Afbeelding

Laag-Soeren breidt uit met 24 huizen

Algemeen

LAAG-SOEREN - Het duurt niet lang meer of de bouw van 24 huizen op het terrein van het voormalige tuincentrum in Laag-Soeren gaat van start. Hierop vooruitlopend begint op 20 december de verkoop van de koopwoningen. De impressies van het ontwikkelende bouwbedrijf Van de Kolk uit Garderen laten een ruim opgezet divers woonbuurtje zien, aansluitend op het dorps karakter en volop in het groen. 

Het is alweer zo’n vier jaar geleden dat tuincentrum De Vries aan de Eerbeekseweg de poorten sloot. De locatie werd aangekocht door bouwbedrijf Van de Kolk met de bedoeling om hierop huizen te bouwen. ‘Zo’n proces neemt altijd veel tijd in beslag,’ legt Robert Hoekstra namens het bouwbedrijf uit. ‘Je moet meerdere procedures doorlopen en het plan moet goed ‘landen’ in de buurt.’ Na enkele jaren is de weg nu vrij om daadwerkelijk met de bouw te beginnen. De opstallen van het voormalige tuincentrum zijn inmiddels opgeruimd en het terrein wordt de komende maanden bouwrijp gemaakt. Vanaf medio volgend jaar verwacht het bouwbedrijf te starten met de bouw van de eerste huizen. Een jaar later kunnen de toekomstige bewoners de sleutels in ontvangst nemen.

Landelijke uitstraling

De bouwlocatie ligt aan de rand van het dorp, grenzend aan het Soerense Zand. Het bouwbedrijf was er dan ook veel aan gelegen om de nieuwe woonplek een kleinschalige en landelijke uitstraling te geven. Hoekstra zegt hierover: ‘Het buurtje is vormgegeven als een woonerf in de overgang van dorp naar open landschap. Er is veel aandacht geschonken aan groenvoorziening met speelgelegenheid en een wadi voor de infiltratie van regenwater.’ Hij geeft verder aan dat de plek zich uitstekend leende om het landelijke karakter van het buurtje te versterken door diverse bestaande bomen en hagen te handhaven. Uiteraard is er ook voldoende aandacht voor parkeren, zelfs voor bezoekers van de kerk aan de overkant van de straat.

Verschillende woningtypen

De architectuur van de woningen is geïnspireerd op verschillende boerderijtypologieën.’ Het woonbuurtje is opgebouwd uit een ‘ensemble’ van meerdere huizenblokken, ieder met eigen kenmerken. Zo zijn er behalve 12 twee-onder-een-kap woningen ook vier huizen-in-een-rij. Centraal in het buurtje komt een ‘hoofdgebouw’ met een hoge kap en lage goot waarin acht rug-aan-rugwoningen worden gerealiseerd. Deze laatste zijn overigens bestemd voor de verhuur en worden overgedragen aan woningcorporatie Veluwonen uit Eerbeek. Deze verhuurt en beheert ook elders in Laag-Soeren al enkele tientallen huizen.

Diverse bewonerssamenstelling

De verschillende woningtypen brengen met zich mee dat het koopaanbod varieert in prijs tussen de €379.000 en €529.000 V.O.N. Dat kan leiden tot een woonbuurtje met een diverse bewonerssamenstelling. ‘We mikken zowel op gezinnen als op senioren die graag de overstap willen maken naar een huis met een slaapkamer en badkamer op de begane grond,’ zegt Hoekstra hierover. Met het nieuwe bouwplan krijgt het circa 850 inwoners tellende Laag-Soeren opnieuw een impuls. De vorige uitbreiding van het dorp met 60 huizen in het Hof van Soeren dateert van enkele jaren geleden. Veel bewoners van Laag-Soeren maken gebruik van de voorzieningen in Eerbeek dat drie kilometer verderop.

Informatie belangstellenden

Op 20 december tussen 16.00 en 18.00 uur kunnen belangstellenden zich persoonlijk laten informeren door verkoopmakelaar Bosrijck uit Apeldoorn en het bouwbedrijf. Plaats van handeling: het kerkje aan de Eerbeekseweg 3 in Laag-Soeren, pal tegenover de bouwlocatie.

Uit de krant

Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 7 mei, 09:00
Afbeelding
Inloopspreekuur Dorpsraad Eerbeek Hall Algemeen 7 mei, 09:00
Afbeelding
Inschrijven Brummense avondvierdaagse al mogelijk! Algemeen 7 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00