Afbeelding

Volgend jaar knalfeest bij jaarwisseling Brummen!

Algemeen

BRUMMEN - Volgend jaar wordt in Brummen een feest gehouden tijdens de oudjaarsnacht. Althans: burgemeester Alex van Hedel gaat daar zijn uiterste best voor doen. Daarbij gesteund door25 jongeren en de jongerenwerker van SWB. Van Hedel zei dat donderdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Brummen.

Hij verwees naar een artikel in het Brummens Weekblad dat betrekking had op de jaarwisseling en kopte: "Geen vertier voor jongeren in Brummen tijdens Nieuwjaarsnacht". Het had hem erg aangesproken: "Ik weet mij nog goed te herinneren, ik was twintiger, dat ik met mijn toenmalige vriendin, nu mijn echtgenote, nadat de klok het nieuwe jaar had ingeluid, in een gemeente kleiner dan Brummen, tot 3 uur 's nachts gedanst heb, onder meer op muziek van John Denver, "Thank God I'm a country boy". Een mooie herinnering."

Maar hoe anders is het nu, zo stelde hij vast. In de eigen kring constateerde hij dat Brummen weinig te bieden heeft tijdens deze nacht: "Twee dagen geleden, tijdens de jaarwisseling, vierden onze kinderen, twintigers, de nieuwjaarsnacht bij ons thuis. Gezellig. Maar om één uur vroegen ook zij zich af of er nog wat te doen was in Brummen. Ik had het krantenartikel gelezen en gaf hen weinig kans. Desondanks liepen zij naar het centrum. Geen kip te zien, alleen wat jongelui die verveeld nog vuurwerk aan het afsteken waren."

 "Nieuwjaarsnacht is voor veel jongeren de mooiste nacht van het jaar", zo las ik in het artikel. "Er stond te lezen dat enkele jongedames het initiatief wilden nemen om een feest te organiseren tijdens de jaarwisseling. Tijdgebrek en procedures deed hen uiteindelijk afhaken. Misschien dan maar 2020/2021. Ik nodig hen uit, en met hen 25 andere jongeren, om samen met mij, en daarbij de jongerenwerker van SWB, voor de volgende jaarwisseling letterlijk en figuurlijk een 'knalfeest' te organiseren. Vooralsnog geen toezegging voor geld, maar wel mijn persoonlijke en volledige inzet en medewerking. Ik ken degene die de vergunning moet verlenen goed; dus dat zit wel snor." Een gul applaus was Hedels deel.

Hij pleitte verder voor de verduurzaming van Brummen. Iets wat voor hem verder gaat dan energietransitie. "Ik bedoel daarmee ook Brummen zodanig maken dat alle mensen vandaag en morgen in welzijn leven en waarbij de natuurlijke omgeving en haar hulpbronnen respectvol in stand worden gehouden. Een duurzame samenleving laat zich schragen door democratie. Maar hoe kan die democratie zelf duurzaam blijven, wanneer je als raadslid of wethouder in publieke opinie, in media en sociale media, o zo makkelijk beschimpt wordt? Wanneer ook politici en hun achterban elkaar onderling publiekelijk beschimpen." Hij wees erop dat ledenaantallen van politieke partijen de laatste decennia drastisch zijn geslonken en het steeds moeilijker wordt om mensen voor openbaar bestuur te vinden.

Hij noemde het fenomeen Burgerparticipatie. "Dat betekent niet alleen partieel ideeën ontwikkelen, wensen deponeren of al dan niet terechte kritiek leveren. Burgerparticipatie betekent ook verantwoordelijkheid nemen in een duurzame samenleving. Verantwoordelijkheid nemen in de politiek, in de gemeenteraad, in die burgerlijke samenleving. Verantwoordelijkheid nemen in onze democratie dus. Anders nadert onze democratie haar deficit."

Intussen mag Brummen volgens hem wel trots zijn op een duurzame samenleving, die ook van onderop vormgegeven wordt. Hij doelde onder meer op Stichting Onze Droom die haar locatie aan de Meidoornlaan kan bestendigen en de Stichting Welzijn Brummen, "die met professionele krachten en heel veel vrijwilligers, voor jong en oud, allerhande activiteiten organiseert om een duurzame samenleving in onze gemeente te bevorderen." Ook Team voor Elkaar en WerkFit, kregen een pluim. Van Hedel: "Ook andere duurzame initiatieven komen vanuit onze samenleving tot stand. Ik noem hierbij, en dat is niet uitputtend, het Voedselbos Nieuwe Erven, het Landschapsnetwerk Brummen en Brummen Energie. Ook niet te vergeten Industriewater Eerbeek en WaardeVol Brummen en de energiecoaches namens Brummen Energie, Zutphen Energie en de gemeente. En nog zoveel meer."

Uit de krant

Foto ter illlustratie.
Naar Parijs Ingezonden 2 uur geleden
Het is oppassen geblazen in het groengebied voor overstekend wild. Foto: LDG Fotografie.
Motorrijder zwaargewond in Loenen Algemeen 3 uur geleden
Het team is klaar voor de halve finale Achterhoek Cup.
Spcl. Brummen MO15-01 in Halve Finale om de Achterhoek Cup Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen gisteren
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00