Afbeelding

Ruim 9 miljoen voor wegennet Eerbeek Loenen

Algemeen

EERBEEK/ LOENEN - De provincie wil 9,3 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de verbetering van het wegennet bij Eerbeek en Loenen. Dat is althans het voorstel dat is opgenomen in de Perspectiefnota 2024 die deze week naar Provinciale Staten is gestuurd.

Op en langs wegen in Eerbeek en Loenen ervaren omgeving en weggebruikers verkeers- en veiligheidsproblemen. Het vrachtverkeer van en naar de papierindustrie speelt hierin een belangrijke rol. Sommige onderdelen op het gebied van leefbaarheid in de dorpen en woonwijken vragen daarnaast om oplossingen. Reden voor de provincie, die nauw is betrokken bij het project Eerbeek-Loenen 2030, om te investeren in de wegen.

Gedeputeerde Staten bieden de staten de Perspectiefnota 2024 aan. Maar omdat er nog geen nieuw college is gevormd, stellen ze geen nieuw beleid voor. Normaal gesproken staan in de Perspectiefnota de speerpunten voor het volgende jaar. Deze worden vervolgens uitgewerkt in de begroting. Omdat er na de verkiezingen nog geen nieuw college is geïnstalleerd, schetst deze perspectiefnota de ontwikkelingen waar de provincie mee te maken heeft. De Begroting 2024 wordt later dit jaar opgesteld door het nieuwe college.

In de perspectiefnota staat ook de financiële stand van zaken. Daarin worden een aantal knelpunten genoemd die snel de aandacht van het nieuwe college vragen. Gedeputeerde Jan Markink: “Er moeten lastige keuzes gemaakt worden over de tekorten bij het openbaar vervoer en door de hoge inflatie stevenen we af op een structureel tekort.” De stijgende rente levert wel weer meer incidenteel geld op de komende jaren.

In de Perspectiefnota 2024 wordt wel geld beschikbaar gesteld aan verschillende projecten. Naast investering in het Eerbeek/Loenense wegennet wordt op verzoek van de Staten onder meer 10 miljoen euro voor de huisvesting van Oostpool en Introdans beschikbaar gesteld. En er komt geld voor de ondersteuning van verschillende woningbouwprojecten en verduurzamingsvouchers voor de landbouw.

Eerder was al bekend dat er ook bezuinigd gaat worden. Het gaat onder meer om de Regeling Instandhouding molens en gemalen, het Poppunt Gelderland, de Stichting Landelijk Fietsplatform en de Strategische Board Stedendriehoek. Per 2025 krijgen nog eens 11 organisaties minder geld. Het gaat daarbij onder meer om Stichting Achterhoek Toerisme, Stichting Bureau Toerisme, IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid en Vereniging Natuur en Milieufederatie Gelderland.

Provinciale Staten houden op woensdag 14 juni 2023 om 15.15 uur een hoorzitting over de Perspectiefnota 2024. Belanghebbenden kunnen dan hun standpunten delen met Statenleden.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 13 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 15 uur geleden
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 15 uur geleden
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 15 uur geleden
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 15 uur geleden
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 15 uur geleden
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 15 uur geleden
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 15 uur geleden
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 15 uur geleden
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 15 uur geleden