Afbeelding

Keuzes maken in onzekere tijden?

Ingezonden

INGEZONDEN: Van Haagje naar Betonnen muur? Op 27 september beslissen gedeputeerde staten over ‘t Haagje. Een nieuwe weg voor Folding Boxboard Eerbeek, dat wil groeien, gebaseerd op vergunningen uit een tijd dat de wereld er anders uitzag. In een dorp dat snakt naar ruimte. Er komt meer ruimte voor een industrie die steunt op fossiele brandstoffen en niet voor bewoners die zuchten onder overlast, slechte inspraak en bureaucratische muren. Een weg door het Haagje is de laatste dwaling om de overlast te maskeren. Uitbreiden als vlucht naar voren. Een muur van 5 tot 7 meter hoog om de fabriek voegt niets toe. Het fijnstof, de CO2, en de verkeers terreur stopt niet bij een muur. Een groen geschilderde muur is het toppunt van greenwashing.

De eik (125 jaar) wordt omgezaagd om 13 huizen te ontzien en een weg om te leggen. Hierdoor krijgen 7 huizen meer overlast.

De groei van het vrachtverkeer door de uitbreiding blijft een crime. Dit probleem stopt niet, met een nieuwe weg. De vrachtwagens moeten ook het dorp uit. Ook dat is door omliggende dorpen al aangekaart. Ook daar is overlast. Hoe dat goed aan te pakken? Je kunt niet overal muren bouwen.

Uiteindelijk moet de uitstoot naar nul! Papierfabriek FBE wordt groter en wil uitbreiden terwijl de machines nu 50% van de tijd stil staan. Hoe is dit te rijmen? Deze ‘groei’ is onnodig, ouderwets en onverantwoord.

OnsEerbeekBrummen wil een plan zien met deadlines en doelstellingen. Geen investeringen voor een fabriek de helft van de tijd stilstaat. Geen verdere natuur vernieling. 

Het plan van de weg is oud, uit een tijd dat de wereld er anders uitzag. OnsEerbeekBrummen zou het rampzalig vinden als in deze doodsstrijd van de papierindustrie ook ‘t Haagje gaat sneuvelen. 

Er zijn in de huidige marktbewegingen, een fabriek die half draait, stoppen van fossiele subsidie, een Europa dat veel goedkoper kan produceren, een matige uitbreidingspositie, meer bedreigingen dan kansen. 

Natuurlijk heeft de provincie met goede bedoelingen vanuit een achterhaalde visie veel geld in dit project gestopt, maar wij vragen u er nog eens goed over na te denken. Want nog meer geld uitgeven dat later waardeloos blijkt is echt te pijnlijk voor woorden.

Eerbeek heeft nieuwe ondernemers nodig en een fijne leefomgeving. Geen dromen en oude plannen. OnsEerbeekBrummen wil echte oplossingen!

Groeten van ONS

Uit de krant

Afbeelding
Brummen zonder zwerfafval Ingezonden 10 mei, 09:00
Afbeelding
Reactie op:Woningnood in Brummen/Voedselbos Elzenbos 3 van de fractie CDA Ingezonden 10 mei, 09:00
De werkgroep Kamermuziek neemt afscheid.
Afscheid werkgroep Kamermuziek Algemeen 10 mei, 09:00
Afbeelding
Rentmeesterschap Columns 10 mei, 09:00
Afbeelding
Denk aan de egels Ingezonden 10 mei, 09:00
Cabaretgroep "Het vrouwenspektakel".
Verenigingsavond O.V.O.V. Algemeen 10 mei, 09:00
Reëen spotten vanuit de fotohut.
"BuitenGewoon" zoekt mooiste natuurfoto Algemeen 10 mei, 09:00
Afbeelding
Raad buigt zich over digitale toekomst Gemeentenieuws 10 mei, 09:00
Heeft u een fijn maatje en een plekje voor deze prachtige diamantduif?
Dier van de Week Algemeen 10 mei, 09:00
Diversiteit komt ten goede aan insecten en vogels.
Open erf bij biodiversiteitsambassadeurs Algemeen 10 mei, 09:00
Afbeelding
Principiële zaken aan de orde in raadsforum Gemeentenieuws 10 mei, 09:00
Hoe gebruik je een AED apparaat?
AED- reanimatietraining Sportclub Brummen Algemeen 10 mei, 09:00
De drukte valt nog mee. Foto: Rutger Jongejan
Overlast van sluipverkeer valt (nog) mee Algemeen 10 mei, 09:00
Jan Schurink met zijn boek. Foto: Artist-freed.
Jan Schurink: Van bakkerszoon tot dorpschroniqueur Algemeen 10 mei, 09:00