Afbeelding

Geld voor waterrotonde Eerbeek

Algemeen

EERBEEK - Het project Waterrotonde Eerbeek mag meedelen in het Stimuleringsfonds van Circulaire Fabrieken. In dat fonds zit in totaal 687.000 euro, dat door vier bedrijven gedeeld moet worden. Warmteplan BV uit Brummen krijgt eveneens geld uit het fonds.

Industriewater Eerbeek (IWE) zuivert sinds 1960 het overtollige proceswater van papierfabrieken Folding Boxboard Eerbeek, Stora Enso De Hoop Mill en Neenah Coldenhove. Het gaat daarbij om vier miljoen kubieke meter water. Dat is net zoveel als de hoeveelheid afvalwater die een stad zo groot als Utrecht produceert. Na zuivering gaat nu circa 3,4 miljoen kuub naar de IJssel, de rest zo’n 711.000 kuub, gaat als retourwater naar DJP De Hoop. Om de fabrieken van proceswater te kunnen voorzien worden ondanks alle besparingen van de afgelopen jaren dagelijks nog zo’n 1.000 kuub grondwater onttrokken.

De Eerbeekse papierproductie streeft evenwel naar circulariteit. In het project Waterrotonde Eerbeek bouwt Industriewater Eerbeek een pilotinstallatie, als onderdeel van een proces dat moet leiden tot een volledig circulair watersysteem voor vier papierfabrieken. Dat moet werkzaam zijn in 2029. Het watersysteem zuivert het proceswater van de fabrieken waarna deze het water volledig hergebruiken. Er wordt dus geen grondwater meer gebruikt, wat leidt tot een potentiële besparing van 6.600.000 kubieke meter grondwater per jaar. De vier fabrieken willen zo verduurzamen en in de toekomst verzekerd blijven van voldoende water.

Het niet langer oppompen van water is van groot belang voor de grondwaterstand. Door droogte en onttrekking daalt dat. Dat kan grote gevolgen hebben. Gebouwen kunnen door bodemdaling beschadigd raken, de biodiversiteit kan erdoor verschralen. Het wordt daarom steeds belangrijker om grondwateronttrekkingen te beperken om water te besparen en het milieu te ontzien. Met name op de Veluwe is dit nodig.

Ook het bedrijf Warmteplan BV uit Brummen krijgt geld uit het Stimuleringsfonds van Circulaire Fabrieken. Dat werkt aan het project CircuFloc een bio-based, circulair product met een zeer goede isolatiewaarde voor gebouwen, schaalbaar in productie en betaalbaar voor de consument. Dat levert jaarlijks een reductie van 1.128.000 kg primaire grondstoffen op.

De andere twee bedrijven die geld krijgen zijn BioPanel uit Lochem (maakt nagenoeg CO2-vrij plaatmateriaal uit snel hernieuwbare, plantaardige grondstoffen) en Leadax Circular Roofing uit Wapenveld (maakt duurzame dakbedekking ontwikkeld, met een onbenutte plastic afvalstroom als grondstof).

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00