Landal vraagt om beperking toeristenbelasting

Algemeen

BRUMMEN - Landal Coldenhoven vraagt de gemeente dringend de toeristenbelasting niet te verhogen. Algemeen directeur Jerry Meijer stelt dat in een reactie op de Perspectiefnota 2021-2024, waarin een somber beeld wordt geschetst van de financiële positie van de gemeente. Hoewel er nog geen voorstel daartoe voorligt, is een verhoging van de toeristenbelasting een mogelijkheid om de inkomsten voor Brummen te verhogen.

Meijer schrijft: “We willen via deze weg vragen rekening te houden met de financiële tegenslagen bij ons en onze collega's in de toeristische sector. We gaan er vanuit dat we het omzetverlies van maart, april en mei in dit jaar zeker niet meer kunnen inhalen. Wij doen een beroep op u om ons en onze gasten in 2021 geen zwaardere lasten op te leggen in de vorm van een hogere toeristenbelasting en daarom de toeristenbelasting ten opzichte van 2020 te bevriezen en niet te indexeren.”

Volgens Meijer hebben veel organisaties last van de gevolgen van de coronacrisis, die onder meer bestaan uit vergaande aanpassing van de bedrijfsvoering en een substantieel verlies aan inkomsten. De toeristische sector is van groot belang voor Brummen, met normaal ongeveer 500.000 overnachtingen. Direct genereren die inkomsten voor de parken en hotels, maar afgeleid ook voor bijvoorbeeld de winkels en de horeca.

Vorig jaar besloot de raad al eens de toeristenbelasting te verhogen. Die is met ingang van dit jaar omhoog gegaan van 1,40 euro per persoon per overnachting (in 2019) naar 1,75 euro . Het levert 190.000 euro op, waarvan een kwart ook daadwerkelijk naar voorzieningen in de toeristisch-recreatieve sector vloeit. De rest gaat naar de algemene middelen. Ondanks de forse verhoging blijft Brummen met deze belasting nog iets onder het landelijke gemiddelde. In 85 procent van de Nederlandse gemeenten wordt deze belasting geïnd. Het gemiddelde tarief is 1,82 euro per persoon, per nacht. Daarbij moet worden gezegd dat grote, dure toeristische trekkers als Amsterdam (10,80 euro) dit gemiddelde wel omhoog stuwen.

Meijer vraagt om nog meer compassie: “Als wij en onze collega's in de toeristische sector in de gemeente er later in het jaar nog slechter voor zouden staan, kunt u eind 2020 alsnog overwegen de toeristenbelasting voor 2021 verder te verlagen, zodat we de overall kosten zo laag mogelijk kunnen houden en de meeste kans hebben dat gasten voor een verblijf in onze gemeente kiezen. Ook dat zullen de andere lokale ondernemers ook waarderen, want onze gasten zijn hun gasten. “

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00