Afbeelding

Papierfabriek verzet zich tegen woningbouw Loenenseweg Eerbeek

Algemeen

EERBEEK – De Brummense gemeenteraad boog zich donderdagavond over een plan voor 22 appartementen en winkelruimte op de begane grond aan de Loenenseweg in Eerbeek. Volgens het voorstel past het bouwplan in de ontwikkelingen die de gemeente voor ogen heeft met het dorpscentrum. Papierfabriek FBE (voorheen Mayr-Melnhof) denkt hier duidelijk anders over. Dit leidde tot irritatie bij meerdere gemeenteraadsleden. 

Het bewuste bouwterrein tegenover de Jumbo is één van de open plekken die in de loop van jaren is ontstaan in het centrum van Eerbeek. Om deze gaten te kunnen bebouwen moest er eerst een goede oplossing worden gevonden voor enerzijds het belang van de papierfabrieken en anderzijds de ontwikkeling van het dorpscentrum. Zo’n vijf jaar geleden was die er en werd triomfantelijk gemeld dat ‘Eerbeek van het slot af was’. De gaten in het centrum konden eindelijk worden gedicht. Wat betreft de hoek Illinckstraat-Stuijvenburchstraat is dat inmiddels gelukt. Het braakliggende bouwterrein aan de Loenenseweg tegenover de Jumbo is de tweede lakmoesproef.

Bouwbedrijf Draaisma wil op deze plek bouwen. Gevarieerde woningbouw in combinatie met commerciële ruimte op de begane grond. In het plan is, volgens de gemeente, rekening gehouden met alle omgevingsfactoren die hinder voor toekomstige bewoners zouden kunnen opleveren. Z’n kritische factor is de papierfabriek FBE, aan de andere zijde van het spoor op minder dan 100 meter afstand van het te bouwen complex. Deze tekende prompt bezwaar aan tegen het bouwplan.

FBE is bang dat toekomstige bewoners gaan klagen over diverse vormen van overlast. De fabriek begrijpt niet waarom de appartementen zijn voorzien van balkons aan de straatzijde, gericht naar het fabriekscomplex. ‘Juist dit vergroot de kans dat mensen zich aan ons bedrijf ergeren omdat zij zo zicht hebben op onze bedrijfsactiviteiten en daarvan de milieueffecten ondervinden.’ Ook wil de fabriek de handen vrijhouden om bedrijfsactiviteiten op te schuiven in de richting van de Loenenseweg, dus het toekomstige appartementencomplex. Er moet afstand worden bewaard tot omliggende huizen, anders ‘belemmert ons dat in onze plannen en schaadt het het woon- en leefmilieu van de toekomstige bewoners,’ stelt FBE. De papierfabriek concludeert dat ‘woningbouw op deze locatie niet aanvaardbaar is.’ Het gaat nog een stap verder: ‘De toekomstbestendigheid, nieuwe investeringen en daarmee ook de werkgelegenheid komen op de tocht te staan.’

De wethouders Inberg en Van Klinken zeiden met stelligheid dat alles in het werk is gesteld om FBE tegemoet te komen. Ook de woordvoerder van bouwbedrijf Draaisma verzuchtte dat vele keren is overlegd, maar ‘niets hielp’ om FBE te overtuigen. ‘Het heeft alleen maar tot vertraging geleid.’ De opstelling van FBE schoot ook meerdere gemeenteraadsleden in het verkeerde keelgat. Men vroeg zich af wat al het overleg nog waard is als één partij zich zo opstelt. En, als dit de houding is tegen dit bouwplan, hoe stelt men zich op wat betreft het Kerstenterrein en Burgers? 

Vragen, die donderdagavond vooralsnog onbeantwoord bleven. De aanwezige gemeenteraadsleden gaven impliciet wel een signaal af in de richting van FBE: het bouwplan voor de Loenenseweg zal als een hamerstuk worden aangenomen in de gemeenteraad. 

Het is niet bekend of FBE daarna volhardt in haar bezwaren tegen het plan. Als de fabriek zich blijft verzetten, kan het toch nog lange tijd duren voordat het tweede gat in het Eerbeekse centrum is opgevuld.

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00