Burgemeester van Hedel
Burgemeester van Hedel

Burgemeester van Hedel: ‘Opvang vluchtelingen is morele plicht’

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - ‘De gemeente is niet rechtstreeks benaderd. Maar in de samenwerking binnen de veiligheidsregio is deze vraag zeker aan de orde geweest,’ Dit zegt een woordvoerder van de gemeente Brummen in antwoord op de vraag of de gemeente is benaderd voor (extra) noodopvang voor vluchtelingen. Zoals bekend worden gemeenten vanuit de rijksoverheid aangespoord om verspreid over het land (meer) vluchtelingen op te vangen om de druk op de centrale opvang (Ter Apel) te verminderen.

Afgezien van de landelijke verwikkelingen is er vanuit de gemeente zelf ook de wens en bereidheid om een bijdrage te leveren aan de opvang van mensen in nood. Dit voorjaar is dit unaniem uitgesproken in een motie van de gemeenteraad. De raad deed hierin de oproep aan het college om ‘locatie(s) aan te wijzen (bijvoorbeeld een leegstaand pand) waar in totaal 25 tot 50 vluchtelingen, ongeacht hun afkomst, tijdelijk opgevangen kunnen worden.’ De gemeenteraad vond dat hiermee haast geboden was. 

Het college voelt ook de urgentie en heeft de oproep van de gemeenteraad voortvarend opgepakt. We zien de opvang van vluchtelingen als ‘een morele plicht’, zei burgemeester Van Hedel onlangs tijdens een raadsvergadering. Het zit echter met het dilemma dat de gemeente zelf geen geschikte panden heeft. Ook andere geschikte panden voor een dergelijke opgave zijn niet op korte termijn beschikbaar, zo is gebleken uit een inventarisatie. Het college berust hierin blijkbaar niet want de burgemeester liet weten op ‘onorthodoxe wijze’ op zoek te zijn naar mogelijkheden. Hij zei dat hij binnen enkele weken met nieuws komt welke mogelijkheden er binnen de gemeente. En zodra het enigszins concreet wordt, is er nadrukkelijke aandacht voor communicatie met belanghebbenden.

In de motie van de gemeenteraad werd op voorhand het idee geopperd van ‘tijdelijke bebouwing’. Als de vraag voor woningen voor statushouders afneemt, kan deze huisvesting benut kunnen worden voor de lokale woningbehoefte, zo staat in de motie van de gemeenteraad.

Oekraïners

De opvang die de gemeente nu onderzoekt, zal een aanvulling zijn op de opvang van 60 Oekraïners in het ABK-huis bij Hall. Dit pand wordt gehuurd van NIVON, in principe tot april volgend jaar. Of deze overeenkomst wordt voortgezet is nu nog niet te zeggen. De gemeente laat weten dat de groep Oekraïners vrij ‘stabiel’ is qua samenstelling. Er zijn soms wisselingen vanwege bijvoorbeeld familiehereniging, terugkeer of van de particuliere opvang naar gemeentelijke opvang (of andersom).

Uit de krant

Foto ter illlustratie.
Naar Parijs Ingezonden 43 minuten geleden
Het is oppassen geblazen in het groengebied voor overstekend wild. Foto: LDG Fotografie.
Motorrijder zwaargewond in Loenen Algemeen 1 uur geleden
Het team is klaar voor de halve finale Achterhoek Cup.
Spcl. Brummen MO15-01 in Halve Finale om de Achterhoek Cup Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 22 uur geleden
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00