Bewoners De Marshoeve voelen zich geïntimideerd

Algemeen

LOENEN – Bewoners van “De Marshoeve” in Loenen en de gemeente Apeldoorn dreigen in een juridisch conflict verzeild te raken over de ontruiming van de camping. Ruim zeventig bewoners met een vaste plek hebben zich aangesloten bij de vereniging “De Marshoeve Gaat Door” en laten zich bijstaan door de vereniging. Voorzitter Wil Hagen acht de kans op juridische stappen tegen de gemeente heel groot.

In april stelde de gemeenteraad bijna zes miljoen euro beschikbaar voor de aankoop van de camping. Op deze plek moeten onder andere woningen komen. Zeker is dat nog lang niet. Er zijn nog geen definitieve plannen, het bestemmingsplan worden gewijzigd en het is niet bekend of een woonwijkje zo dicht bij het natura 2000 gebied gerealiseerd kan worden.

Onduidelijkheid dus alom, maar toch heeft de gemeente een stip op de horizon gezet. Eind 2024 moet het terrein leeg zijn. In antwoorden op vragen van gemeenteraadsleden wordt de termijn wat ruimer gesteld: “Op 14 oktober 2022 is een voorkeursrecht gevestigd. Dat betekent dat de camping drie jaar later, najaar 2025, beschikbaar moet zijn voor een nieuwe bestemming.”

Onzin

“Onzin,” zegt Desiree Reddering, voorzitter van de stichting Recreanten Recht daarover. “Voorkeursrecht heeft betrekking op de verkoop van de grond. De grond is inmiddels door de gemeente gekocht en dus is er geen voorkeursrecht meer.”

Reddering, die samen met andere juristen de vereniging “De Marshoeve gaat door” bijstaat, stoort zich ook aan de brieven die door de gemeente worden verstuurd. “De indruk wordt gewekt dat men snel moet besluiten om te vertrekken. Waarom moet dat nu? Er wordt verwarring gezaaid in de hoop dat mensen zelf besluiten om te vertrekken. Maar daar is helemaal geen aanleiding voor. Er is nog geen huurovereenkomst opgezegd en daar is ook nog geen reden toe.”

Geïntimideerd

Huurders van een plek op de camping voelen zich geïntimideerd. Ze geven twee voorbeelden: “We krijgen brieven dat we zouden hebben aangegeven dat we willen vertrekken, maar dat hebben we nooit gezegd” en “we hoeven niets te verwachten van de vereniging, want die heeft niets te zeggen over de gang van zaken op de camping”.

Wil Hagen heeft als voorzitter van “De Marshoeve Gaat Door” ook niet de indruk dat zijn jonge belangenvereniging door de gemeente als belangenbehartiger van de campingbewoners wordt gezien. Op 15 juli stuurde hij namens de bewoners een brief met dringende aandachtspunten zoals een toename van incidenten, (geluids)overlast van dronken jongeren die niet op de camping verblijven, diefstal van eigendommen bij chalets en postpakketten die verdwenen. Begin deze week had hij nog geen antwoord. In een reactie laat de gemeente deze krant desgevraagd weten “dat we werken we aan een uitgebreide reactie op de brief”. De vraag of de gemeente de vereniging ook ziet als belangenbehartiger van campingbewoners bleef onbeantwoord. Op 27 september staat een gesprek tussen gemeente en het bestuur van de belangenvereniging op de agenda. Wie namens de gemeente bij dat gesprek aanwezig is, wil de gemeente niet zeggen. Voorzitter Hagen hoopt dat er ruim voor de vergadering een duidelijke agenda op tafel ligt en dat in ieder geval de verantwoordelijke wethouder, Marco Wenzkowski, aanwezig zal zijn.

Twee petten

Hagen benadrukt dat de gemeente in dit dossier twee petten draagt. De ene pet is die van campingeigenaar die de exploitatie wil beëindigen. De andere is die van gemeentebestuur dat voor zijn inwoners moet zorgen. “Er wonen hier veel mensen die bij de gemeente staan ingeschreven op dit woonadres en destijds zelfs als woningzoekende naar deze camping zijn verwezen. Die mensen hebben geen enkel idee waar ze naar toe moeten.” Ook op de vraag of de gemeente die bewoners helpt bij het vinden van andere woonruimte elders kreeg deze krant geen antwoord.

Uit de krant

Afbeelding
Rectificatie: Hondenspeelveld en niet hondenuitlaatveld in de Elzenbos Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Inschrijven Brummense avondvierdaagse al mogelijk! Algemeen 7 mei, 13:35
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 7 mei, 13:22
Afbeelding
Inloopspreekuur Dorpsraad Eerbeek Hall Algemeen 7 mei, 13:19
Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00