Afbeelding

Wijk- en Dorpsraden Brummen niet blij met gemeente

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De gezamenlijke Wijk- en Dorpsraden van de gemeente Brummen hebben weinig goede woorden over voor de gemeente Brummen en de politiek. Dat blijkt uit een reactie die zij hebben geschreven op de Perspectiefnota 2021-2024, die momenteel bij de raad voorligt.

In de brief schrijven zij: “Voor de goede orde: de burgers kiezen eens in de vier jaar een gemeenteraad, waaruit een college ontstaat wat recht doet aan die uitslag en zorgdraagt voor uitvoering van het vastgestelde programma en het belastinggeld adequaat beheert. We moeten constateren dat dat tot op heden niet geslaagd is en er door allerlei perikelen eigenlijk nog weinig is bereikt.”

Zij wijzen er verder op dat de inwoners ‘onaangenaam verrast’ zijn met de stevige verhogingen van de OZB en constateren: “Recent kwamen daar berichten bij dat de financiële toestand rondom Samen voor Elkaar eigenlijk een ongecontroleerd rommeltje is. Ook moeten wij vrezen voor de voortgang van het Centrumplan Brummen. Natuurlijk zijn er ontwikkelingen die niet voorzien zijn, zoals de brand op het Marktplein en de corona crisis, maar wij vrezen nu al voor de gemeentelijke belastingaanslagen van begin 2021.”

Voorzitter van de Dorpsraad Brummen Henk Poldermans, die de brief ondertekende, zegt dat er inderdaad weinig reden tot vreugde is. “Vorig jaar zijn er door het college een hele reeks van bezuinigingen voorgesteld. Die raakten vooral verenigingen en maatschappelijke organisaties. Van bibliotheek tot Wijk- en Dorpsraden. Nu lezen we in de perspectiefnota dat de samenleving meer zelf moet doen. Prima. Dat is ook een van de doelstellingen van de Wijk- en Dorpsraden. Zo ruimen we in Brummen zwerfvuil op, hebben een speelplaats opgeknapt, verzorgen we bloembakken in het dorp. Maar we willen meer doen. Een volwaardige gesprekspartner zijn voor de gemeente. Maar nu lezen we in diezelfde perspectiefnota de vraag of het wel een gemeentelijke taak is de dorpsraden te ondersteunen. Dat gaat volgens ons een averechts effect krijgen. De raden hebben door hun activiteiten voldoende hun nut en noodzaak bewezen de afgelopen jaren. De gemeente kan veel beter meer gebruik van ons maken. Dus inderdaad meer aan de samenleving overlaten. Bezuinigingen kunnen dan daar gehaald worden waar die taken dan niet meer gedaan worden. Bij de gemeente dus.”

Poldermans wil graag in gesprek met de gemeente. “Onze burgemeester pakte dat bij zijn aantreden ooit op, maar eigenlijk is nooit serieus doorgepakt. Maar goed, gelukkig hebben met wijkwethouder Pouwel Inberg wel een goed contact. Met hem zullen we onze zorgen ook bespreken binnenkort.

Uit de krant

Afbeelding
Inschrijven Brummense avondvierdaagse al mogelijk! Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Inloopspreekuur Dorpsraad Eerbeek Hall Algemeen 13 uur geleden
Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00