Afbeelding

Van Hedel: toon uw respect en vlag met ons mee!

Gemeentenieuws

BRUMMEN/ EERBEEKOok dit jaar kunnen de lokale herdenkingen rond 4 en 5 mei in onder andere in Eerbeek, Brummen en Hall niet door gaan vanwege het coronavirus. In samenspraak met organisatoren in deze dorpen, roept burgemeester Alex van Hedel inwoners op. “Als inwoner rekenen we op u. Toon uw respect voor hen die zijn gevallen in de strijd om vrijheid. Hang daarom massaal op 4 mei de vlag halfstok.”

Juist in een tijd waarin een nieuw virus onze persoonlijke vrijheid belemmert, is het belangrijk om met elkaar bij het thema vrijheid stil te staan. Van Hedel legt uit: “Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij allen, burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Vrijheid is een groot goed en die moeten we met elkaar koesteren. Juist door samen op te trekken kunnen we de vrijheid ook op langere termijn behouden. Het respect dat we hebben voor hen die vochten (en nog steeds vechten) voor de vrijheid van anderen, kunnen we op 4 mei tonen door thuis de vlag halfstok te hangen. Ik hoop dat iedereen mee doet!”

Online

Ook dit jaar dus geen stille tochten, geen publieke herdenkingsbijeenkomsten bij begraafplaatsen of in kerken. “Nationale Herdenking vindt dit jaar vooral weer in huiselijke kring plaats. We nemen op 4 mei om 20.00 uur plechtig twee minuten stilte in acht,” aldus de Brummense burgemeester. En we hangen de hele dag de Nederlandse vlag, zonder wimpel, halfstok. In samenwerking met de 4 mei Comités en de gemeente wordt een korte film gemaakt. Op 4 mei verschijnt dit filmpje vanaf 18.00 uur online via de website en sociale media-kanalen van de gemeente Brummen. Ook de herdenkingsrede van burgemeester Van Hedel kunt u dan via deze kanalen lezen. 


In het verlengde van zijn oproep aan iedereen om de twee minuten stilte te respecteren, vraagt Van Hedel ook om met het oog op het karakter van deze Nationale Herdenkingsavond het openbare leven en het verkeer gedurende deze twee minuten stop te zetten. Winkeliers zijn 4 mei op grond van de Winkeltijdenwet verplicht vanaf 19.00 uur te sluiten (voor zover van toepassing).

Vlaggen 

Als we met elkaar gaan vlaggen, dan is het wel goed om te weten wanneer je dat mag doen en wat het vlagprotocol dit jaar is. Want natuurlijk willen we correct volgens de vlagetiquette vlaggen. Op dinsdag 4 mei mag dit jaar officieel gedurende de gehele dag gevlagd worden. Ten teken van rouw hangen we de vlag die dag halfstok. Een dag later, op Bevrijdingsdag, hangen we de vlag in de top zonder wimpel. Dit tussen zonsopgang en zonsondergang.

Uit de krant

Een gezellige familietoernooi wat vraagt om een herhaling volgend jaar.
Familietoernooi bij TC Eerbeek Algemeen 4 uur geleden
Plezier staat voorop bij Orquesta Catambú.
Orquesta Catambú in 't Buurthuis Algemeen 5 uur geleden
Een bijzondere 'eropuitdienst' o.l.v. Pastor Jolanda Aantjes in Oeken.
Eropuitdienst Hall Algemeen 21 mei, 12:08
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 21 mei, 11:27
Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00