Afbeelding

‘TOP-locatie’ moet centrum versterken

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De gemeente wil het gebied van het station tot en met het Kerstenterrein in Eerbeek, kortweg ‘de spoorzone’, inrichten met veel groen en mogelijkheden tot aangenaam verpozen. Bedoeld om toeristen warm te onthalen en als vertrekpunt om de Veluwe verder te verkennen. Maandagavond presenteerde de gemeente hiervoor de plannen. Het is niet voor het eerst dat er plannen werden ontvouwd voor dit deel van het dorpscentrum. Deze keer maakt de gemeente vaart.

De voorgestelde invulling van de spoorzone is vooral gericht op het idee om van Eerbeek een zogenaamde TOP-locatie te maken: een Toeristische OpstapPlaats. Dat past in de regionale visie om aan de randen van de Veluwe plekken in te richten waar toeristen naartoe komen om vandaaruit de Veluwe verder te verkennen. Wat betreft Eerbeek kan dankbaar gebruik gemaakt worden van de stopplaats van de Veluwse stoomtrein. De toeristen komen, volgens de ontwerpplannen, aan op een plein dat moet aanvoelen als een warm welkom. In en op dit vernieuwde Elis Ligtleeplein moet het Veluwse landschap herkenbaar zijn. Veel aandacht is er voor recreëren, dus horeca, speelelementen voor kinderen en het moet de bezoeker verleiden om het dorpscentrum verder te verkennen.

Het plein kruist de Coldenhovenseweg en strekt zich langs het spoor uit in de richting van het Kerstenterrein. Deze nu nog open plek in het centrum krijgt een parkachtige uitstraling met de Eerbeekse beek als middelpunt. Ook hier weer mogelijkheden voor horeca en spelen voor kinderen. Verder wil men graag de mogelijkheid bieden voor kleinschalige evenementen. Of hiervoor plaats is, is de vraag want op deze locatie is ook een gebouw gedacht van rond de 800 m2. Welke invulling deze krijgt is nog niet helder. Het kan iets commercieels zijn maar dienstverlening is ook denkbaar. De huidige (tijdelijke) parkeerplek verdwijnt, daarvoor komt een voorziening terug achter het genoemde gebouw, meer uit het zicht.

Uit het getoonde plan voor het Kerstenterrein blijkt dat de gemeente afscheid heeft genomen van de gedachte om hier appartementen te bouwen. Hiermee loopt het vooruit op de uitkomst van het zogenaamde Woonkader Eerbeek. In de afgelopen periode kon iedere inwoner hierop reageren en de gemeenteraad moet nog een definitief besluit nemen.

De plannenmakers zijn ook naarstig op zoek naar een, wat in het jargon heet, ‘reason to be’. Vrij vertaald: een publiekstrekker. Dat wordt gezocht in een ‘papier experience centre’. Je zou dat vrij kunnen vertalen met ‘een papiermuseum’, maar de bedenkers van het concept vinden dat het meer moet worden dan dat. En of deze in de spoorzone moet komen of meegenomen wordt in de plannen voor het Burgersterrein, wordt nog bezien.

Wethouder Steven van de Graaf keek op het eind van de bijeenkomst tevreden terug. De plannen waren goed onthaald en de aanwezigen lieten in kleine groepen welwillend hun licht schijnen op de voorlopige schetsen. Uiteraard waren er op onderdelen bedenkingen en aanvullende suggesties. Zoals het parkeren. Is dat niet te weinig, zeker als je meer mensen naar Eerbeek wilt trekken die van hieruit fietsend (de auto achterlatend) de omgeving verkennen. Is er gedacht aan oplaadpunten voor elektrische fietsen? En de omvang van het geplande gebouw op het Kerstenterrein: is dat niet een maatje te groot? En wordt niet teveel opgehangen aan de stoomtrein? Deze rijdt immers maar een beperkt deel van het jaar.

Half oktober is er een vervolg. De gemeente laat dan zien wat het met de reacties heeft gedaan, met redenen omkleed. 

Afbeelding
Afbeelding
Wordt Brummen beste fietsgemeente 2024? Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Sfeervol afscheid Stichting MET Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Kinderen in actie tegen sluipverkeer Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Keuzes maken in onzekere tijden? Ingezonden 22 sep., 08:00
Afbeelding
FBE heeft vertrouwen in duurzame toekomst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Duurzame lieverdjes Columns 22 sep., 08:00
Afbeelding
Bas Jansen Groente en Fruit gaat stoppen Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Gemeentelijk plan klimaatadaptatie op komst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
'Zondagochtendverhaal' Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Baasje gezocht voor kittens Algemeen 21 sep., 18:15
Afbeelding
Uitslag kruisjassen vv Oeken 20 september Algemeen 21 sep., 18:11
Afbeelding
Doe mee aan het regionale onderzoek naar koopgedrag Gemeentenieuws 21 sep., 16:41
Afbeelding
Drie fora als voorbereiding op raadsvergadering 12 oktober Gemeentenieuws 21 sep., 16:40
Afbeelding
Popkoor Young Voices treedt op Algemeen 21 sep., 14:35