Afbeelding

Demasqué

Columns

COLUMN: Terwijl de dorpsbegroting 2024 al onder de mensen was kwam B & W met een nieuwe bezuiniging van vier ton om een ‘last minute’ tariefstijging in de zorg te kunnen betalen. Door geen extra personeel in te schakelen voor klimaat- en energiebeleid en toch een rijkssubsidie te incasseren wordt een ton bespaard. Een bedrag van twee ton uit het zorgbudget dat al drie jaar lang op de plank bleef liggen wordt geactiveerd. Het gaat helemaal niet om een bezuiniging in de zorg maar om voortzetting van een trend, zei wethouder Timmer van sociale zaken tijdens het begrotingsdebat in de gemeenteraad.

Het optreden van de burgemeester bracht de waarheid aan het licht. De ‘verkoop van het servicepunt Eerbeek’ is niet een lapmiddel om de tariefstijging mede te bekostigen, maar afbouw van de dienstverlening. Of het bijkantoor in Eerbeek gaat dicht, zei de burgemeester, of het burgerloket in Brummen. Zo niet dan dreigt een ondertoezichtstelling van de provincie en gaat heel Brummen op slot.        

Fractievoorzitter Tuiten van Lokaal Belang berekende dat een huishouden in Brummen € 300 hogere jaarlasten heeft dan een Apeldoorns gezin. En nog weet de gemeente niet voldoende personeel aan zich te binden. Het verloop is groot. ‘Alweer een specialist naar Apeldoorn vertrokken’. Met een verbeten blik zei de anders zo minzame burgemeester tegen raadsleden die vroegen om het bijkantoor een tijdje langer open te houden: Jullie kunnen nog zoveel willen, maar het kan gewoon niet. Er is niet genoeg deskundig personeel voor de uitgifte van paspoorten en rijbewijzen.

Al ‘eeuwen’ wacht Eerbeek op een ontmoetingsplek waar de bieb en de SWB kunnen samenwonen. Om de pijn van het dichtgetimmerde bijkantoor te verzachten gaat de raad nu voor een STIP. Twintig jaar geleden heette het Kulturhus, daarna Multi Functioneel Centrum en nu STIP (Steun- en Informatiepunt). De provincie en de Stedendriehoek worden verzocht subsidie te dokken ‘voor de leefbaarheid van Eerbeek’. Met de kans dat de gemeente te horen krijgt: ga maar naar Apeldoorn en blijf daar.

Muus Groot

Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe zoekt nieuwe jeugdbestuurders! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Finale Hybride Dammen: Kleine foutjes grote problemen. Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Innovatiesubsidie leidt tot vernieuwend concept Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Gemeente, luister naar je inwoners! Ingezonden 1 dec., 09:00
Afbeelding
Eerbeek maakt zich klaar voor het Winter Weekend! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Midwinterwandeling: Een betoverende wandeling vol gezelligheid Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Brummense uitslag verkiezingen Tweede Kamer volgt landelijk beeld Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Campagne 'Stop geweld tegen vrouwen' van start: Reuversweerd oranje uitgelicht! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Rubriek Pennenlikkers: Agave Kruissen Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Oortveldruiters gaan weer oliebollen verkopen! Algemeen 30 nov., 16:11
Afbeelding
Kerstoptredens Popkoor Young Voices Algemeen 30 nov., 16:01
Afbeelding
Nieuwe taalvrijwilligers bij de Bibliotheek Algemeen 30 nov., 11:01
Afbeelding
Drie-koren winterconcert Algemeen 30 nov., 10:47
Afbeelding
Kerstnachtdienst in Loenen Algemeen 30 nov., 10:33