Afbeelding

Onseerbeekbrummen

Ingezonden

INGEZONDEN: Ons probleem saneren! Nu de gifbelt met staalslakken van de drie papierfabrieken aan de Doonweg weer in de landelijke belangstelling staat, is dit ook het moment om na te denken over een echte oplossing. Een oplossing die de bewoners van Eerbeek verdienen en die stand houdt in de toekomst. 

ONSEerbeekBrummen wil hier nogmaals een lans breken, met de intentie de werkgelegenheid in Eerbeek te vergroenen en toekomstbestendig te maken.ONS inziens is de enige oplossing een sanering die de staalslakken terug brengt naar waar ze vandaan komen. Via TATA Steel naar een ijzermijn waar ruimte over moet zijn.Na jaren van bagatelliseren en ontkennen van het giftige probleem, door gemeente, overheid en omgevingsdienst, is nu het moment om een oplossing te kiezen die de staalslakken opruimt en niet toedekt. Het huidige voorstel is om de giftige staalslakken af te dekken met klei en plastic, wat voor 100 jaar afdoende zou zijn. 

“Het zal mijn tijd wel duren”, lijkt in kringen van de papierindustrie en probleemoplossers mode. De Bentoniet klei komt ook weer van de andere kant van de wereld en laat daar weer een gat na. Het is dit keer niet Industriewater dat hun giftige afval via mestvergisting elders in het land verspreid, ook niet de transport afdeling die een nuttig en oud bos wil omhakken. 

De verwachting is dat de papierindustrie ook nu weer voor de goedkoopste oplossing zal kiezen, onder een hoog gehesen vlag van werkgelegenheid. De werkelijkheid is een nietsontziende lust naar het verdienen van geld, over de ruggen en de gezondheid van werknemers en bewoners van Eerbeek. Om van de natuur nog maar niet te spreken. 

We willen daarom iedereen die echt om Eerbeek geeft en een groene toekomst ziet zitten, uitnodigen om zich aan te sluiten bij ONS. Onze website staat open om alle groene toekomstscenario’s te ondersteunen, alle bedreigingen, van mens en milieu te signaleren en Onze creativiteit en kennis te bundelen. We hoeven niet hetzelfde te zijn om samen te werken aan een groene toekomst. Vertrouwen in verandering is voldoende.  

Groet en welkom onseerbeekbrummen.nl

Overdekte vlooienmarkt te Zelhem. Foto: Animo Vlooienmarkten
Grote Vlooienmarkt te Zelhem Algemeen 10 uur geleden
Burgemeester van Hedel deelde mee hoe dingen tot stand zijn gekomen. Foto: Monique Schuite
Krijgt Brummen een AZC? Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wat is nog normaal? Ingezonden 22 uur geleden
Foto: Gemmeke Caron
Brummense groep grootouders voor het klimaat opgericht Algemeen 22 uur geleden
Waar, waarom en hoe groeien deze bomen?
Basiscursus bomen van de Veluwezoom Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wilders in Brummen Columns 22 uur geleden
Foto: P Rozendal
Eendracht verzorgt uniek feestconcert Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
De Leuvenheimse vlag Algemeen 22 uur geleden
Trotse eigenaren Hanno en Danielle. Foto: Monique Schuite
Met Hanno optiek de toekomst in kijken Algemeen 22 uur geleden
Foto ter illustratie.
Het eerste vliegtuig en de eerste auto in Leuvenheim Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Asielzoekers in Brummen? Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
NLdoet actie op 16 maart bij vv Loenermark Algemeen 22 feb, 10:36
Afbeelding
SWB organiseert: "Contactgroep Omgaan met verlies en rouw" Algemeen 22 feb, 09:00