Afbeelding

Beter woonklimaat, geen extra huizen in centrum

Algemeen

EERBEEK - Als het aan het college ligt komen er geen huizen op het Kersten-terrein. Ook de mogelijkheid om winkelruimte aan het Oranje Nassauplein om te bouwen tot appartementen vervalt. Dit en meer staat in het Woonkader Eerbeek. Bedoeling van dit document is om duidelijkheid te bieden en om bij te dragen aan het woon- en leefklimaat in Eerbeek. In december neemt de gemeenteraad hierover een besluit.

Het Woonkader Eerbeek was nodig, schrijft het college in een voorstel aan de gemeenteraad, omdat er onduidelijkheid bestaat over wel of geen extra huizen in sommige delen van het centrum van Eerbeek. Dat heeft vooral te maken met de milieuzones en met ‘factoren die elkaar beïnvloeden.’ Oftewel: de geur- en geluidszones rondom de papierfabrieken lopen dwars door de omliggende woonwijken en het centrum. Over wat er wel of niet is toegestaan binnen die milieuzones blijkt verschil van inzicht (‘interpretatie’) te bestaan met de industrie. Het Woonkader moet helderheid geven. Het college beoogt hiermee ook verbetering van het leef- en woonklimaat in het dorp.

Eerder dit jaar had het college al haar voorkeur geschetst. In hoofdlijnen: geen extra huizen in de directe omgeving van de fabrieken, in een iets wijdere omtrek is dat nog wel (zeer) beperkt mogelijk en geen woningbouw aan het Stuijvenburchplein en op het nu nog braakliggende Kersten-terrein. Ook de optie om woningen aan het Oranje Nassauplein toe te voegen behoort tot het verleden. Hoewel niet met name genoemd, betreft dit vooral het pand van de Action dat vrijkomt als deze verhuist naar De Wasacker.

12 inspraakreacties 

Het college had inwoners de gelegenheid gegeven hierop een mening te geven. Er kwamen 12 reacties binnen. Daarnaast voerde het college gesprekken met belanghebbende bedrijven en met Veluwonen. Dit alles leidde niet tot aanpassingen. Het college schrijft dat meerdere reacties geen betrekking hadden op het Woonkader als zodanig.

Ook de sluiting van papierfabriek Stora Enso leidt niet tot een bijstelling van het Woonkader. De milieucontouren worden deels bepaald door de aanwezigheid van deze fabriek. Volgens het Woonkader mogen in de directe omgeving hiervan geen huizen meer worden bijgebouwd en in een wat wijdere omgeving alleen onder strikte voorwaarden. De sluiting van Stora Enso verandert hieraan niets. In het collegevoorstel wordt hieraan zelfs niet gerefereerd. In een aanvullende toelichting zegt een gemeentewoordvoerder dat de milieucontouren, dus het Woonkader, zijn gebaseerd op het huidige bestemmingsplan. Dit staat los van de vraag of de fabriek op de betreffende locatie wel of niet in bedrijf is.

Kanttekeningen

Ondanks de dringende behoefte aan meer huizen, betekent het collegevoorstel dat de mogelijkheid van 22 extra huizen (12 op het Kerstenterrein en 10 aan het Oranje Nassauplein) vervalt. Dit heeft ook financiële gevolgen voor de gemeente, vooral wat betreft het Kerstenterrein waarvan de gemeente eigenaar is. De boekwaarde van dit terrein is mede gebaseerd op de mogelijkheid om hier 12 huizen te bouwen. Nu dit vervalt wordt de opbrengst lager. Hoeveel, wordt pas duidelijk bij de uitwerking het Spoorzone-plan, waar het Kersten-terrein onderdeel van is. Volgens de onlangs vastgestelde programmabegroting bedraagt de boekwaarde van het Kersten-terrein ruim €1,8 miljoen per eind 2022.

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 17 mei, 09:00