Afbeelding

Dodenherdenking in dorpen

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN/ LOENEN - Burgemeester Alex van Hedel wijst inwoners van de gemeente Brummen op het belang van de Nationale Herdenking op woensdag 4 mei.   

Van Hedel roept iedereen op deel te nemen aan één van de stille tochten. Zowel in Eerbeek als in Brummen en Hall vinden herdenkingsactiviteiten plaats waaraan oud en jong kunnen deelnemen. “De herdenking is voor jong en oud een gedenkwaardig moment. Ik reken op uw komst”, zegt de burgemeester.  


In het Cultuurhuis aan de H.A. Lorentzstraat 20 begint om 18:45 uur de herdenkingsbijeenkomst met muziek, (samen)zang, gedichten van kinderen en toespraken. Om 19:15 uur is het vertrek van de stille tocht naar het herdenkingsmonument op de begraafplaats aan de Coldenhovenseweg.

Hier leggen de wethouders Ine van Burgsteden en Ingrid Timmer namens het gemeentebestuur een krans. Leerlingen van CBS De Enk dragen een gedicht voor en muziekvereniging Eendracht brengt koraalmuziek. Om 20:00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen en aansluitend is er een defilé langs het monument. In Brummen begint de tocht om 18:50 uur bij het gemeentehuis in Brummen. Namens het gemeentebestuur loopt de burgemeester mee. Via het monument voor het gemeentehuis lopen de deelnemers naar het Joods monument. Van daaruit gaat de tocht verder via het Marktplein richting het oude postkantoor. Tenslotte eindigt de stille rondgang rond 19:50 uur bij de Oude Pancratiuskerk. Daar wordt om 20:00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Daarna wordt voor iedereen het programma voortgezet in de Oude Pancratiuskerk met een herdenkingsbijeenkomst.  

Plechtige stilte

De stille tochten worden te voet en in stilzwijgen afgelegd. Kinderen lopen onder begeleiding mee. Van 19:45 uur tot dertig seconden voor acht zullen de klokken van alle kerken luiden. Er worden geen vaandels of vlaggen meegevoerd. Vanaf 20:00 uur tot twee minuten daarna wordt op de herdenkingsplaatsen en naaste omgeving volkomen stilte in acht genomen. Ook elders wordt iedereen verzocht deze plechtige stilte in acht te nemen. Vanaf 18:00 uur tot zonsondergang wordt (zoveel mogelijk) van alle openbare gebouwen de Nederlandse vlag, zonder wimpel, halfstok gehangen. Inwoners wordt verzocht deze gedragslijn te volgen. De vlag blijft ook na de twee minuten stilte overal halfstok.

Stichting Hall Leeft, obs De Vossestaart en de Protestantse Gemeente Hall Voorstonden verzorgen ook dit jaar weer de dodenherdenking op 4 mei. De plechtigheid zal plaatsvinden van 17:30 tot 18:15 uur op de algemene begraafplaats in Hall. Het programma bestaat uit enkele sprekers, onder wie de burgemeester. Kinderen van de basisschool lezen een gedicht voor en tot slot is er een kranslegging bij de graven van omgekomen militairen en burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.  

Ereveld in Loenen

Presentatrice Aldith Hunkar is woensdag 4 mei de gastvrouw tijdens de herdenkingsceremonie op het Nationaal Ereveld Loenen. Iedereen is welkom. Het programma begint 12:30 uur met o.a. Het Indisch Onze Vader en voordrachten door jongeren onder leiding van Theater Na de Dam. Om 13:30 uur zijn er bij de kapel bijdragen van: Els de Kom, kleindochter van verzetsstrijder Anton de Kom; Hanke Bruins Slot, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties; Jon van Eerd; Het Britten Jeugd Strijkorkest; leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn en opperrabijn Binyomin Jacobs. Daarna volgen de Taptoe, één minuut stilte, het Wilhelmus en een kranslegging.

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00