Afbeelding

Geschil over lening aan Alliander opgelost

Algemeen

BRUMMEN – Tot en met 1 december 2029 ontvangt de gemeente Brummen nog een jaarlijkse rente van 84.666 euro over een lening van 1.865.800 gulden. Dat bedrag werd in 1997 aan Liander geleend. De looptijd was eeuwigdurend en de rente was bepaald op tien procent. Maar in 2022 vond Alliander, het bedrijf dat Liander overnam, dat eeuwigdurende leningen en een rentebedrag van tien procent niet meer in deze tijd pasten.

Behalve Brummen hadden ook Rheden en Apeldoorn een fors bedrag onder dezelfde voorwaarden aan Liander geleend. Ook die gemeenten verzetten zich tegen de eenzijdige opzegging door Alliander. In oktober 2022 legden de gemeenten het geschil voor aan de rechter. Na het aanhoren van de argumenten vroeg de rechtbank zich hardop af waar het nu eigenlijk over ging. “Tien procent rente is bij een inflatie van veertien procent niet zoveel. En op basis van diezelfde inflatie werd aan de gemeenten het idee voorgelegd om het geld waardevaster te beleggen.” Op de gang van de rechtbank overlegden partijen of het geschil niet anders opgelost kon worden. Na een kwartier stelden ze voor om nog eens met elkaar te gaan praten. Ze dachten in drie maanden wel tot een passende oplossing te komen. Dat werden uiteindelijk zestien maanden.

Aflossing

Eind vorig jaar hebben de gemeenten Brummen, Rheden en Apeldoorn overeenstemming bereikt over de aflossing van de eeuwigdurende lening. Tot 1 december 2029 wordt de lening voortgezet onder dezelfde voorwaarden. Daarna zal Alliander de volledige lening aflossen.

De woordvoerder van Alliander is blij dat met de gemeenten in goed overleg tot overeenstemming is gekomen. “Gelet op de enorme financieringsopgave die Alliander heeft m.b.t. de energietransitie zijn dergelijke leningen met zeer hoge rentepercentages, financieel niet langer verantwoord, aldus Alliander. “De hoge rentevergoedingen drukken onevenredig zwaar op de financiële positie van Alliander en de financieringsruimte.”

Niet uit te leggen

Het bedrijf vindt dat maatschappelijk het handhaven van deze lening niet is uit te leggen, zowel gelet op de financierbaarheid als de betaalbaarheid van de energietransitie.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Brummen stelt in een brief aan de gemeenteraad vast dat “de gemeenten tot 1 december 2029 verzekerd zijn van de rente-inkomsten van deze lening”. Na die zin volgt de waarschuwing dat “vanaf die datum zullen deze structurele inkomsten wegvallen.”

In april van dit jaar heeft Alliander ook met de provincie Friesland een geschil over een lening van ruim 31 miljoen euro op soortgelijke wijze opgelost. Die lening eindigt eind 2028.

Uit de krant

Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 7 mei, 09:00
Afbeelding
Inloopspreekuur Dorpsraad Eerbeek Hall Algemeen 7 mei, 09:00
Afbeelding
Inschrijven Brummense avondvierdaagse al mogelijk! Algemeen 7 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00