Afbeelding

Een advertorial die om een reactie vraagt…

Algemeen

INGEZONDEN - Op 13 december konden de lezers van het Brummens Weekblad kennis nemen van de plannen van 'initiatiefnemer Gerhard Nijenhuis'. Deze werden in een 'advertorial' gepubliceerd. Een advertorial geeft de gelegenheid om niet alleen te informeren, maar ook te 'adverteren'. Met 'adverteren' neem je de gelegenheid je producten of ideeën te etaleren en daar is niets mis mee. Adverteren en informeren mag er echter niet toe leiden dat dat lezers/consumenten wellicht op het verkeerde been worden gezet. Gelukkig bestaan er mogelijkheden informatie in een breder perspectief te plaatsen en daardoor beter te duiden. Een 'ingezonden mededeling' is zo'n mogelijkheid, waar ik in dit geval graag gebruik van maak.

In de inleiding van de bewuste advertorial wordt dhr. Nijenhuis geïntroduceerd als visionair initiatiefnemer. 'Geeft concreet invulling aan de rol van ondernemers als het gaat om biodiversiteit'; 'een recent rapport van de Provincie Gelderland zet het initiatief van dhr. Nijenhuis bovenaan de lijst van kansrijke initiatieven'. Dat vraagt om een toelichting. Mag ik één (1!) voorbeeld van deze concrete invulling? 'Een recent rapport'; welk rapport? Waarom niet volledigheidshalve een linkje geplaatst?

De advertorial gaat als volgt verder: 'het tankstation aan de Zutphensestraat zal verdwijnen'. Dat klopt, maar is geen initiatief van de huidige uitbater, maar een uitvloeisel van een -jaren geleden genomen- besluit van B&W tankstations uit de bebouwde kom van Brummen te weren.

'Aan de Kwazenbosweg zal een energietransitie station verschijnen', zo lees ik. Dat is nog maar de vraag. Volgens mij is de wens hier de vader van de gedachte. 'In de eerste fase zullen hier ook nog benzine en diesel worden geleverd'. Wat wordt bedoeld met 'eerste fase', en belangrijker nog, hoe lang duurt deze 'fase'? Er zal nog zeker twintig jaar behoefte zijn aan de levering van fossiele brandstoffen t.b.v. voertuigen. Ik mag aannemen dat een nieuw te bouwen tankstation een investering vergt dit het op zijn minst noodzakelijk maakt deze producten ook zo lang te willen leveren om gedane investeringen terug te kunnen verdienen (ROI – return on investment).

'Snel laden met stroom of waterstof wordt nu ook voor Brummen en omgeving mogelijk'. Laat ik me beperken tot 'stroom', waterstof als energiebron t.b.v. mobiliteit zal de komende twintig jaar nog geen gemeengoed zijn. De automobielindustrie investeert momenteel honderden miljarden in de doorontwikkeling van 'elektrisch rijden' (VW alleen al 60 miljard in de komende vijf jaar! Zie: NRC, 15 nov. jl.). Stroom gaan we niet meer 'laden' bij een service- of tankstation. Automobilisten en vervoerders 'prikken' hun voertuigen meer en meer 'thuis' aan een laadpaal. Mobiliteit evolueert. Automobilisten gaan 'laden' waar ze wonen, waar ze werken, of waar ze elkaar zakelijk kunnen ontmoeten. Kijk bijvoorbeeld naar de grotere wegrestaurants langs snelwegen die meer en meer ontmoetingsplaatsen worden voor zakelijke bijeenkomsten. Bij menig wegrestaurant is 15 tot 20% van de parkeerplaatsen momenteel al gereserveerd voor elektrisch aangedreven voertuigen!

Verder lezen we in de advertorial: 'op het tankstation is ruimte voor natuur-inclusief bouwen, een bouwwijze die meer ruimte biedt voor flora en fauna'. 'Bevordering biodiversiteit'. Pardon? Meer ruimte biedt voor flora en fauna? Bevordering biodiversiteit? Als je het plan hebt te gaan bouwen in een kwetsbaar groengebied betekent dit m.i. dat flora en fauna zal worden vernietigd en verjaagd. Dat kun je niet compenseren, laat staan goed maken door bijvoorbeeld een sedumdak op je tankstation te plaatsen.

Het verplaatsen van bedrijfsactiviteiten naar een nieuwe (ik lees: 'andere') locatie draagt bij aan een beter woon- en leefklimaat in de dorpskern. Deze opvatting snijdt hout. Gelukkig; anders zou mijn reactie te eenzijdig worden. Het verplaatsen is, zoals eerder gesteld, een gevolg van een jaren geleden door B&W genomen politiek besluit dat, terecht op veel steun mag rekenen.

'Het doorgaande verkeer blijft uit het dorp'. Is er momenteel sprake van doorgaand verkeer door het dorp dat het betreffende tankstation wil bezoeken? Het huidige tankstation bedient volgens mij een zeer lokale markt. Het zijn voornamelijk dorpsbewoners die er gebruik van maken.

Tot slot: in de kop van de advertorial wordt ook de komst van stijlvolle appartementen genoemd. Ik kan me, zoals zoveel Brummenaren, goed voorstellen dat omwonenden van het huidige tankstation verplaatsing ervan ten gunste van te bouwen woningen met positieve belangstelling tegemoet zien. En menig ander Brummenaar, mezelf incluis. Tankstations zullen meer en meer verdwijnen uit woonkernen. Een logisch gevolg van een evoluerende mobiliteit.

Laten we hopen dat bij de beoogde verplaatsing door betrokkenen en besluitvormers hoge prioriteit wordt toegekend aan het argument dat flora & fauna beschermd en gekoesterd moeten worden en dat verduurzaming een argument mag zijn het tankstation te plaatsen op een locatie waar het zonder ingrepen op bestemmingsplannen kan worden gebouwd en niet naar een locatie (zoals de beoogde) waar -gegarandeerd- niet te herstellen schade zal worden toegebracht aan een unieke en kwetsbare omgeving.

Piet Verbeek.

Uit de krant

Foto ter illlustratie.
Naar Parijs Ingezonden 21 uur geleden
Het is oppassen geblazen in het groengebied voor overstekend wild. Foto: LDG Fotografie.
Motorrijder zwaargewond in Loenen Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 1 mei, 12:57
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Koninklijke onderscheiding door burgemeester van Rumund(lb) voor Barbara Heldring(rb), Hanny Rodijk-Poeze(ro), Herman Huisken(l) en Theo van Enckevort(lo). Foto's: Monique Schuite
Waarnemend burgemeester van Rumund reikt Koninklijke onderscheidingen uit. Algemeen 26 apr, 12:30
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00