Afbeelding

Voorbereiding LCE Eerbeek op stoom

Algemeen

EERBEEK - Achter de schermen is de afgelopen maanden volop gewerkt aan het toekomstige Logistiek Centrum Eerbeek (LCE). Er hebben onderzoeken en inventarisaties plaatsgevonden en er zijn vele gesprekken gevoerd. Allemaal bedoeld om een zogenoemd ‘inpassingsplan’ op te stellen. Kort gezegd worden hierin alle aspecten beschreven die van belang zijn om het LCE op een goede en verantwoorde manier te realiseren.

Medewerkers van de provincie informeerden de Brummense gemeenteraadsleden deze week over de stand van zaken. Ook belangstellende burgers konden deelnemen aan deze forumbijeenkomst, die bij wijze van uitzondering plaatsvond in de grote zaal van Bosque aan de Harderwijkerweg. De belangstelling – en betrokkenheid - was groot.

De inspanningen van de provincie zijn een vervolg op een keuze die eerder dit jaar was gemaakt. Toen is besloten dat het LCE bij voorkeur gevestigd wordt aan de zuidwestzijde van bedrijventerrein De Kollergang, dichtbij het kanaal. Daarmee was de optie om het LCE op het Burgersterrein te vestigen, definitief van de baan. Er zitten echter nog vele haken en ogen aan het huidige plan. Zo bestaat een groot deel van de locatie (5,4 hectare) uit bos. Het kappen van de bomen moet elders gecompenseerd worden. De provincie heeft hiervoor wel oplossingen op het oog maar dit vergt gesprekken met de grondeigenaren en een en ander moet voldoen aan alle vereisten.

Een andere kwestie is hoe het verkeer rondom het LCE geregeld moet worden. Het gaat om het verkeer tussen de fabrieken en het LCE, maar ook de aan- en afvoer vanuit en naar de rest van het land is een punt. Wat is de samenhang met de problematiek op het regionale wegennet (verkeersdrukte in en rond de dorpen, veiligheid van de kanaalweg). 

Over deze en andere kwesties heeft de provincie nog intensief overleg met belanghebbende particulieren en met instanties en overheden. Nog dit jaar leidt dit tot volgende stappen in de besluitvorming. Dan zijn ook officiële inspraakreacties op het inpassingsplan mogelijk. Afgaand op de vragen en reacties tijdens de forumbijeenkomst in Bosque is het LCE nog lang geen gelopen race. Het verloren gaan van het bos leidt tot de nodige emoties. En velen zijn bang dat een LCE alleen maar tot meer groei, dus meer onveiligheid en minder leefbaarheid zal leiden. Een vertegenwoordiger van de papierfabrieken probeerde deze kou uit de lucht te halen door te benadrukken dat de industrie met het LCE alle bedrijvigheid rond de fabrieken in zo goed mogelijke banen wil leiden, ook ten gunste van de veiligheid en leefbaarheid van het dorp.

Uit de krant

Afbeelding
Inschrijven Brummense avondvierdaagse al mogelijk! Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Inloopspreekuur Dorpsraad Eerbeek Hall Algemeen 14 uur geleden
Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00