dav
dav

Honderd jaar Hallse Zang

Algemeen

Op 19 januari 2019 is het honderd jaar geleden dat Gemengde Zangvereniging De Eendracht in Hall werd opgericht tijdens een vergadering in de Openbare Lagere School. Oprichters waren een twintigtal Hallenaren, onder leiding van toenmalig hoofdonderwijzer Beefting. Meester Grizell was de eerste dirigent, want een schoolmeester had verstand van zingen. Daarna werd de heer A. Vredenberg de dirigent. Hoewel geen onderwijzer, had hij veel verstand van koorzang. In de totaal 35 jaren dat hij het koor leidde (van 1921 tot 1930 en van 1939 tot 1965) bracht hij het koor tot grote prestaties op vele concoursen en concerten, zoals ook blijkt uit diverse lovende juryrapporten, diploma's en de decoraties op het vaandel.

Dat vaandel werd overigens op 27 augustus 1947 door de Hallse bevolking aan het koor aangeboden op een feestterein bij boerderij 'De Ponge' aan de Slatweg. Er was een speciale vaandelcommissie en de heer F. Hogeweij overhandigde het vaandel. Het lied dat speciaal voor deze gelegenheid was geschreven werd door het koor gezongen, begeleid door de piepjonge - want pas en 1945 opgerichte - Muziekvereniging DES. De voorzitter van het koor, de heer Jan van Galen bedankte iedereen die aan de realisatie en aanbieding van het vaandel had meegeholpen.

Het koor repeteerde in de eerste jaren in de gang van de school, want daar was de akoestiek het mooist. Vanaf 1929 werden de repetities in Pniël, het gebouw van Christelijke Belangen, gehouden. In 1995 was het nieuwe verenigingsgebouw van de Stichting Gemeenschapsbelang Hall, genaamd De Wheme gereed en konden de repetities daar plaats vinden. Aan gebouw Pniël zijn vele goede herinneringen verbonden. In de pauze de lekkere koffie die jarenlang zelf gemaakt en meegebracht werd door Geertje Lenderink. En dan het napraten na de repetitie rond de grote kachel. Het repeteren voor concoursen ging vroeger zo: het eerste uur werd in beide zalen tegelijk gezonden: dirigent Vredenberg studeerde de nummers in met de alten en sopranen in de ene ruimte en het koorlid (en vervangend dirigent) Evert van Brink Sr. werkte in de andere zaal met de bassen en tenoren het repertoire door. En na de pauze ging de heer Vredenberg dan door met het hele koor.

Die aanpak had goede resultaten: op een concours in Maartensdijk won het koor zelfs een eerste prijs met lof van de jury plus de prijs voor het hoogste aantal punten in de afdeling. Dat was net na de oorlog, toen het koor zo'n 80 leden telde, met zeker 20 bassen! De uitstapjes naar concoursen waren altijd een feest, wat de uitslag ook was!

Uit de krant

Afbeelding
Brummen zonder zwerfafval Ingezonden 10 mei, 09:00
Afbeelding
Reactie op:Woningnood in Brummen/Voedselbos Elzenbos 3 van de fractie CDA Ingezonden 10 mei, 09:00
De werkgroep Kamermuziek neemt afscheid.
Afscheid werkgroep Kamermuziek Algemeen 10 mei, 09:00
Afbeelding
Rentmeesterschap Columns 10 mei, 09:00
Afbeelding
Denk aan de egels Ingezonden 10 mei, 09:00
Cabaretgroep "Het vrouwenspektakel".
Verenigingsavond O.V.O.V. Algemeen 10 mei, 09:00
Reëen spotten vanuit de fotohut.
"BuitenGewoon" zoekt mooiste natuurfoto Algemeen 10 mei, 09:00
Afbeelding
Raad buigt zich over digitale toekomst Gemeentenieuws 10 mei, 09:00
Heeft u een fijn maatje en een plekje voor deze prachtige diamantduif?
Dier van de Week Algemeen 10 mei, 09:00
Diversiteit komt ten goede aan insecten en vogels.
Open erf bij biodiversiteitsambassadeurs Algemeen 10 mei, 09:00
Afbeelding
Principiële zaken aan de orde in raadsforum Gemeentenieuws 10 mei, 09:00
Hoe gebruik je een AED apparaat?
AED- reanimatietraining Sportclub Brummen Algemeen 10 mei, 09:00
De drukte valt nog mee. Foto: Rutger Jongejan
Overlast van sluipverkeer valt (nog) mee Algemeen 10 mei, 09:00
Jan Schurink met zijn boek. Foto: Artist-freed.
Jan Schurink: Van bakkerszoon tot dorpschroniqueur Algemeen 10 mei, 09:00