Bron: Folding Boxboard Eerbeek 2022
Bron: Folding Boxboard Eerbeek 2022

Reageren op plannen FBE en LCE

Algemeen

EERBEEK - De komende 6 weken kan iedereen reageren op de ontwerpplannen voor een nieuwe inpassing van papierfabriek Folding Boxboard Eerbeek (FBE) en een nieuw Logistiek Centrum Eerbeek (LCE). Eerdere plannen hiervoor sneuvelden in 2019 bij de raad van state. Daarom vroeg de gemeente Brummen provincie Gelderland om voor beide nieuwe plannen uit te werken.

Folding Boxboard Eerbeek

In het nieuwe plan voor het fabrieksterrein van FBE wordt de verwachte groei van de fabriek in goede banen geleidt en worden er strenge regels vastgelegd om overlast en uitstoot van de fabriek aan banden te leggen. Er komen voorwaarden voor de inrichting van het terrein en worden er beplante geluidswanden geplaatst met groene zones. De aanleg van een nieuwe weg zorgt voor een betere aanrijroute voor vrachtwagens en vermindert de verkeersoverlast in de smalle woonstraten. Vrachtwagens mogen ook niet meer op de openbare weg wachten. Daarnaast zorgt het inpassingsplan voor de mogelijkheid om de Eerbeekse beek te verleggen en meer zichtbaar te maken. De huidige beek loopt via een lange duiker onder het fabrieksterrein door. Het is echt een zoektocht geweest om tot een plan te komen dat recht doet aan inwoners, milieu en een toekomstbestendig bedrijf mogelijk maakt. Door de verwevenheid van industrie en wonen zal er altijd een bepaalde mate van overlast blijven bestaan.” zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jan Markink.

Papierfabriek levert vrijwillig stikstofruimte in

Naast het inpassingsplan ligt ook een ontwerp- natuurvergunning ter inzage. In de nieuwe vergunning levert FBE vrijwillig stikstofruimte in. De vergunning gaat van 86 ton NOx per jaar naar 35,6 ton NOx per jaar. Ook de daadwerkelijke stikstofuitstoot neemt in de toekomst af met de plannen van FBE, ondanks dat de papierfabriek meer gaat produceren. “Door vrijwillig stikstofruimte in te leveren uit de vergunning pakt Folding Boxboard echt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hiermee is de fabriek een goed voorbeeld voor anderen.” aldus Markink.

Logistiek Centrum Eerbeek

Het plan voor het LCE beschrijft hoe het nieuwe logistiek centrum voor de papierindustrie onder strenge voorwaarden gerealiseerd mag worden op Kollergang Zuid-West. Dit terrein sluit aan op bedrijventerrein Kollergang. Voor de bouw van het LCE op deze plek gaat wel een stuk bos uit het Gelders Natuurnetwerk verloren. Dit wordt op drie andere locaties gecompenseerd. Om het extra vrachtverkeer bij het bedrijventerrein in goede banen te leiden, wil de provincie een linksaf strook aanleggen voor verkeer op de Brummenseweg komend vanuit de zuidzijde. Jan Markink: “Wij werken mee aan het LCE omdat we overtuigd zijn van het positieve effect op het dorp en de regio. Het LCE versterkt het vestigingsklimaat in de regio en draagt door schoner, stiller en efficiënter transport bij aan verduurzaming en leefbaarheid.“

Wonen en industrie nauw verweven

Sinds de 17e eeuw zijn er papierfabrieken gevestigd in Eerbeek en Loenen. Ze kwamen af op de beschikbaarheid van schoon water op de Veluwe. Tegenwoordig knelt de situatie in Loenen en met name in Eerbeek. Wonen en industrie zijn nauw verweven en de fabrieken staan aan de rand van een kwetsbaar natuurgebied, de Veluwe. Om toekomstbestendig te blijven willen de papierfabrieken verduurzamen en het productieproces doorontwikkelen. Daarom willen ze onder andere samen een centrale opslagplek bouwen.

Samenwerken aan vestigingsklimaat, leefbaarheid en duurzaamheid

De plannen voor het logistiek centrum en de inpassing van papierfabriek FBE zijn onderdeel van het programma Eerbeek-Loenen 2030. Hierin werken gemeente Brummen, Industriekern Eerbeek Loenen (IKEL), het Waterschap Vallei en IJssel en provincie Gelderland samen aan vestigingsklimaat, leefbaarheid en duurzaamheid.

Meer informatie over reageren en waar de stukken online en/of fysiek zijn in te zien, is te vinden op www.eerbeekloenen2030.nl

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00