Afbeelding

Mogelijk flexwoningen op camping De Marshoeve

Algemeen

LOENEN – De gemeente Apeldoorn onderzoekt de mogelijkheid om op het terrein van camping De Marshoeve in Loenen flexwoningen te bouwen. Zo’n plan zou snel gerealiseerd kunnen worden en is dan voor de gemeente ook een argument in mogelijke juridische procedures waarin de ontruiming wordt aangevochten.

De mogelijkheid van flexwoningen kwam aan de orde in het gesprek dat het bestuur van de vereniging “De Marshoeve gaat door” eind vorige maand had met de gemeente Apeldoorn. De vereniging vindt dat, zolang er geen afgerond plan is voor het terrein, de huurders van vaste plaatsen ook niet weg hoeven. De Recron-voorwaarden schrijven dat ook voor, maar die zijn op de meeste huurovereenkomsten op deze camping niet van toepassing. Reguliere woningbouw realiseren zo dicht bij het natura 2000-gebied vergt aanpassing van het bestemmingsplan en een oplossing vinden voor het stikstofprobleem. Voordat de omgevingsvergunningen rond zijn, kan het lang duren. In menige rechtszaak over ontruiming van een camping oordeelde de rechter dat als er geen plan is, er ook geen ontruiming nodig is. Volgens Wil Hagen, voorzitter van de vereniging, was wethouder Marco Wenzkowski heel duidelijk “Wij denken dat het kan; denk daarbij aan Host-City”.

Tempo zit er goed in

Host- City is een project van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Minister Hugo de Jonge heeft met de gemeente Apeldoorn een intentieovereenkomst getekend over het plaatsen van 500 flexwoningen. Apeldoorn wil om te voldoen aan de enorme vraag, op korte termijn woningen aan het woningbestand toevoegen. Met flexwoningen kan dit snel.

Onlangs presenteerde de gemeente een plan om in Apeldoorn bij de Dubbelbeek 84 woningen te realiseren. Dat gebeurt via een versnelde procedure. De verwachting is dat de eerste huurders in het voorjaar van 2024 de sleutel krijgen. De aankondiging viel verkeerd in de buurt. Zij kondigden verzet aan tot bij de Raad van State.

Volgens voorzitter Hagen kondigde de wethouder in het overleg aan dat het tempo er goed in zit. Er komt snel een raadsbrief waarin wordt uitgelegd wat het plan is.

Volgens Roel van Vemde, woordvoerder namens de gemeente Apeldoorn, is te vroeg om iets over plaatsing van flexwoningen te zeggen. “Het uitgangspunt voor deze locatie is woningbouw,” aldus Van Vemde. “Op welke manier we daar invulling aan geven is nog niet besloten. Alle opties hiervoor staan nog open.”

Overname

Begin dit jaar telde de gemeente ruim zes miljoen euro neer voor de overname van de camping. Tijdens een eerste kennismaking met de bewoners vlogen kopjes en stoelen door de zaal. De bewoners van de camping dachten informatie over hun toekomst te krijgen. Tijdens de raadsvergadering, waarin de koop werd beklonken, had de wethouder immers gezegd dat er een communicatieplan klaarlag. Op die eerste ontmoeting gaf de woordvoerder van de gemeente opvragen bij herhaling het antwoord “daar kunnen we nu nog niets over zeggen”. Uiteindelijk viel dat verkeerd en werd de bijeenkomst vroegtijdig afgebroken.

Juridisch traject

Waar de gemeente vervolgens voor een individuele benadering van de bewoners koos, vond een belangrijk deel van de bewoners elkaar in de vereniging “De Marshoeve gaat door”. Inmiddels telt de vereniging zo’n tachtig leden. Dat is ongeveer de helft van de huurders van een vaste plaats op de camping. Van de andere helft heeft een deel inmiddels opgezegd, is vertrokken of verlaat binnenkort de camping. Een klein deel doet niets en wacht de gebeurtenissen af.

Het verenigingsbestuur heeft zich inmiddels verzekerd van juridische bijstand en is in afwachting dat de gemeente Apeldoorn de eerste schriftelijke opzeggingen verstuurt. Dan kan een juridische traject van start gaan.

Uit de krant

Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 7 mei, 09:00
Afbeelding
Inloopspreekuur Dorpsraad Eerbeek Hall Algemeen 7 mei, 09:00
Afbeelding
Inschrijven Brummense avondvierdaagse al mogelijk! Algemeen 7 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00