Afbeelding

Nog geen einde aan eeuwigdurende lening

Algemeen

BRUMMEN -  Er is nog geen einde gekomen aan de eeuwigdurende lening die de gemeente Brummen, net als Rheden en Apeldoorn, in het guldentijdperk sloot met de het Gelderse Energiebedrijf Nuon. Maar nu voor een soortgelijke geldlening in Friesland een oplossing is gevonden, kan dat ook hier voor de partijen een compromis zijn.

Met de voorganger van Alliander slotend e gemeenten een leningsovereenkomst, die geen vastgelegde einddatum kende. Het netwerkbedrijf meent dat zo’n eeuwigdurende lening met ook nog eens een hoge rente van tienprocent niet meer van deze tijd is en had, na mislukte gesprekken de lening eenzijdig opgezegd, maar dat pikten de gemeenten niet.

Brummen leende in 1997 1.865.800 gulden en ontvangt een jaarlijkse rente van 84.666 euro. Dat bedrag kan de gemeente niet missen. Dus daagden de drie gemeenten het energiebedrijf. De rechter moest maar bepalen of eeuwigdurend ook echt eeuwig duurt.

Rechtszaak

Begin oktober vorig jaar vulden een ruime delegatie van Alliander en de drie gemeenten de zittingszaal van de rechtbank in Zutphen. In een langdurig betoog legden de juristen de gevolgen van het klimaatakkoord van Parijs uit en de rol die daarmee aan Alliander was toebedeeld. Het bedrijf heeft veel geld nodig voor de energietransitie en leningen met een rente van toen procent pasten niet in het financieringsmodel.

Meet een paar vragen van de rechter viel het betoog van de advocaten vrijwel onmiddellijk in duigen. “Wie heeft destijds die overeenkomst opgesteld? En is daar wel een jurist bij betrokken geweest.” Na nog wat mondelinge schermutselingen verhuisden de partijen tijdens een schorsing naar de gang om daar de suggestie van de rechtbank te bespreken om te zoeken naar een andere oplossing. Die werd gevonden in nieuwe gesprekken.

Overleg

Ook in Friesland had het provinciebestuur een advocaat ingeschakeld die had Alliander gedaagd. Daar ging het om ruim 70 miljoen gulden (nu 31,8 miljoen euro) en een rente van acht procent. Met gang van zaken in de rechtbank in Zutphen in het achterhoofd heeft Alliander het in Friesland niet tot een rechtszaak laten komen. “In de afgelopen maanden hebben de provincie en Alliander samen met de advocaten de mogelijkheden verkend. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een passende oplossing voor zowel provincie Fryslan als Alliander,” schrijft Gedeputeerde Staten aan de leden van Provinciale Staten. Tot en met 2028 zal Alliander de jaarlijkse acht procent rente betalen en op 31 december 2028 wordt het geleende bedrag teruggestort en eindigt de lening. De verwachting is dat ook met de Gelderse gemeenten een soortgelijke oplossing wordt gevonden.

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 17 mei, 09:00
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 17 mei, 09:00