Afbeelding

Brummen en Alliander 7 oktober voor de rechter

Algemeen

Ook Friesland weigert eenzijdig opzegging van lening door Alliander

BRUMMEN – De gemeenten Brummen, Apeldoorn en Rheden staan 7 oktober met energiebedrijf Alliander voor de rechter. Alliander heeft de door deze gemeenten verstrekte leningen opgezegd en die pikken dat niet. Ze hebben het bedrijf gedagvaard. Ook de provincie Friesland heeft besloten om Alliander voor de rechter te dagen. Daar was eveneens een lening eenzijdig opgezegd.

Zowel bij de provincie Friesland als bij de gemeenten Brummen, Rheden en Appeldoorn draait het geschil om leningen met een onbepaalde looptijd. Alliander heeft die leningen opgezegd, omdat het bedrijf van mening is dat, hoewel de naamgeving van de lening anders doet vermoeden, het op grond van bestaande jurisprudentie mogelijk is ze toch op te zeggen. Het bedrijf vindt dat de gehanteerde opzegtermijn redelijk en billijk is. De drie Gelderse gemeenten, en nu dus ook Gedeputeerde Staten van de provincie Friesland, denken daar anders over.

Brummen leende het bedrijf in het guldentijdperk 1.865.800 gulden tegen tien procent rente. Die lening brengt de gemeente Brummen een jaarlijkse een rente van 84.666 euro op. En dat bedrag kan de gemeente niet missen.

De provincie Friesland leende in 1992 aan het Provinciale Elektriciteitsbedrijf (PEB) ruim zeven miljoen gulden tegen een rente van acht procent. Het PEB ging later op in Alliander. Dat bedrijf zegde die lening in 2020 op, maar het provinciebestuur weigert die opzegging. GS schrijft: “De impact van het verliezen van de jaarlijkse rentebaten van € 2,5 miljoen op de provinciale begroting is te groot.”

Toch loste Alliander eind 2021 de lening af en stortte dat bedrag plus de verschuldigde rente op de rekening van het Provinciebestuur. Omdat de opzegging was geweigerd, werd ook de betaling van de aflossing niet door de Friezen geaccepteerd.

Alliander vindt het door het zeer hoge rentepercentage het financieel onverantwoord om dergelijke leningen voort te zetten. De hoge rentevergoedingen drukken onevenredig zwaar op de financiële positie van Alliander en de financieringsruimte,” aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Pogingen van de Provincie Friesland om via arbitrage tot een oplossing te komen werd door Alliander afgewezen. “Gegeven de juridische aard van het vraagstuk en het feit dat de procedure bij de civiele rechter transparant(er) is, heldere spelregels kent en aansluit op de stap die in een gelijksoortige casus reeds is gezet door de gemeenten Apeldoorn, Brummen en Rheden, heeft Alliander aangegeven niet op dit voorstel in te gaan,” aldus de woordvoerder van het bedrijf.

Bij de drie Gelders gemeenten zijn de voorbereidingen voor de rechtszaak inmiddels zover dat een zitting (op 7 oktober) is gepland.

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 17 mei, 09:00