Afbeelding bron: Erwin Janssen
Afbeelding bron: Erwin Janssen

Omwonenden ’t Haagje tegen plan verkeersafwikkeling

Algemeen

EERBEEK - Omwonenden van Eerbeekse Enk zijn faliekant tegen een eventuele ontsluiting van papierfabriek Folding Boxboard Eerbeek (voorheen Mayr Melnhof) via ’t Haagje. Zij vrezen de teloorgang van een mooi stuk groen langs de Eerbeekse Beek en aantasting van hun woongenot. Een petitie tegen het plan om het vrachtverkeer via het parkje van en naar de fabriek te leiden is ruim 70 keer ondertekend en heeft inmiddels zijn weg gevonden naar Gelders gedeputeerde Jan Markink. Deze heeft het project Eerbeek-Loenen 2030, waar de ontsluiting van Folding Boxboard Eerbeek (FBE) onder valt, in portefeuille.

De provincie onderzocht vijf alternatieve routes voor het vrachtverkeer van en naar de fabriek. De eerste is een nieuwe ontsluiting van FBE door een nieuwe weg aan te leggen aan de zuidzijde van de spoorlijn van de VSM richting Loubergweg. Daarvoor moeten onder meer een aantal panden worden gesloopt, (karakteristieke) bomen worden gerooid en wordt het zicht vanaf het Stationsplein minder aantrekkelijk.
Een tweede ontsluitingsmogelijkheid is een nieuwe route vanaf de fabriek over het terrein van het (dan te slopen) garagebedrijf Carservice Verbeek, vervolgens over het terrein van Machinefabriek Eerbeek ook weer naar de Loubergweg. Behalve sloop moeten ook in deze variant bomen worden gekapt.

In variant drie wordt een nieuwe weg aangelegd noordelijk van en parallel aan de Volmolenweg richting Machinefabriek Eerbeek. Net voor dit laatste bedrijf wordt bereikt, maakt de weg een haakse bocht zuidwaarts om aan te sluiten op de Loubergweg. Aanleg van deze route gaat ten koste van diverse panden: het voormalig politiekantoor, de Coldenhovenseweg 45/47 en Volmolenweg 2, 4, 6 8 en 10.
Een opwaardering van de nu doorgaans gebruikte route (van de fabriek naar de Volmogenweg en via de Coldenhovenseweg naar de Loubergweg) is variant 4. Aanleg van deze route gaat ten koste van de panden Volmolenweg 10, 18 en Coldenhovenseweg 46.

Tenslotte is er de route waartegen de bewoners van de Eerbeekse Enk ageren. Vanuit de huidige toegang van de papierfabriek wordt een weg aangelegd, dwars door het parkje. Bij de Wethouder Sandersstraat buigt de weg dan af richting Coldenhovenseweg.

In de petitie richting provincie stellen de omwonenden: “Wij buurtbewoners willen geen ontsluiting voor vrachtverkeer langs de Eerbeekse Beek. Waar gezegd wordt te zoeken naar evenwicht in leefbaarheid, wordt het groen rond de beek opgeofferd voor stenen en vrachtverkeer. Met alle overlast van dien. Geluid, trillingen, uitlaatgassen, wachtende vrachtwagens en alles wat erbij komt. De overlast die zo niet afneemt, maar toeneemt. Opnieuw wordt de leefbaarheid van Eerbeek ondergeschikt gemaakt aan industrie. Wij willen benadrukken dat wij niet tegen de papierfabriek zijn. Een belangrijke werkgever voor velen in Eerbeek. Echter de balans tussen de industrie en het leven in Eerbeek is nog niet gevonden. Ook achten wij de verkeersveiligheid in het geding. De Wethouder Sandersstraat is een belangrijke ontsluitingsweg van de Eerbeekse Enk. Dit kan niet gecombineerd worden met vrachtverkeer.”

Volgens de omwonenden is het parkje, waar de Eerbeekse Beek doorheen stroomt van grote waarde voor de buurt: om een ommetje door te maken, als speelterrein voor de kinderen. Zou daar een weg door worden aangelegd, verdwijnt het groen en komt de beek in een betonnen bak te liggen. Bovendien komen de woningen ten oosten van ’t Haagje tussen twee wegen in te liggen: de nieuwe weg en de Coldenhovenseweg, terwijl het zich wordt beperkt omdat geluidsmuren worden aangelegd tussen de huizen en de nieuwe weg. Zij stellen dat er beter gekeken kan worden naar heel andere alternatieven. Bijvoorbeeld de aanleg van pijpleiding waardoor houtsnippers van het nieuwe distributiecentrum naar de fabriek geblazen kunnen worden. Dat zou al veel heen en weer rijdende vrachtauto’s schelen.

Uit de krant

Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Wethouder Steven van de Graaf (r) en voorzitter Henk Poldermans tekenen het jaarplan onder toeziend oog van bestuursleden Anne Margreet van der Horst en Hay Verstappen.
Dorpsraad Brummen en gemeente ondertekenen jaarplan Algemeen 12 apr, 09:00
Afbeelding
"We halen de lucht uit de begroting" Algemeen 12 apr, 09:00
Wandel4Daagse Eerbeek. Foto: Copyright: ADN-Fotografie.nl
Inschrijvingen voor 60ste Wandel4daagse Eerbeek van start Algemeen 12 apr, 09:00
Foto tijdens het 25 jarig jubileum van landelijke rijvereniging 'de IJsselruiters' uit Brummen in 1951.
Rubriek Oud Algemeen 12 apr, 09:00
Afbeelding
Brummen treedt op tegen houtversnipperaars Algemeen 12 apr, 09:00
Foto ter illustratie. Bron: Google maps
Hoe naar huis gaan 'thuiskomen' werd. Ingezonden 12 apr, 09:00
Hoofdroute A50.
Eerbeekse knelpunten: ingewikkelde puzzel Algemeen 12 apr, 09:00
Muhammed in actie tegen ijzersterke EK-deelneemster Gwen Scholten.
Jeugddammen: De regiocup Gelderland Algemeen 12 apr, 09:00
Nicole Regelink schrijft 'Vergetelheden'. Foto: Artist-freed.
Zorgzame pennenlikker schrijft 'Vergetelheden' Algemeen 12 apr, 09:00
Gezelligheid rondom het Andreashuis.
Andreasrommelmarkt Brummen Algemeen 12 apr, 09:00
Huldiging koorleden.
Vrouwenkoor Phoenix kijkt goed terug op 2023 Algemeen 12 apr, 09:00