Burgemeester van Hedel
Burgemeester van Hedel

Burgemeester van Hedel: ‘Opvang vluchtelingen is morele plicht’

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - ‘De gemeente is niet rechtstreeks benaderd. Maar in de samenwerking binnen de veiligheidsregio is deze vraag zeker aan de orde geweest,’ Dit zegt een woordvoerder van de gemeente Brummen in antwoord op de vraag of de gemeente is benaderd voor (extra) noodopvang voor vluchtelingen. Zoals bekend worden gemeenten vanuit de rijksoverheid aangespoord om verspreid over het land (meer) vluchtelingen op te vangen om de druk op de centrale opvang (Ter Apel) te verminderen.

Afgezien van de landelijke verwikkelingen is er vanuit de gemeente zelf ook de wens en bereidheid om een bijdrage te leveren aan de opvang van mensen in nood. Dit voorjaar is dit unaniem uitgesproken in een motie van de gemeenteraad. De raad deed hierin de oproep aan het college om ‘locatie(s) aan te wijzen (bijvoorbeeld een leegstaand pand) waar in totaal 25 tot 50 vluchtelingen, ongeacht hun afkomst, tijdelijk opgevangen kunnen worden.’ De gemeenteraad vond dat hiermee haast geboden was. 

Het college voelt ook de urgentie en heeft de oproep van de gemeenteraad voortvarend opgepakt. We zien de opvang van vluchtelingen als ‘een morele plicht’, zei burgemeester Van Hedel onlangs tijdens een raadsvergadering. Het zit echter met het dilemma dat de gemeente zelf geen geschikte panden heeft. Ook andere geschikte panden voor een dergelijke opgave zijn niet op korte termijn beschikbaar, zo is gebleken uit een inventarisatie. Het college berust hierin blijkbaar niet want de burgemeester liet weten op ‘onorthodoxe wijze’ op zoek te zijn naar mogelijkheden. Hij zei dat hij binnen enkele weken met nieuws komt welke mogelijkheden er binnen de gemeente. En zodra het enigszins concreet wordt, is er nadrukkelijke aandacht voor communicatie met belanghebbenden.

In de motie van de gemeenteraad werd op voorhand het idee geopperd van ‘tijdelijke bebouwing’. Als de vraag voor woningen voor statushouders afneemt, kan deze huisvesting benut kunnen worden voor de lokale woningbehoefte, zo staat in de motie van de gemeenteraad.

Oekraïners

De opvang die de gemeente nu onderzoekt, zal een aanvulling zijn op de opvang van 60 Oekraïners in het ABK-huis bij Hall. Dit pand wordt gehuurd van NIVON, in principe tot april volgend jaar. Of deze overeenkomst wordt voortgezet is nu nog niet te zeggen. De gemeente laat weten dat de groep Oekraïners vrij ‘stabiel’ is qua samenstelling. Er zijn soms wisselingen vanwege bijvoorbeeld familiehereniging, terugkeer of van de particuliere opvang naar gemeentelijke opvang (of andersom).

Uit de krant

Een gezellige familietoernooi wat vraagt om een herhaling volgend jaar.
Familietoernooi bij TC Eerbeek Algemeen 5 uur geleden
Plezier staat voorop bij Orquesta Catambú.
Orquesta Catambú in 't Buurthuis Algemeen 6 uur geleden
Een bijzondere 'eropuitdienst' o.l.v. Pastor Jolanda Aantjes in Oeken.
Eropuitdienst Hall Algemeen 21 mei, 12:08
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 21 mei, 11:27
Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00