gemeente met de huur van het ABK-huis van het Nivon in Hall een extra inspanning geleverd. Er zijn door de gemeente twee medewerkers aangetrokken om die opvang te begeleiden.

Raadsmotie

In mei nam de gemeenteraad unaniem een motie aan waarbij het college werd opgeroepen een extra inspanning te leveren om vluchtelingen op te vangen. Het college is vervolgens aan de slag gegaan om naar een leegstaand pand te zoeken dat in een bouwkundige goede staat verkeert. Het pand moet ook op eenvoudige wijze voor de opvang geschikt gemaakt kunnen worden. Noch de gemeentelijk, noch particulier onroerend goed dat aan die eisen voldoet is in de gemeente niet gevonden. Wel is voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne is een overeenkomst gesloten met het Nivon om het ABK-huis een jaar te huren.

Niet opgeleverd

Nu de zoektocht niets heeft opgeleverd, gaat de burgemeester bekijken of op een andere manier invulling kan worden gegeven aan de wens van de raad om met tijdelijke bebouwing extra woningen te realiseren. De voorkeur van Van Hedel gaat daarbij uit naar het naar voren halen van een reeds beoogde bouwlocatie. Een inventarisatie van die mogelijkheden wil hij nog dit jaar met de gemeenteraad bespreken. Ook hoe invulling gegeven moet worden aan die locatie moet uitgezocht worden. Burgemeester van Hedel denkt daarbij aan een locatie waar in de lange termijn plannen van de gemeente woningbouw gerealiseerd kan worden. Hij wil dat dan graag naar voren halen en er een mix van sociale woningbouw en dat allereerst te benutten voor tijdelijke huisvesting van jongeren, studenten en statushouders. “Het is wel de bedoeling dat het later transformeert naar een definitieve woonwijk,” aldus de heer Van Hedel.

Bespreken met de raad

Deze ideeën wil de burgemeester binnen afzienbare tijd bespreken met de gemeenteraad, want het plan vergt extra ambtelijk en procedurele inzet. Als de raad kan instemmen met deze gedachten, dan gaat de gemeente aan de slag om uit te zoeken welke locatie in aanmerking komt en hoe snel het plan gerealiseerd kan worden.

Uit de krant

Afbeelding
Rectificatie: Hondenspeelveld en niet hondenuitlaatveld in de Elzenbos Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Inschrijven Brummense avondvierdaagse al mogelijk! Algemeen 7 mei, 13:35
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 7 mei, 13:22
Afbeelding
Inloopspreekuur Dorpsraad Eerbeek Hall Algemeen 7 mei, 13:19
Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00