Nieuwbouwplan Laag-Soeren
Nieuwbouwplan Laag-Soeren

Huizen op plek van voormalig tuincentrum

Algemeen

Dit jaar start nieuwbouw Laag-Soeren nog geen uitgemaakte zaak

Het dorp Laag-Soeren wordt uitgebreid met 24 huizen op het terrein van het voormalige tuincentrum van De Vries aan de Eerbeekseweg. Bouwbedrijf Van de Kolk uit Garderen gaat dit plan realiseren. De Brummense gemeenteraad is hier donderdagavond mee akkoord gegaan. Robert Hoekstra, directeur ontwikkeling van het bouwbedrijf, gaat ervan uit dat nog dit voorjaar de huidige bebouwing wordt gesloopt en het terrein bouwrijk wordt gemaakt. Na de zomervakantie kan de bouw starten. 

Het bouwplan is mogelijk geworden door de sluiting van het tuincentrum, enkele jaren geleden. Er waren toen geen gegadigden om het bedrijf voort te zetten. Een herbestemming naar wonen bleek een passende oplossing. Het nieuwbouwplan sluit aan op de bestaande bebouwing in het dorp. Het bouwperceel is bovendien dermate ruim dat hierop 24 huizen gebouwd kunnen worden met veel groen rondom. De opzet van het buurtje wordt landelijk en dorps, met een moderne uitstraling.

Er wordt met het bouwplan gemikt op verschillende doelgroepen. Twaalf huizen worden van het type twee-onder-één-kap. Deze worden gebouwd in een grote en een kleinere variant. Verder komt er een blok van vier rijwoningen en acht rug-aan-rug woningen. De prijzen voor de koopwoningen zijn nog niet bekend maar zullen naar verwachting deels in het middensegment (tot maximaal €405.000, de NHG-grens) vallen. Een ander deel wordt duurder. De verkoop van de koopwoningen begint dit voorjaar. 

Huurwoningen

Woningcorporatie Veluwonen wil maximaal acht huizen uit dit plan overnemen. De gemeente Rheden en Veluwonen hadden dit ook al vastgelegd in onderlinge prestatieafspraken. Dit betreft de rug-aan-rug woningen die vooral bedoeld zijn voor kleine huishoudens. Woningzoekenden met een dorpsbinding hebben voorrang. Veluwonen is nu ook al elders actief in Laag-Soeren met de verhuur van circa 50 eengezinswoningen. 

Een bijzondere omstandigheid is dat de bouwlocatie in twee gemeenten ligt. Het dorp Laag-Soeren hoort bij de gemeente Rheden maar de gemeentegrens met Brummen deelt de locatie in tweeën. Veruit het grootste deel ligt op grondgebied van de gemeente Brummen. Alleen het voorste deel dat onmiddellijk grenst aan de Eerbeekseweg hoort bij de gemeente Rheden. Het is de bedoeling dat uiteindelijk het hele wijkje straks onder de gemeente Rheden valt. De beide gemeenteraden zijn het in een eerder stadium al eens geworden over een grenscorrectie.

Hinder bedrijfsvoering 

Een varkenshouder op korte afstand van de bouwlocatie maakt bezwaar tegen het plan. Hij denkt dat toekomstige bewoners hinder zouden kunnen ondervinden van zijn bedrijf. Ook meent hij dat hij in de bedrijfsvoering wordt belemmerd als er dicht in de buurt huizen worden gebouwd. De gemeente wijst dit van de hand en zegt dat in het bouwplan voldoende rekening is gehouden met de belangen van de varkenshouder. Diverse leden van de gemeenteraad waren er niet gerust op wie er uiteindelijk gelijk heeft. ‘Het is echt een prachtig bouwplan,’ vatte Ronald Boerefijn (CDA) de ongerustheid samen, ‘wat nu als het averij oploopt door juridische procedures.’ Wethouder Inberg kon dit ongemak niet wegnemen. ‘Wij hebben alles goed juridisch uitgezocht. Als er dan toch verschil van inzicht blijft bestaat, dan heeft een belanghebbende het recht om van de rechter een uitspraak te vragen.’ De gemeenteraad ging uiteindelijk unaniem akkoord met het bouwplan. Of de bouw dan ook dit jaar daadwerkelijk van start kan, valt nog te bezien. 

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 17 mei, 09:00
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 17 mei, 09:00