Afbeelding

Brummen in actie voor Oekraïne

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - In Brummen komen de acties voor vluchtelingen uit het door oorlogsgeweld zo hard getroffen Oekraïne goed op stoom. Inmiddels worden ongeveer 30 mensen opgevangen op particuliere adressen. De gemeente Brummen verwacht op zeer korte termijn een opvanglocatie te kunnen openen waar enkele tientallen vluchtelingen terecht kunnen.

Dat Brummen begaan is met Oekraïne, blijkt alleen al uit de enorme hoeveelheid huisraad, beddengoed, textiel en speelgoed dat zaterdag werd afgegeven bij een pand aan de Brummense Ambachtstraat, waar dankzij particulier initiatief een opvanghuis voor tien vluchtelingen kon worden geopend. Het was er een komen en gaan van mensen met hulpgoederen. Inmiddels zijn de bewoners, vrouwen en kinderen, gearriveerd.

De gemeente Brummen is inmiddels ver met de ontwikkeling van een grote locatie. Woordvoerder Gert-Jan van Dijk: “We verwachten daar snel mee naar buiten te komen. Het natuurlijk niet heel gemakkelijk om snel iets te vinden. Een pand moet ook geschikt zijn voor langere bewoning, voldoende voorzieningen hebben en brandveilig zijn. Ook willen we de omgeving tijdig inlichten.”

Burgemeester Alex van Hedel noemt het een morele plicht om hulp te bieden. “Fijn om te zien dat veel van onze inwoners meedenken, hulp aanbieden of zelfs zelf mensen uit Oekraïne opvangen en een dak boven hun hoofd bieden. Deze betrokkenheid doet mij goed”. Van Hedel zegt dat het niet duidelijk is hoelang eerste noodopvang nodig is. “We hopen daarom met partners te zoeken naar opvangplekken die we zo lang mogelijk kunnen gebruiken. Suggesties voor mogelijke geschikte locaties voor (grootschalige) opvang voor langere tijd, zijn natuurlijk van harte welkom.”

De 22 gemeenten in de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, waartoe Brummen behoort, willen op korte termijn 2.000 plekken voor vluchtelingen beschikbaar hebben. te stellen. Dat is aantal is hoog nodig. Behalve voor de vluchtelingen uit Oekraïne zijn er ook nog steeds te weinig opvangplekken voor statushouders die ook recht hebben op een veilige opvang.

Ook Veluwonen wil zich inspannen om vluchtelingen uit Oekraïne, in deze voor hen moeilijke tijd, een veilige plek en een dak boven hun hoofd te bieden. “Hier nemen we graag onze verantwoordelijkheid in waar dat kan”, laat woordvoeder Karien Witteveen weten: “Veluwonen kijkt (in nauw overleg met de gemeente) naar locaties voor mogelijk tijdelijke huisvesting”.

Brummen roept mensen die zelf opvang organiseren dit wel bij de gemeente melden. Een goede registratie is nodig om de hulp te kunnen coördineren. Zo kan aan de vluchtelingen leefgeld worden aangeboden.
Met suggesties of een concreet hulpaanbod kan gemaild worden naar oekraine@brummen.nl. Meer informatie is te vinden op de site van de gemeente Brummen: www.brummen.nl.

Uit de krant

Een gezellige familietoernooi wat vraagt om een herhaling volgend jaar.
Familietoernooi bij TC Eerbeek Algemeen 5 uur geleden
Plezier staat voorop bij Orquesta Catambú.
Orquesta Catambú in 't Buurthuis Algemeen 6 uur geleden
Een bijzondere 'eropuitdienst' o.l.v. Pastor Jolanda Aantjes in Oeken.
Eropuitdienst Hall Algemeen 21 mei, 12:08
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 21 mei, 11:27
Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00