Logo brummensnieuws.nl
<p>Bron: De oorlogsgravenstichting.</p>

Bron: De oorlogsgravenstichting.

Indrukwekkende herdenking op Nationaal Ereveld Loenen

LOENEN - Op het Nationaal Ereveld Loenen verzamelde zich afgelopen woensdag een grote menigte ter ere van de jaarlijkse Dodenherdenking.

Een kleindochter en achterkleindochter herdachten hier de Surinaamse verzetsheld Anton de Kom die op het Ereveld begraven ligt. Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) stond stil bij de slachtoffers die vielen onder de militairen tijdens recente (vredes) missies. 

Drie leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn vertelden op de Woeste Hoeve het verhaal over oud-leerling Henk Nikkel, die op die plek werd gefusilleerd als vergelding op de aanslag op de SS-officier Rauter. Opperrabbijn Binyomin Jacobs las een gedicht voor en Jon van Eerd zong onder begeleiding van Jeugd strijkorkest Het Britten Waar zijn de bloemen gebleven? en Vergeet je eigen droom niet. 

De presentatie was in handen van Aldith Hunkar. Voorafgaand aan de herdenking vonden op het ereveld diverse voordrachten plaats: 

4000 bloemen 

Op de dag voor de herdenking legden ongeveer twintig kinderen en jongeren tussen de 6 en 20 jaar 4000 gerbera’s op het Ereveld, op ieder graf één. Dit initiatief is ontstaan uit een idee van een nabestaande opdat op 4 mei niemand vergeten mag worden. 

Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna, zoals in voormalig Nederlands-Indië of tijdens (vredes)missies. Nationaal Ereveld Loenen wordt beheerd door de Oorlogsgravenstichting. 

Meer berichten
 


Week 20

Oplossing: ARISTOCRATIE 21 - 56 - 13 - 41 - 24 - 10 - 4 - 52 - 27 - 33 - 29 - 68

De oplossing voor week 20: