Afbeelding

Logistiek Centrum Eerbeek

Ingezonden

INGEZONDEN: Vandaag, 1 november 2022, kwam me een RaadsBesluit van de Gemeente Brummen onder ogen. Dit was van de raadsvergadering van 10 november 2022, 9 dagen na nu. Nu weet ik niet goed hoe het er in de politiek in mijn gemeente aan toe gaat, ik ben een leek op dat gebied, maar ik kan nog wel heel goed rekenen en zelf nadenken.

Er staat dat de raad het behandeladvies van het forum van 3 november 2022, 2 dagen na nu, heeft gehoord.

Ze willen aan Gedeputeerde Staten als aandachtspunt meegeven dat er waardering is voor het proces dat is doorlopen. Men geeft aan zorgvuldig te zijn geweest. Hoe zorgvuldig ben je als je op voorhand datgeen wat door betrokken bewoners gezegd gaat worden op het forum over een paar dagen nu al van tafel geveegd hebt. Dan staat er vervolgens “inbreng van bewonersparticipatie is serieus genomen”. Eh, serieus? Ja, dat het LCE niet op het Burgersterrein moest komen, dat is serieus genomen. Maar vervolgens is er zonder overleg met bewoners/omwonenden een andere locatie aangewezen en deze wordt er in een sneltreinvaart doorheen gejast. Ja, er zijn voor de vorm twee avonden op de agenda gezet, waarvan er een nog moet komen, waar er meningen ingebracht zouden mogen worden. Maar dat deze serieus genomen worden… nee, niet echt, anders heb je nu niet al je raadsbesluit van 10 november op papier staan.

In het volgende punt van aandacht wordt nog eens aangedikt hoe fijn het is dat het verplichte elektrische vervoer tussen de papier- en verpakkingsindustrie in Eerbeek en Loenen en het logistiek centrum gunstig is voor CO2-reductie, trilling, geluid en fijnstof. Direct eronder wordt vermeld dat de verkeersbewegingen toenemen en dat de meeste vrachtwagens (geen elektrisch vervoer) vanaf de A50 komen en daar ook weer naartoe gaan. Dat vrachtverkeer zal niet in aantallen af gaan nemen, eerder in aantallen toenemen als de beoogde uitbreiding van 30% doorgang gaat vinden. En deze vrachtwagens moeten nu allemaal nog een stukje verder rijden, door Eerbeek heen naar de Kollergang. Resultaat: meer CO2 productie, trilling, geluid en fijnstof.

Dan wordt het Markvoortbos, waar ze 4,53 hectare van willen kappen, ‘droog bos met productie’ genoemd. Ook dit is een poging om Gedeputeerde Staten op het verkeerde been te zetten. Er is allang bewezen dat dit geen productiebos (meer) is. Dit is inmiddels een gevarieerd bos van meer dan 100 jaar oud, met een oude bosgrond met een grote biodiversiteit. Ter compensatie wordt er binnen de gemeente Eerbeek slechts 2,78 hectare natuur gecompenseerd door bomen op twee bestaande akkertjes te gaan planten. De rest is een stuk land in de gemeente Apeldoorn. Bos van meer dan 100 jaar oud is niet te compenseren door stukjes akker en weiland terug te geven aan de natuur. Na al die jaren mest wat erop is uitgereden, krijg je dit niet zomaar in dezelfde kwaliteit als de oude bosgrond die nu verloren gaat voor uitbreiding van industrie die niet wenselijk is en gezien de huidige economische situatie en energiecrisis ook niet meer te verantwoorden is. In deze tijd waarin stikstof een belangrijk punt is, moet je juist niet deze hoeveelheid bomen kappen die samen zorgen voor maar liefst opname van meer van 54 ton stikstof per jaar. Zo zijn er nog veel meer argumenten te vinden om dit LCE niet te willen.

Mijn punt is dat burgers niet serieus genomen worden en dat er heel onzorgvuldig met de natuur omgesprongen wordt. Hoe lang gaan we dit nog tolereren?

Anja van Dijk, Eerbeek, 1 november 2022

Uit de krant

Foto: Freepik.
Fotoactie voor Jonge Mantelzorgers Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Cadeautje voor de jonge mantelzorger Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Boekstartdag bij de bibliotheek Algemeen 4 uur geleden
Muziek verbindt, al 110 jaar.
Wilhelmina Spankeren bestaat 110 jaar. Algemeen 5 uur geleden
Lekker smullen. Foto: Elvira Maatkamp.
Herenboeren bestaat 10 jaar Algemeen 14 mei, 16:19
Bijenstal aan de Voorsterweg vlakbij het spoor.
Bijen aaien in Brummen Algemeen 14 mei, 16:14
Spectaculaire foto van de Aziatische hoornaar.
Help mee met opsporen Aziatische hoornaar Algemeen 14 mei, 16:10
Het belooft een mooi buitenoptreden te worden bij de Vroolijke Frans.
Oosterhuuzens dialectkoor zingt populaire liedjes Algemeen 14 mei, 16:07
Kom deze zomer lekker tennissen, al dan niet met tennislessen.
Zomer Challenge bij de LTC Leuvenheim Algemeen 14 mei, 16:01
Afbeelding
Vertaalgidsje biedt eerste hulp bie plat praoten Algemeen 14 mei, 15:37
Jasmijn en Ferdi van Buul-Bouwman in hun tuin van de Hommelhoeve.
Open dag Natuurboerderij De Hommelhoeve Algemeen 14 mei, 15:25
Op deze kaart staat gemarkeerd waar de spandoeken hangen/
Boeren en tuinders lanceren massale publieksactie Algemeen 14 mei, 15:19
Foto ter illustratie.
Lions club organiseert "Happen, Trappen en Stappen" Algemeen 14 mei, 14:47
Afbeelding
Deel je ervaringen met de afsluiting van de N 348 Ingezonden 14 mei, 14:28