Afbeelding

Onderzoek warmtenet toegespitst op Eerbeek

Algemeen

EERBEEK - Het onderzoek naar de mogelijkheden van een lokaal warmtenet richt zich nu nog uitsluitend op Eerbeek. Loenen en Laag-Soeren zijn afgevallen. Dit is het rechtstreekse gevolg van de sluiting van de Eerbeekse papierfabriek Storaenso, eind vorig jaar. Het is de voorlopige tussenstand van een onderzoek waarin onder meer plaatselijke overheden en industrie samenwerken. Verwacht wordt dat dit jaar een besluit wordt genomen of zo’n warmtenet reële mogelijkheden biedt.

Een jaar geleden starten de gemeenten Brummen, Apeldoorn en Rheden met enkele betrokken bedrijven en organisaties aan een onderzoek naar de mogelijkheden van een warmtenet in deze regio. De basisgedachte was en is om de restwarmte die vrijkomt vanuit de papierfabrieken te benutten voor het verwarmen van huizen en gebouwen. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de doelstelling dat in 2050 alle huizen en gebouwen aardgasvrij zijn teneinde CO2-uitstoot te reduceren.

Sluiting Storaenso: aderlating

Het idee om hiervoor gebruik te maken van de restwarmte van lokale industrie is niet nieuw. Om echter tot een warmtenet te komen is grondig onderzoek nodig en moeten veel vragen worden beantwoord. Een van de belangrijkste is of de beschikbare warmtebronnen voldoende zekerheid bieden dat deze op langere termijn ook daadwerkelijk warmte blijven leveren. In dat opzicht kwamen de onderzoekers van het lokale warmtenet al snel voor een voldongen feit te staan toen Storaenso aankondigde binnen afzienbare tijd de poorten te sluiten. Daarmee verviel een van de belangrijkste toeleveranciers van een warmtenet.

Loenen en Laag-Soeren ‘afgekoppeld’

Gevolg hiervan was dat er opnieuw gerekend moest worden hoeveel huishoudens nog zouden kunnen worden bediend op basis van overgebleven warmtebronnen (waaronder Folding Boxboard en Industriewater Eerbeek). De uitkomst was dat het nog zou gaan om 1.400 tot 1.800 huishoudens. Dit leidde tot de keuze om deze warmte dan in te zetten in de directe omgeving van de warmtebronnen (Eerbeek) en werden Loenen en Laag-Soeren ‘afgekoppeld’ van het onderzoek. Het betekent evenwel niet dat Apeldoorn en Rheden ut het project zijn gestapt. ‘Voor Loenen en Laag-Soeren wordt momenteel onderzocht of een ander collectief systeem interessant kan zijn,’ meldt een woordvoerder van de gemeente Brummen bij navraag.

Leveringszekerheid

Tijdens een informatieve bijeenkomst voor Brummense raadsleden, vorige week, ontlokte dat bij aanwezigen de vraag wat de impact is als het ook in de rest van de papierindustrie bergafwaarts gaat. ‘Is de leveringszekerheid voldoende gewaarborgd, ook op langere termijn?’ Een eensluidende reactie hierop bleef vooralsnog uit. Wel werd toegelicht dat een warmtenet (wettelijk) alleen denkbaar is als er een ‘plan B’ is. In het lopende onderzoek wordt daarom ook bekeken welke restwarmtebronnen binnen het industriecluster geschikt zijn. ‘Daarnaast wordt ook een zogenaamde maakbare bron onderzocht; een collectieve warmtepomp. Aardwarmte kan een bron in de toekomst zijn,’ zegt de woordvoerder namens de gemeente.

Een besluit of een warmtenet werkelijk mogelijk is wordt medio dit jaar verwacht. Als dat positief uitvalt moeten er eerst nog veel punten op de i worden gezet, alvorens er besloten wordt om daadwerkelijk te gaan investeren.

Uit de krant

Elwin en Berry met het bord. Foto: Antoinette.
25 jarig jubileum klaverjascommissie vv SHE Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Loenermark zoekt teambegeleiders G-senioren Algemeen 3 uur geleden
Foto: Freepik.
Fotoactie voor Jonge Mantelzorgers Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Cadeautje voor de jonge mantelzorger Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Boekstartdag bij de bibliotheek Algemeen 22 uur geleden
Muziek verbindt, al 110 jaar.
Wilhelmina Spankeren bestaat 110 jaar. Algemeen 23 uur geleden
Lekker smullen. Foto: Elvira Maatkamp.
Herenboeren bestaat 10 jaar Algemeen 14 mei, 16:19
Bijenstal aan de Voorsterweg vlakbij het spoor.
Bijen aaien in Brummen Algemeen 14 mei, 16:14
Spectaculaire foto van de Aziatische hoornaar.
Help mee met opsporen Aziatische hoornaar Algemeen 14 mei, 16:10
Het belooft een mooi buitenoptreden te worden bij de Vroolijke Frans.
Oosterhuuzens dialectkoor zingt populaire liedjes Algemeen 14 mei, 16:07
Kom deze zomer lekker tennissen, al dan niet met tennislessen.
Zomer Challenge bij de LTC Leuvenheim Algemeen 14 mei, 16:01
Afbeelding
Vertaalgidsje biedt eerste hulp bie plat praoten Algemeen 14 mei, 15:37
Jasmijn en Ferdi van Buul-Bouwman in hun tuin van de Hommelhoeve.
Open dag Natuurboerderij De Hommelhoeve Algemeen 14 mei, 15:25
Op deze kaart staat gemarkeerd waar de spandoeken hangen/
Boeren en tuinders lanceren massale publieksactie Algemeen 14 mei, 15:19