't Haagje. Bron: Google Maps
't Haagje. Bron: Google Maps

Raad strooit met groene wensen ter compensatie voor ’t Haagje

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De Brummense raad heeft met veel groene wensen gereageerd op het plan van de provincie om een weg aan te leggen door ’t Haagje. Nu een parkachtige groenstrook langs de gelijknamige weg, die straks in belangrijke mate plaats zou moeten maken voor een betere ontsluiting van papierfabriek Folding Boxboard Eerbeek (FBE).

De provincie, althans gedeputeerde staten, stemde al in met de aanleg van de route die het vrachtverkeer van en naar de fabriek (ongeveer 350 vrachtwagens per dag) een gunstiger ontsluiting zou moeten geven richting wegen buiten Eerbeek. Het Brummense college wil deze provinciale keuze volgen. De diverse partijen volgden, maar wat schoorvoetend, het collegestandpunt. Geen enthousiasme over de aanleg van de weg, waarvoor vijf, constructief meer ingewikkelde en dus duurdere alternatieven bestonden. Maar er was wel positief sentiment te bespeuren voor de wijze waarop de provincie de kwestie heeft aangepakt. Ook al zal dat voor veel omwonenden een grote teleurstelling zijn.

De wensenlijst vervat in een amendement op het collegevoorstel was divers: het hout van de 200 jaar oude eik in ’t Haagje te schenken aan de inwoners van Eerbeek voor speeltoestellen, banken en tafels aan het fiets- en wandelpad langs de beek of andere plekken in de eigen wijk of elders in Eerbeek. Het vergroenen van de wijk in overleg met inwoners. Het verder verdiept aanleggen van de nieuwe weg, meer dan de halve meter die nu in het plan staat. Het onderzoeken of er een groene overkapping over de weg aangebracht kan worden. Het aanzien van de groenstrook, inclusief de monumentale villa’s langs het terrein van FBE aan de Coldenhovenseweg te verbeteren door deze te renoveren tot een aantrekkelijke straat voor inwoners en toeristen. Situering en uitvoering van de geluid reducerende groene wanden op zodanige wijze dat deze het ecosysteem van de beek en haar oevers versterken. Bijvoorbeeld door het toevoegen van nestelmogelijkheden voor vogels en insecten in de wand. Het amendement kreeg steun van de raad.

Omwonenden van Eerbeekse Enk, het gebied rond ’t Haagje, zijn faliekant tegen de ontsluiting van FBE via ’t Haagje. Eerder was er al een handtekeningenactie tegen de aanleg van de weg. Omwonenden vinden dat een mooi groen langs de Eerbeekse Beek waar mensen elkaar ontmoeten en kinderen spelen verloren gaat. De petitie tegen het plan om het vrachtverkeer via het parkje van en naar de fabriek te leiden is ruim 70 keer ondertekend. Omwonenden hebben aangekondigd alle mogelijke middelen te onderzoeken om een nieuwe weg lang Het Haagje tegen te houden.

Afbeelding
Wordt Brummen beste fietsgemeente 2024? Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Sfeervol afscheid Stichting MET Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Kinderen in actie tegen sluipverkeer Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Keuzes maken in onzekere tijden? Ingezonden 22 sep., 08:00
Afbeelding
FBE heeft vertrouwen in duurzame toekomst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Duurzame lieverdjes Columns 22 sep., 08:00
Afbeelding
Bas Jansen Groente en Fruit gaat stoppen Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Gemeentelijk plan klimaatadaptatie op komst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
'Zondagochtendverhaal' Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Baasje gezocht voor kittens Algemeen 21 sep., 18:15
Afbeelding
Uitslag kruisjassen vv Oeken 20 september Algemeen 21 sep., 18:11
Afbeelding
Doe mee aan het regionale onderzoek naar koopgedrag Gemeentenieuws 21 sep., 16:41
Afbeelding
Drie fora als voorbereiding op raadsvergadering 12 oktober Gemeentenieuws 21 sep., 16:40
Afbeelding
Popkoor Young Voices treedt op Algemeen 21 sep., 14:35