Camping De Marshoeve weer in rustiger vaarwater.
Camping De Marshoeve weer in rustiger vaarwater.

Informatiebijeenkomst loopt uit de hand

Algemeen

LOENEN - Op de zonnige koningsdagochtend ligt Camping “De Marshoeve” er rustig bij. Niets wijst op de tumultueuze bijeenkomst in het Dorpscentrum De Brink. Daar wilde de gemeente Apeldoorn de bewoners van de camping uitleggen hoe de toekomst er uit ziet. Toen een woedende campingbewoner met kopjes en huisraad gooide, staakte de gemeente de bijeenkomst.

Op de camping zijn de meningen daags na het voorval verdeeld. Het gooien met stoelen en koffiekopjes wordt veroordeeld, maar begrip voor de woede is er wel. “De gemeente had aangekondigd dat ze ons zouden informeren, maar op geen enkele vraag was er een behoorlijk antwoord. Er is alleen duidelijk geworden dat we op 1 januari 2025 weg moeten zijn. En dat moeten we zelf regelen en betalen.”

Toen drie weken geleden de Apeldoornse gemeenteraad een krediet van bijna zes miljoen euro beschikbaar stelde om de camping te kopen, waarschuwde raadslid Martin Maassen (WijApeldoorn) voor de procedure. Mensen hebben daar geïnvesteerd, wonen er al heel lang. “We gaan niet met een bulldozer het terreinschoonvegen,” beloofde de verantwoordelijk wethouder Marco Wenzkowski de raad. “Er ligt een compleet communicatieplan klaar.”

Maassen las donderdagmorgen het nieuws over de uit de hand gelopen bijeenkomst. In zijn app-account bevestigden meldingen die gang van zaken. In een eerste reactie wil hij zich beperken tot de vraag of dit nu de communicatie-aanpak is, die je van een overheid mag verwachten.

RECRON-voorwaarden

Juridisch huren de bewoners een stukje grond van de camping eigenaar. Wat ze daarop doen is, binnen de regels van de camping, hun eigen verantwoordelijkheid. De ANWB heeft zich sterk gemaakt om recreanten meer rechtsbescherming te geven. In de Recron-voorwaarden is vastgelegd dat de ondernemer de overeenkomst niet zomaar mag opzeggen. Dat mag pas als er een concreet en uitvoerbaar plan is, de benodigde vergunningen er al zijn of dat deze op korte termijn te verwachten zijn. Maar de gemeente, zo bleek tijdens de informatiebijeenkomst, weet nog niets zeker.

De vraag is ook of de Recron-voorwaarden wel van toepassing zijn en of de mensen die wel getekend hebben. Permanente bewoning is niet toegestaan, maar werd wel, ook door de gemeente Apeldoorn, gedoogd.

Volgens Maassen heeft de overheid een zorgplicht. “Als mensen daar al tientallen jaren wonen, ook al is dat strijdig met de regels, maar altijd gedoogd, kun je niet zomaar een datum noemen wanneer hij of zij vertrokken moet zijn. Dat moet echt zorgvuldig.”

De gemeente heeft besloten om geen nieuwe informatiebijeenkomst voor alle bewoners te organiseren, maar er komen individuele gesprekken.

Uit de krant

Afbeelding
Rectificatie: Hondenspeelveld en niet hondenuitlaatveld in de Elzenbos Algemeen gisteren
Afbeelding
Inschrijven Brummense avondvierdaagse al mogelijk! Algemeen 7 mei, 13:35
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 7 mei, 13:22
Afbeelding
Inloopspreekuur Dorpsraad Eerbeek Hall Algemeen 7 mei, 13:19
Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00