't Haagje. Bron: Google Maps
't Haagje. Bron: Google Maps

Raad strooit met groene wensen ter compensatie voor ’t Haagje

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De Brummense raad heeft met veel groene wensen gereageerd op het plan van de provincie om een weg aan te leggen door ’t Haagje. Nu een parkachtige groenstrook langs de gelijknamige weg, die straks in belangrijke mate plaats zou moeten maken voor een betere ontsluiting van papierfabriek Folding Boxboard Eerbeek (FBE).

De provincie, althans gedeputeerde staten, stemde al in met de aanleg van de route die het vrachtverkeer van en naar de fabriek (ongeveer 350 vrachtwagens per dag) een gunstiger ontsluiting zou moeten geven richting wegen buiten Eerbeek. Het Brummense college wil deze provinciale keuze volgen. De diverse partijen volgden, maar wat schoorvoetend, het collegestandpunt. Geen enthousiasme over de aanleg van de weg, waarvoor vijf, constructief meer ingewikkelde en dus duurdere alternatieven bestonden. Maar er was wel positief sentiment te bespeuren voor de wijze waarop de provincie de kwestie heeft aangepakt. Ook al zal dat voor veel omwonenden een grote teleurstelling zijn.

De wensenlijst vervat in een amendement op het collegevoorstel was divers: het hout van de 200 jaar oude eik in ’t Haagje te schenken aan de inwoners van Eerbeek voor speeltoestellen, banken en tafels aan het fiets- en wandelpad langs de beek of andere plekken in de eigen wijk of elders in Eerbeek. Het vergroenen van de wijk in overleg met inwoners. Het verder verdiept aanleggen van de nieuwe weg, meer dan de halve meter die nu in het plan staat. Het onderzoeken of er een groene overkapping over de weg aangebracht kan worden. Het aanzien van de groenstrook, inclusief de monumentale villa’s langs het terrein van FBE aan de Coldenhovenseweg te verbeteren door deze te renoveren tot een aantrekkelijke straat voor inwoners en toeristen. Situering en uitvoering van de geluid reducerende groene wanden op zodanige wijze dat deze het ecosysteem van de beek en haar oevers versterken. Bijvoorbeeld door het toevoegen van nestelmogelijkheden voor vogels en insecten in de wand. Het amendement kreeg steun van de raad.

Omwonenden van Eerbeekse Enk, het gebied rond ’t Haagje, zijn faliekant tegen de ontsluiting van FBE via ’t Haagje. Eerder was er al een handtekeningenactie tegen de aanleg van de weg. Omwonenden vinden dat een mooi groen langs de Eerbeekse Beek waar mensen elkaar ontmoeten en kinderen spelen verloren gaat. De petitie tegen het plan om het vrachtverkeer via het parkje van en naar de fabriek te leiden is ruim 70 keer ondertekend. Omwonenden hebben aangekondigd alle mogelijke middelen te onderzoeken om een nieuwe weg lang Het Haagje tegen te houden.

Uit de krant

Afbeelding
Brummen zonder zwerfafval Ingezonden 24 minuten geleden
Afbeelding
Reactie op:Woningnood in Brummen/Voedselbos Elzenbos 3 van de fractie CDA Ingezonden 24 minuten geleden
De werkgroep Kamermuziek neemt afscheid.
Afscheid werkgroep Kamermuziek Algemeen 24 minuten geleden
Cabaretgroep "Het vrouwenspektakel".
Verenigingsavond O.V.O.V. Algemeen 24 minuten geleden
Afbeelding
Rentmeesterschap Columns 24 minuten geleden
Afbeelding
Denk aan de egels Ingezonden 24 minuten geleden
Reëen spotten vanuit de fotohut.
"BuitenGewoon" zoekt mooiste natuurfoto Algemeen 24 minuten geleden
Afbeelding
Principiële zaken aan de orde in raadsforum Gemeentenieuws 24 minuten geleden
Heeft u een fijn maatje en een plekje voor deze prachtige diamantduif?
Dier van de Week Algemeen 24 minuten geleden
Hoe gebruik je een AED apparaat?
AED- reanimatietraining Sportclub Brummen Algemeen 24 minuten geleden
Jan Schurink met zijn boek. Foto: Artist-freed.
Jan Schurink: Van bakkerszoon tot dorpschroniqueur Algemeen 24 minuten geleden
De drukte valt nog mee. Foto: Rutger Jongejan
Overlast van sluipverkeer valt (nog) mee Algemeen 24 minuten geleden
De tocht ging langs diverse memorabele plaatsen. Foto: Monique Schuite.
Tolzicht viert Bevrijdingsdag Algemeen 24 minuten geleden
Zaal Bello is klaar voor het jubileumfeest.
Jubileumfeest Zonnebloem Algemeen 24 minuten geleden