Afbeelding

Lockdown

Columns

COLUMN: Vijfentwintig jaar geleden kwam ik Lynde Blok, toen burgemeester van Brummen, tegen bij Omroep Gelderland. Ik vertelde van onze voorgenomen verhuizing naar Tonden, een buurtschap in haar gemeente. Zij bleek mijn toekomstige buurvrouw en we waren het er over eens dat ik toch eens naar de gemeenteraad moest komen. Ik koos voor de begrotingsbehandeling, het jaarlijkse hoogtepunt van de gemeenteraad. Niet in de raadszaal, de vergadering was verplaatst naar de hal van het inmiddels afgebroken gezwel bij de monumentale villa. Daar stonden rijen stoelen opgesteld voor de verwachte oploop van geïnteresseerde burgers. Het was de tweede dag van het meerdaagse begrotingsdebat. Ik bleek de enige toehoorder.

In raadszalen is Brummen niet sterk. De oude was een muf zaaltje, belangstellenden boven een kleine taks werden de gang op gestuurd. Hoe fraai het nieuwe huis der gemeente ook is, niet de raadszaal. Te klein en te krap. Geen vak K voor de wethouders, die hebben de beste plaatsen op de publieke tribune toegewezen gekregen. Achter hun rug kun je de raadsvergadering volgen. Maar niet op 21 februari als Alex van Hedel ‘formeel afscheid’ neemt als burgemeester. ‘Genodigden hebben voor deze vergadering een uitnodiging ontvangen’ meldt Gemeente Thuis. Het volk moet wegblijven. Kijken jullie maar naar het lokale tv-kanaal VoorstVeluwezoom, vindt onze gemeenteraad.

Brummen heeft veel goeds aan Alex van Hedel te danken en zijn optreden tijdens de nieuwjaarsrecepties had altijd een royaal gehoor. De publiekshal van het gemeentehuis was er voor ingericht. Maar bij zijn ‘formele afscheid’ sluit de raad de deuren. Wie weet het lokale tv-kanaal te vinden? Jongeren niet, die zijn verslaafd aan de socials. En oude mannen terroriseren hun huisgenoten op 21 februari met het Barcelona van Frenkie de Jong. Niemand wil de lockdowns uit de coronajaren overdoen. Behalve de gemeenteraad van Brummen.

Overdekte vlooienmarkt te Zelhem. Foto: Animo Vlooienmarkten
Grote Vlooienmarkt te Zelhem Algemeen 9 uur geleden
Burgemeester van Hedel deelde mee hoe dingen tot stand zijn gekomen. Foto: Monique Schuite
Krijgt Brummen een AZC? Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Wat is nog normaal? Ingezonden 21 uur geleden
Foto: Gemmeke Caron
Brummense groep grootouders voor het klimaat opgericht Algemeen 21 uur geleden
Waar, waarom en hoe groeien deze bomen?
Basiscursus bomen van de Veluwezoom Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Wilders in Brummen Columns 21 uur geleden
Foto: P Rozendal
Eendracht verzorgt uniek feestconcert Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
De Leuvenheimse vlag Algemeen 21 uur geleden
Trotse eigenaren Hanno en Danielle. Foto: Monique Schuite
Met Hanno optiek de toekomst in kijken Algemeen 21 uur geleden
Foto ter illustratie.
Het eerste vliegtuig en de eerste auto in Leuvenheim Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Asielzoekers in Brummen? Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
NLdoet actie op 16 maart bij vv Loenermark Algemeen 22 feb, 10:36
Afbeelding
SWB organiseert: "Contactgroep Omgaan met verlies en rouw" Algemeen 22 feb, 09:00