Afbeelding

Brummen in actie voor Oekraïne

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - In Brummen komen de acties voor vluchtelingen uit het door oorlogsgeweld zo hard getroffen Oekraïne goed op stoom. Inmiddels worden ongeveer 30 mensen opgevangen op particuliere adressen. De gemeente Brummen verwacht op zeer korte termijn een opvanglocatie te kunnen openen waar enkele tientallen vluchtelingen terecht kunnen.

Dat Brummen begaan is met Oekraïne, blijkt alleen al uit de enorme hoeveelheid huisraad, beddengoed, textiel en speelgoed dat zaterdag werd afgegeven bij een pand aan de Brummense Ambachtstraat, waar dankzij particulier initiatief een opvanghuis voor tien vluchtelingen kon worden geopend. Het was er een komen en gaan van mensen met hulpgoederen. Inmiddels zijn de bewoners, vrouwen en kinderen, gearriveerd.

De gemeente Brummen is inmiddels ver met de ontwikkeling van een grote locatie. Woordvoerder Gert-Jan van Dijk: “We verwachten daar snel mee naar buiten te komen. Het natuurlijk niet heel gemakkelijk om snel iets te vinden. Een pand moet ook geschikt zijn voor langere bewoning, voldoende voorzieningen hebben en brandveilig zijn. Ook willen we de omgeving tijdig inlichten.”

Burgemeester Alex van Hedel noemt het een morele plicht om hulp te bieden. “Fijn om te zien dat veel van onze inwoners meedenken, hulp aanbieden of zelfs zelf mensen uit Oekraïne opvangen en een dak boven hun hoofd bieden. Deze betrokkenheid doet mij goed”. Van Hedel zegt dat het niet duidelijk is hoelang eerste noodopvang nodig is. “We hopen daarom met partners te zoeken naar opvangplekken die we zo lang mogelijk kunnen gebruiken. Suggesties voor mogelijke geschikte locaties voor (grootschalige) opvang voor langere tijd, zijn natuurlijk van harte welkom.”

De 22 gemeenten in de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, waartoe Brummen behoort, willen op korte termijn 2.000 plekken voor vluchtelingen beschikbaar hebben. te stellen. Dat is aantal is hoog nodig. Behalve voor de vluchtelingen uit Oekraïne zijn er ook nog steeds te weinig opvangplekken voor statushouders die ook recht hebben op een veilige opvang.

Ook Veluwonen wil zich inspannen om vluchtelingen uit Oekraïne, in deze voor hen moeilijke tijd, een veilige plek en een dak boven hun hoofd te bieden. “Hier nemen we graag onze verantwoordelijkheid in waar dat kan”, laat woordvoeder Karien Witteveen weten: “Veluwonen kijkt (in nauw overleg met de gemeente) naar locaties voor mogelijk tijdelijke huisvesting”.

Brummen roept mensen die zelf opvang organiseren dit wel bij de gemeente melden. Een goede registratie is nodig om de hulp te kunnen coördineren. Zo kan aan de vluchtelingen leefgeld worden aangeboden.
Met suggesties of een concreet hulpaanbod kan gemaild worden naar oekraine@brummen.nl. Meer informatie is te vinden op de site van de gemeente Brummen: www.brummen.nl.

Uit de krant

Afbeelding
Brummen zonder zwerfafval Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Reactie op:Woningnood in Brummen/Voedselbos Elzenbos 3 van de fractie CDA Ingezonden 11 uur geleden
De werkgroep Kamermuziek neemt afscheid.
Afscheid werkgroep Kamermuziek Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Rentmeesterschap Columns 11 uur geleden
Afbeelding
Denk aan de egels Ingezonden 11 uur geleden
Cabaretgroep "Het vrouwenspektakel".
Verenigingsavond O.V.O.V. Algemeen 11 uur geleden
Reëen spotten vanuit de fotohut.
"BuitenGewoon" zoekt mooiste natuurfoto Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Raad buigt zich over digitale toekomst Gemeentenieuws 11 uur geleden
Heeft u een fijn maatje en een plekje voor deze prachtige diamantduif?
Dier van de Week Algemeen 11 uur geleden
Diversiteit komt ten goede aan insecten en vogels.
Open erf bij biodiversiteitsambassadeurs Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Principiële zaken aan de orde in raadsforum Gemeentenieuws 11 uur geleden
Hoe gebruik je een AED apparaat?
AED- reanimatietraining Sportclub Brummen Algemeen 11 uur geleden
De drukte valt nog mee. Foto: Rutger Jongejan
Overlast van sluipverkeer valt (nog) mee Algemeen 11 uur geleden
Jan Schurink met zijn boek. Foto: Artist-freed.
Jan Schurink: Van bakkerszoon tot dorpschroniqueur Algemeen 11 uur geleden