't Haagje. Bron: Google Maps
't Haagje. Bron: Google Maps

Ontsluiting papierfabriek langs ‘t Haagje.

Algemeen

EERBEEK - De provincie Gelderland wil een nieuwe weg aanleggen langs ’t Haagje om een veiliger ontsluiting te scheppen voor papierfabriek Folding Boxboard Eerbeek (FBE, voorheen Mayr Melnhof). ’t Haagje is behalve een weg die de Volmolenweg verbindt met de Wethouder Sandersstraat ook een strook groen met bomen, waar ook de Eerbeekse Beek doorheen loopt.

In de huidige situatie rijdt het zware verkeer van en naar de fabriek van de Volmolenweg (entree van Folding Boxboard) via de Coldenhovenweg naar de Loubergweg. Een weg die daar niet op is ingesteld. Dat zorgt volgens de provincie voor onveilige verkeerssituaties en hinder voor omwonenden. Gedeputeerde Jan Markink zegt dat de dankzij de nieuwe route het verkeer veiliger wordt en de overlast door vrachtwagens minder. Markink heeft het project Eerbeek-Loenen 2030, waar de ontsluiting van Folding Boxboard Eerbeek (FBE) onder valt, in portefeuille.

Omwonenden van Eerbeekse Enk zijn faliekant tegen de ontsluiting van FBE via ’t Haagje. Gaaijo Hoekstra, een initiatiefnemers van een handtekeningenactie tegen de aanleg van de weg: “Een mooi stuk groen langs de Eerbeekse Beek waar mensen elkaar ontmoeten en kinderen spelen gaat verloren. Woongenot wordt aangetast én een ontmoetingsplaats. Vijf alternatieven lagen er voor een betere ontsluiting van FBE. Geld zou geen rol spelen bij de keuze. Maar wat gebeurt: de goedkoopste oplossing wordt gekozen.” De petitie tegen het plan om het vrachtverkeer via het parkje van en naar de fabriek te leiden is ruim 70 keer ondertekend. Hoekstra: “We zullen alle mogelijke middelen te onderzoeken om een nieuwe weg lang Het Haagje tegen te houden.

Markink: “We hebben de afgelopen tijd alles zorgvuldig afgewogen. Naast milieueffecten zijn de mening van omwonenden, de impact op de omgeving, zoals het gedwongen uitkopen van bewoners of bedrijven en de kosten meegenomen. Opgeteld gaat onze voorkeur dan uit naar een nieuwe weg langs ’t Haagje. De route is veilig, betaalbaar en zorgt voor minder overlast. We verwachten dat de weg ook snel te realiseren is.” De gemeente Brummen stemt in met het provinciale plan.

In het plan wordt aangegeven dat de nieuwe weg wordt afgeschermd door een groene geluidswand. Die moet de vrachtwagens grotendeels aan het zicht onttrekken. Ook wordt een veilige fietsroute gemaakt. De groenstrook die voor de aanleg van de nieuwe weg nodig is, wordt gecompenseerd door elders nieuwe groene wandel- en speelruimte aan te leggen. Ook wordt samen met het Waterschap de Eerbeekse beek hersteld.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00