Het ABK huis
Het ABK huis

Burgemeester wil versneld woningen bouwen

Algemeen Gemeente nieuws-

BRUMMEN - De Gemeente Brummen spant zich tot het uiterste in om een bijdrage te leven aan de opvang van vluchtelingen en statushouders, maar de mogelijkheden zijn volgens burgemeester Alex van Hedel beperkt. Binnenkort wil de burgemeester de gemeenteraad voorstellen om een reguliere bouwlocatie naar voren te halen en daar versneld geschikte woningen te bouwen. Daarbij wordt gedacht aan mix van woningen voor statushouders, jongeren en studenten.

De gemeente voldoet volgens de heer Van Hedel in samenwerking met de woningbouwvereniging aan de taakstelling van het rijk om statushouders aan een woning te helpen. Ook voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne heeft de gemeente met de huur van het ABK-huis van het Nivon in Hall een extra inspanning geleverd. Er zijn door de gemeente twee medewerkers aangetrokken om die opvang te begeleiden.

Raadsmotie

In mei nam de gemeenteraad unaniem een motie aan waarbij het college werd opgeroepen een extra inspanning te leveren om vluchtelingen op te vangen. Het college is vervolgens aan de slag gegaan om naar een leegstaand pand te zoeken dat in een bouwkundige goede staat verkeert. Het pand moet ook op eenvoudige wijze voor de opvang geschikt gemaakt kunnen worden. Noch de gemeentelijk, noch particulier onroerend goed dat aan die eisen voldoet is in de gemeente niet gevonden. Wel is voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne is een overeenkomst gesloten met het Nivon om het ABK-huis een jaar te huren.

Niet opgeleverd

Nu de zoektocht niets heeft opgeleverd, gaat de burgemeester bekijken of op een andere manier invulling kan worden gegeven aan de wens van de raad om met tijdelijke bebouwing extra woningen te realiseren. De voorkeur van Van Hedel gaat daarbij uit naar het naar voren halen van een reeds beoogde bouwlocatie. Een inventarisatie van die mogelijkheden wil hij nog dit jaar met de gemeenteraad bespreken. Ook hoe invulling gegeven moet worden aan die locatie moet uitgezocht worden. Burgemeester van Hedel denkt daarbij aan een locatie waar in de lange termijn plannen van de gemeente woningbouw gerealiseerd kan worden. Hij wil dat dan graag naar voren halen en er een mix van sociale woningbouw en dat allereerst te benutten voor tijdelijke huisvesting van jongeren, studenten en statushouders. “Het is wel de bedoeling dat het later transformeert naar een definitieve woonwijk,” aldus de heer Van Hedel.

Bespreken met de raad

Deze ideeën wil de burgemeester binnen afzienbare tijd bespreken met de gemeenteraad, want het plan vergt extra ambtelijk en procedurele inzet. Als de raad kan instemmen met deze gedachten, dan gaat de gemeente aan de slag om uit te zoeken welke locatie in aanmerking komt en hoe snel het plan gerealiseerd kan worden.

Uit de krant

Een gezellige familietoernooi wat vraagt om een herhaling volgend jaar.
Familietoernooi bij TC Eerbeek Algemeen 4 uur geleden
Plezier staat voorop bij Orquesta Catambú.
Orquesta Catambú in 't Buurthuis Algemeen 5 uur geleden
Een bijzondere 'eropuitdienst' o.l.v. Pastor Jolanda Aantjes in Oeken.
Eropuitdienst Hall Algemeen 21 mei, 12:08
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 21 mei, 11:27
Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00