Foto: Stefan van Nieuwenhoven
Foto: Stefan van Nieuwenhoven

Eerbeek, Loenen en Laag-Soeren verkennen samen publiek warmtenet

Gemeentenieuws

GEMEENTE BRUMMEN - Bestuurders ondertekenden op 24 april ’23 te Brummen een intentieverklaring om de mogelijkheden te onderzoeken voor een warmtenet. Het gaat om de gemeenten Brummen, Apeldoorn, Rheden, woningcorporatie Veluwonen, Gelders Warmte infrabedrijf (vertegenwoordigd door infraspecialist in nieuwe energie Firan) en de papierindustrie in Eerbeek en Loenen. De verklaring richt zich op de kernen Eerbeek, Loenen en Laag-Soeren, maar ook gebieden daaromheen worden niet uitgesloten. 

Voor alle partijen is de aanleg van een warmtenet interessant. Voor de individuele partijen is het niet mogelijk om een warmtenet alleen te realiseren. Door samen te werken is het wel mogelijk om goed in kaart te brengen of een warmtenet haalbaar en betaalbaar is, met als warmtebronnen restwarmte van papierfabrieken en het industriewater uit Eerbeek en Loenen. 

Aardgasvrij 2050

In Nederland moeten alle woningen en gebouwen in 2050 aardgasvrij zijn en op een duurzame manier verwarmd worden. Er zijn verschillende alternatieven voor de gebouwde omgeving om van het aardgas af te gaan. Individuele oplossingen, zoals een warmtepomp, of een gezamenlijke oplossing, zoals een warmtenet of duurzaam gas. De ondertekenaars van de intentieverklaring gaan onderzoeken of het warmtenet een interessante optie is voor de woningen en gebouwen in de bovengenoemde kernen.

In Eerbeek en Loenen staan vier papierfabrieken en is er de waterzuivering Industriewater Eerbeek (IWE). In de fabrieksprocessen komt veel warmte vrij. Via hun schoorstenen en het afval- en koelwater gaat nu nog veel warmte verloren. De partijen onderzoeken of het haalbaar is om de restwarmte op te vangen en daarmee woningen en gebouwen te verwarmen. Hierdoor gaat waardevolle warmte niet verloren. 

Hoe werkt een warmtenet?

Een warmtenet is een techniek die al jaren wordt gebruikt voor het verwarmen van woningen en gebouwen in Nederland en in het buitenland. Een warmtenet is een netwerk van leidingen die onder de grond liggen. Door deze leidingen stroomt warm water. Dat warme water komt van een warmtebron in de buurt. De warmte gaat door de ondergrondse leidingen naar gebouwen en woningen. Deze leidingen sluiten in de woning aan op de afleverset. De afleverset vervangt de cv-ketel.

Afbeelding
Wordt Brummen beste fietsgemeente 2024? Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Sfeervol afscheid Stichting MET Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Kinderen in actie tegen sluipverkeer Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Keuzes maken in onzekere tijden? Ingezonden 22 sep., 08:00
Afbeelding
FBE heeft vertrouwen in duurzame toekomst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Duurzame lieverdjes Columns 22 sep., 08:00
Afbeelding
Bas Jansen Groente en Fruit gaat stoppen Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Gemeentelijk plan klimaatadaptatie op komst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
'Zondagochtendverhaal' Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Baasje gezocht voor kittens Algemeen 21 sep., 18:15
Afbeelding
Uitslag kruisjassen vv Oeken 20 september Algemeen 21 sep., 18:11
Afbeelding
Doe mee aan het regionale onderzoek naar koopgedrag Gemeentenieuws 21 sep., 16:41
Afbeelding
Drie fora als voorbereiding op raadsvergadering 12 oktober Gemeentenieuws 21 sep., 16:40
Afbeelding
Popkoor Young Voices treedt op Algemeen 21 sep., 14:35