Afbeelding

Eerbeek en de industrie

Ingezonden

INGEZONDEN: Eerbeek en de papierindustrie: zij hebben een lange geschiedenis met elkaar.Er is altijd gezocht naar een goede balans tussen enerzijds de leefbaarheid van Eerbeek en anderzijds de belangen van de industrie. Soms botsten de belangen, zoals nu. De industrie wil namelijk groeien, binnen de aan haar verleende vergunningen en heeft daarvoor een logistiek centrum nodig. in de zoektocht naar een goede locatie voor een dergelijk logistiek centrum viel, in eerste instantie, de keus op het Burgersterrein. Maar veel inwoners van Eerbeek vinden dat een slechte keus en ook de Raad van State verwierp het plan van de gemeente Brummen.

Welke locatie?

De provincie Gelderland heeft vervolgens de taak op zich genomen om met een goed inpassingsplan te komen. Daartoe is een zorgvuldig proces gevolgd. Veel inwoners hebben daarbij uitdrukkelijk de wens geuit om méér locaties te onderzoeken dan allen het Burgersterrein. De provincie heeft vervolgens veertien alternatieve locaties onderzocht en kiest uiteindelijk voor de Kollergang Zuid-West als locatie voor een logistiek centrum. Dit sluit aan op een bestaand bedrijventerrein. Een belangrijk nadeel van deze locatie is dat daarvoor 4.53 hectare bos moet worden gekapt. Dit verlies aan natuur wordt gecompenseerd door de aanplant van 10,26 hectare nieuw bos. De gemeenteraad kon wensen en aandachtspunten meegeven aan de provincie. Donderdagavond 10 november vergaderde de raad hierover.

Wat vindt de PvdA?

De PvdA kan zich op grond van alle onderzoeken vinden in de bouw van een logistiek centrum, waardoor verkeersstromen efficiënt en zo veilig mogelijk kunnen worden geleid. Bij het vervoer tussen logistiek centrum en de fabrieken moet gebruik worden gemaakt van elektrische voertuigen en dit komt het milieu en de leefbaarheid ten goede. De keus voor de locatie Kollergang Zuid-West accepteren wij als de uitkomst van een transparant en zorgvuldig doorlopen proces, waarbij de provincie een brede afweging heeft gemaakt. De PvdA heeft als aandachtspunt voor de provincie meegegeven om zo min mogelijk bos te kappen door het bestemmingsvlak zo klein mogelijk te houden. De industrie heeft namelijk aangegeven mogelijk minder oppervlakte nodig te hebben. Ook vragen wij aandacht voor de verkeersveiligheid op het bedrijventerrein van de Kollergang zelf. Een voorbehoud bij dit alles is de huidige problematiek rondom stikstof. Mogelijk leiden de uitkomsten van de stikstofberekeningen waaraan nu nog wordt gewerkt tot andere inzichten.

PvdA Brummen-Eerbeek

Cathy Sjerps

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00