Afbeelding

Eerbeek aan de wandel, maar waarheen?

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - ‘Het wandelend dorp’. Na ‘Papierdorp’ is dit een nieuwe typering die aan Eerbeek wordt toegeschreven. Het is afkomstig uit het Woonkader Eerbeek dat deze week in de gemeenteraad is behandeld. Het idee achter het ‘wandelend dorp’ is, aldus het college, dat er rondom de papierfabrieken meer ruimte ontstaat waardoor minder bewoners hinder ervaren, wat bijdraagt aan de leefbaarheid. Inwoners van Eerbeek krijgen na de zomervakantie de gelegenheid om hun mening hierover te geven.

Alles draait om de milieuzones rondom de fabrieken die de Eerbeekse woonbuurten en winkelcentra doorsnijden. In de (rode) zone het dichtst rondom de fabrieken van FBB en Stora Enso is uitbreiding van het aantal huizen nu al vrijwel uitgesloten, tenzij het gemeentebestuur daar speciaal toestemming voor verleent. In een wat ruimere zone daaromheen gelden minder restricties. Het gaat er nu om dat de gemeente, mede ingegeven door signalen vanuit de industrie, uitbreiding van het aantal woningen in de rode zone voorgoed uitsluit. Uitbreiding mag dan nog wel in een zone die iets verder weg ligt van de fabrieken, mits hiervoor een huis in de rode zone wordt ‘opgeofferd’. De gemeente hoopt dat zo meer ruimte ontstaat rondom de fabrieken.

Terwijl de gemeenteraad dit voorstel bediscussieerde, kwam het bericht van de dreigende sluiting van Stora Enso naar buiten. Peter-Paul Steinweg (VVD) opende tijdens een forumvergadering van de gemeenteraad de rij van raadsleden die zich afvroegen wat de impact hiervan is op het woonkader. Een belangrijk deel van de milieuzone wordt immers bepaald door deze fabriek. In een toelichting zegt Steinweg ‘De bestemming van de locatie is nu heel specifiek de productie van papier. Als de productie wordt voorgezet door een andere eigenaar verandert er niet veel. Maar stel dat er een bedrijf komt met minder milieuhinder. Dan moet je als gemeente de milieuzones misschien opnieuw vaststellen.’ Steinweg zag echter, evenals de rest van de gemeenteraad, in de dreigende sluiting van Stora Enso geen reden om een pas op de plaats te maken. Na de zomervakantie worden de inwoners op een actieve wijze geïnformeerd en gevraagd naar hun mening over dit plan.

Speculanten geen kans geven

Vooral Gertie Sloetjes (GroenLinks) haakte in op de typering ‘Het wandelend dorp’. ‘Waar wandelt Eerbeek dan naar toe,’ vroeg ze zich af. Wethouder Steven van de Graaf liet weten dat eerder dit jaar de gemeente potentiële uitbreidingslocaties rondom Eerbeek geïnventariseerd. ‘Maar meer ga ik hier niet over zeggen, anders gaan de speculanten de grond opkopen,’ zei hij. 

Financiële gevolgen ingrijpend

Het praktische gevolg van de ‘bouwstop’ in de rode zone is dat de bebouwing van het Kerstenterrein wordt uitgesloten. Ook voor het Oranje Nassauplein heeft het gevolgen. Daar kunnen winkels nu nog eventueel verbouwd worden tot appartementen als er voor een winkelpand geen emplooi meer is. Volgens het nieuwe plan kan dat niet meer. De hele gemeenteraad maakt zich hier zorgen over. ‘Wat gebeurt er als de Action verhuist en er dient zich geen nieuwe ondernemer aan?

Vooral het niet bebouwen van het Kerstenterrein heeft grote financiële gevolgen voor de gemeente als eigenaar van de locatie. Wethouder Van de Graaf zei dat er nu gedacht wordt aan een ‘parkachtige invulling.’ Dat betekent extra kosten voor de gemeente voor de aanleg ervan en het vrijwel geheel afschrijven van de boekwaarde. Om welke bedragen het gaat kon de wethouder niet zeggen. ‘Ook dat behoort tot geheime informatie.’ 

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 17 mei, 09:00
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 17 mei, 09:00