Marianne Zoet aan het woord voor de Apeldoornse gemeenteraad.
Marianne Zoet aan het woord voor de Apeldoornse gemeenteraad.

“Gedempt kanaal maakt doorgaande weg mogelijk”

Algemeen

APELDOORN/ LOENEN - “Als je het kanaal dempt, heb je een prachtige doorgaande weg, kan de bestaande weg als ventweg blijven bestaan en hoeven er geen bomen te worden gekapt.” Dat stelde de secretaris van de Dorpsraad Loenen Marianne Zoet de Apeldoornse gemeenteraad voor. Voor de Provincie Gelderland is dat geen reële optie. Ook Brummen ziet niets in dit idee.

Marianne Zoet bracht deze afsluiter van haar inspraak op de verkeersplannen rond Eerbeek en Loenen die zijn voorgelegd aan de gemeentebesturen. “Eens werd het kanaal gegraven ter bevordering van de economie in onze regio. Wees dan zo vooruitstrevend zoals onze voorouders toen waren en gebruik deze ruimtelijke mogelijkheden zoals die toen bedoeld waren,” aldus mevrouw Zoet.

De Apeldoornse raadsleden stonden niet te juichen bij de gedachte het in kanaal tussen Apeldoorn en Dieren, dat in 1868 in gebruik is genomen, te dempen. Raadslid Antoon Huigens (BVNL) greep de opmerking van mevrouw Zoet aan om een tweede verstrekkende suggestie op tafel te leggen: ”Misschien moeten we ook eens serieus overwegen of die papierindustrie in Eerbeek zou moeten blijven.” Volgens het Apeldoornse raadslid zijn het mogelijk dempen van het kanaal of verplaatsen van de industrie suggesties waar serieus onderzoek naar gedaan moet worden. “De wegen, waar we nu maatregelen voor op tafel liggen, zijn minder geschikt voor zoveel verkeer. De voorstellen zijn voor nu wel een goede oplossing, maar niet voor de lange termijn. We schuiven in feite de hete aardappel hiermee weer voor ons uit.”

Mevrouw Zoet deelt die mening. “De fabrieken gaan uitbreiden en er komen meer woningen. Dat levert allemaal verkeer op door Loenen. We moeten echte oplossingen bedenken.” Ze bleef ook hameren op een rondweg die het Loenense centrum moet ontlasten. 

Volgens de Apeldoornse wethouder Marco Wenzkowski gaat die weg er niet komen. “De ligging van Loenen tegen het natura 2000 gebied maakt, dat de provincie aan de aanleg van zo’n weg niet wil meewerken.”

Eerder besproken

Ook het dempen van het kanaal heeft weinig kans van slagen. Volgens een woordvoerder van de Provincie Gelderland is dat al eerder aan de orde geweest. “Het Apeldoorns Kanaal heeft een belangrijke cultuurhistorisch waarde die we willen behouden. Wel is voor beide oevers onderzocht of de weg naast het kanaal, nieuwe aansluiting op de A50, kan lopen. Dit leek niet realistisch qua kosten en impact op natuur en omgeving.”

Verplaatsen van de fabrieken ziet de provincie ook niet als een reële optie. “Het is niet afdwingbaar en als we dat zouden mogen en willen, dan zouden de kosten hiervan heel erg hoog zijn.” En aanvullend daarop: “De papierindustrie is met maatregelen als elektrificatie en circulair watergebruik overigens nauw gecommitteerd aan de verduurzamingsopgaven.”

De gemeente Brummen ziet ook geen heil in deze ideeën. Een woordvoerder laat weten dat Brummen veel waarde hecht aan het cultuurhistorisch belang van het Apeldoorns Kanaal evenals het belang en het behoud van een innovatieve en toekomstbestendige papierindustrie.

Niet definitief

Wethouder Marco Wenzkowski erkende dat met dit plan geen punt, maar een komma achter dit dossier wordt gezet. “Het is een mooie oplossing voor de komende periode maar niet voor over dertig jaar en verdere toekomst.”

Marianne Zoet is blij dat geen punt, maar komma wordt gezet. “Maar ik ben wel benieuwd wat er dan achter die komma gaat komen. Vooralsnog zijn dat hoofdzakelijk vraagtekens.

Uit de krant

Foto ter illlustratie.
Naar Parijs Ingezonden 4 uur geleden
Het is oppassen geblazen in het groengebied voor overstekend wild. Foto: LDG Fotografie.
Motorrijder zwaargewond in Loenen Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 1 mei, 12:57
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Koninklijke onderscheiding door burgemeester van Rumund(lb) voor Barbara Heldring(rb), Hanny Rodijk-Poeze(ro), Herman Huisken(l) en Theo van Enckevort(lo). Foto's: Monique Schuite
Waarnemend burgemeester van Rumund reikt Koninklijke onderscheidingen uit. Algemeen 26 apr, 12:30
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00