Afbeelding

Help de Eerbeekse papierindustrie!

Ingezonden

INGEZONDEN: Niet alleen de boeren hebben het zwaar. Ook onze gemeentelijke trots: de Eerbeekse papierindustrie heeft het moeilijk. Gestegen energieprijzen zijn een belangrijke reden dat FBE nu stil ligt en ook aan het verduurzamen is geslagen. Wie afgelopen zomer in Coldenhove zwom weet dat het water soms flink fris was. Omdat Neenah Coldenhove dicht was, kreeg het zwembad niet de restwarmte om haar zwemwater te verwarmen. Russische watertemperaturen in Eerbeek.

Boeren Slimheid
Onze boeren hebben de alom geroemde gebiedsgerichte aanpak, waarin Brummense boeren voorop lopen en gids zijn voor de rest van het land. Er is aandacht voor natuurinclusieve landbouw, maar ook een gedegen bedrijfsvoering die voor brood op de plank zorgt. En misschien nog wel belangrijker: een toekomstbestendige werkwijze.

De papierindustrie loopt daarin nog flink achter en kan dus alle hulp gebruiken. De Provincie wil dat door ruim baan te maken voor de industrie: een nieuwe megastal (“LCE”) neerzetten in het bos, wegen optimaliseren voor nog meer vrachtverkeer en alle lokale ontwikkelingen die in de weg zitten (woningbouw op het Burgersterrein!) vooruit schuiven. Voor de boeren hebben ze jarenlang hetzelfde gedaan. Inmiddels is het wel duidelijk dat dit een doodlopende weg is.

Lokale kracht en leefbaarheid
De gebiedsgerichte aanpak biedt meer perspectief, net als bij de boeren. Centraal hierin is minder inzetten op omzet vergroten en meer op kwaliteit verbeteren. Niet ten koste van alles en iedereen proberen te blijven groeien. Omwonenden zal dat als muziek in de oren klinken. Zij zitten echt niet te wachten op bijna 30% meer grote vrachtwagens die dankzij een LCE mogelijk zouden worden. Want nee, die grote trucks met buitenlandse houtsnippers zijn echt nog lang niet elektrisch! En dan heb ik het nog niet eens over de verkeersveiligheid. In Brummen vallen twee keer meer verkeersdoden dan gemiddeld in Nederland, terwijl er relatief minder ongelukken gebeuren. Onze wegen zijn dus gewoon

De provincie heeft tientallen miljoenen gereserveerd voor de industrie. Ik wens hen veel wijsheid bij het besteden. We hebben in Den Haag wel gezien dat grote zakken geld geen garantie op een goede afloop geven. Daarvoor zijn vooral lef en goede plannen nodig. Wordt vervolgd.

Jonathan Vondeling

GroenLinks Eerbeek-Brummen

Afbeelding
Wordt Brummen beste fietsgemeente 2024? Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Sfeervol afscheid Stichting MET Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Kinderen in actie tegen sluipverkeer Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Keuzes maken in onzekere tijden? Ingezonden 22 sep., 08:00
Afbeelding
FBE heeft vertrouwen in duurzame toekomst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Duurzame lieverdjes Columns 22 sep., 08:00
Afbeelding
Bas Jansen Groente en Fruit gaat stoppen Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Gemeentelijk plan klimaatadaptatie op komst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
'Zondagochtendverhaal' Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Baasje gezocht voor kittens Algemeen 21 sep., 18:15
Afbeelding
Uitslag kruisjassen vv Oeken 20 september Algemeen 21 sep., 18:11
Afbeelding
Doe mee aan het regionale onderzoek naar koopgedrag Gemeentenieuws 21 sep., 16:41
Afbeelding
Drie fora als voorbereiding op raadsvergadering 12 oktober Gemeentenieuws 21 sep., 16:40
Afbeelding
Popkoor Young Voices treedt op Algemeen 21 sep., 14:35