Afbeelding

Geen kapvergunning voor ‘geldboom’

Algemeen

BRUMMEN – De gemeenten Brummen, Apeldoorn en Rheden zijn niet van mee te werken aan het beëindigen van een drietal eeuwigdurende geldleningen. De leningen samen totaal bijna negen miljoen euro brengen jaarlijkse tien procent rente op. Alliander NV heeft de leningen met onmiddellijke ingang opgezegd. De drie gemeenten denken er niet aan om deze geldbomen te kappen. De rechter moet nu beoordelen of Alliander de lening wel eenzijdig en onmiddellijk mag opzeggen.

In 1997 bedacht de leiding van NUON dat het fiscaal aantrekkelijker was om het aandelen bezit van de drie gemeenten om te zetten in een eeuwigdurende lening. De tien procent rente is een vervanging van het dividend dat de anders zou worden uitgekeerd.

Alliander is in 2009 ontstaan toen het netwerkbedrijf van Nuon werd afgesplitst. Nuon ging toen verder als leverancier van gas en elektriciteit. Met die afsplitsing gingen de leningen ook over van Nuon naar Alliander.

Het bedrijf voert als reden voor de opzegging de enorme financieringsopgave m.b.t. de energietransitie aan. “Daarbij vinden wij de hoge rentepercentages van de genoemde leningen financieel onverantwoord,” aldus een woordvoerder. “Het is maatschappelijk niet langer uitlegbaar. De hoge rentevergoedingen drukken onevenredig zwaar op de financiële positie van Alliander.”

Tevens wijs hij erop dat de aandeelhouders willen dat Alliander er alles aan doet om kostenbewust en efficiënt te werken. Daarbij refereert Alliander aan het verzoek aan de aandeelhouders om zeshonderd miljoen bijeen te brengen. Dat geld is nodig om de financiële positie van het netwerkbedrijf te versterken. Het is de bedoeling dat die lening op termijn wordt omgezet in aandelen. Een sterke financiële basis, die wordt gesteund door overheden geeft financiële markten meer vertrouwen en dat ziet Alliander dan terug in lagere kosten voor de overige leningen die nog met marktpartijen moeten worden gesloten. Want het bedrijf heeft de komende jaren heel veel geld nodig.

Voor Brummen is meedoen aan die geldlening niet aan de orde. De gemeente heeft geen aandelen in het bedrijf. Rheden is wel aandeelhouder en onlangs heeft de gemeenteraad besloten om met een bedrag van 258.707 euro deel te nemen. Voor Apeldoorn is deelname niet aan de orde. “De wijze waarop Alliander op het dossier eeuwigdurende lening opereert vinden wij niet passend bij een langdurige aandeelhoudersrelatie,” aldus de gemeente in een verklaring. Het is nog niet bekend wanneer de partijen voor de rechter staan.

Uit de krant

Mevrouw Gebrands en de heer Mulder in het zonnetje gezet na ieder 25 jaar vrijwillige inzet.
Vrijwillers nemen afscheid tijdens speciale bijeenkomst stichting Handsaam Algemeen 17 apr, 11:08
Afbeelding
IVN wandeling Doorstapwandeling Herikhuizerveld Algemeen 16 apr, 14:56
Samen door het prachtige landschap rondom Brummen toeren.
Tweede editie Scootmobieltocht Algemeen 16 apr, 14:28
Afbeelding
Samenwerking Dorpsraad Brummen en IJsselmarke Algemeen 16 apr, 14:22
Aziatisch hoornaar heeft geen natuurlijke vijanden in Nederland.
Aziatische Hoornaar: een gevaar voor onze bijen en natuur Algemeen 16 apr, 14:07
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 16 apr, 13:57
Linedance met de Papervalley dancers.
Countrydansen weer helemaal in de lift Algemeen 16 apr, 13:54
 De graven van 6 bemanningsleden van de neergestorte Lancaster. Foto: Pascal Pasman.
Herdenking 4 mei in Hall Algemeen 16 apr, 13:45
Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Dagelijkse reportage van de NPO. Foto: Wim Kluvers
NPO Radio 1 bericht '5 dagen' over problematiek Camping De Marshoeve Algemeen 12 apr, 09:00
Wethouder Steven van de Graaf (r) en voorzitter Henk Poldermans tekenen het jaarplan onder toeziend oog van bestuursleden Anne Margreet van der Horst en Hay Verstappen.
Dorpsraad Brummen en gemeente ondertekenen jaarplan Algemeen 12 apr, 09:00
Afbeelding
"We halen de lucht uit de begroting" Algemeen 12 apr, 09:00