Afbeelding

Trots op papier!

Algemeen

Onderstaand artikel is afkomstig van de personeelsvereniging van de papierfabrieken. 

EERBEEK - Naar aanleiding van de sombere berichtgeving de laatste maanden in de lokale media over onze papierfabrieken vinden wij als personeelsvertegenwoordigers van Neenah Coldenhove, Storaenso de Hoop en Folding Boxboard het nodig onze bezorgdheid uit te spreken over deze negatieve tendens.

Eerst maar eens een stukje geschiedenis. Als sinds de 17e eeuw wordt er in ons dorp, in verschillende vormen, papier en karton geproduceerd. Met groot vakmanschap, en ertoe leidend dat deze in Eerbeek geproduceerde producten wereldwijd afgezet worden. Het betreft geen bulkproducties maar verfijnde soorten voor niche-markten. Ons dorp heeft door haar papierindustrie een groot aantal, aan deze industrie gelieerde bedrijven, aangetrokken. Machine fabrieken, elektrotechnische bedrijven, gerenommeerde drukkers, o.a. Koninklijke Schut en talrijke toeleveringsbedrijven. Voor uitgebreide info over producten, geschiedenis etc., verwijzen we graag naar de website hetpapierhart.nl.

De werknemers in de papierfabrieken staan klaar om samen met de bedrijven te verduurzamen. Ook wij als voorzitters vinden dat de industrie haar maatschappelijke verantwoording dient te nemen.

Nog nooit in de bijna vier honderdjarige geschiedenis van het papier maken en de verbondenheid met Eerbeek zijn de kansen zo groot geweest om dit mogelijk te maken.

Wij zien dat de nieuwe eigenaren echt bereid zijn om in duurzaamheid te investeren en ook inzien dat er stappen moeten worden gemaakt.

Stora Enso, waar papierfabriek De Hoop deel van uitmaakt, gaat van conventionele productie naar 100% recyclebare papierproductie en daar past De Hoop goed in. Wij als werknemers zijn trots dat we deel mogen nemen aan een proces om de plastics uit de wereld te halen en bij een werkgever te zitten die als doelstelling heeft alleen nog maar hernieuwbare producten te maken. Eerbeek heeft hier grote kansen en mogelijkheden. Als voorbeeld geldt Industriewater Eerbeek, een gezamenlijk initiatief van de papierfabrieken. Een samenwerking die uniek is in Nederland! Onderzoek is gestart om in 2030 klaar te zijn om al het proceswater te hergebruiken.

Folding boxboard: De industriële productie van vouwkarton begon meer dan honderd jaar geleden. Vouwkarton is al decennialang een populaire verpakking voor zowel de food als ook de farmacie. U zult in de supermarkt veel verpakkingen tegenkomen die bij Folding boxboard Eerbeek zijn geproduceerd, denk aan Unilever producten, diepvries doosjes met groente, Nestle, parfumverpakking, kortom te veel om op te noemen, en voor de liefhebbers: platenhoezen! Vouwkarton is kortom niet meer weg te denken in de verpakkingswereld. Dus geen plastic maar een product dat 8x recyclebaar is. Het afgelopen jaar is voor miljoenen geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen.

Neenah Coldenhove: Door de jaren heen is papierfabriek Coldenhove beroemd geworden door het produceren van het zo “geliefde” blauwe papier voor de enveloppen van de belastingdienst. Coldenhove, meer dan 350 jaar een familiebedrijf, nu onder de vleugels van “Neenah”, wereldwijd producent van papier. Al eerder noemden we de innovatieve kant van de papierproductie in Eerbeek. Coldenhove is hiervan een goed voorbeeld. Transferpapier waarmee je polyester-textiel digitaal kunt bedrukken, je ziet het terug in sportkleding, huisdecoratie en in damesmode. Coldenhove, die kleine fabriek in het bos, maakt producten die een wereldwijde afzet genieten. Waar een klein bedrijf groot in kan zijn. Neenah Coldenhove is altijd voorloper geweest om milieubelasting te beperken o.a. door warmteterugwinning projecten, minder fossiele brandstof etc. En niet onbelangrijk; het Eerbeekse zwembad, ook tot stand gekomen door de gezamenlijke papierindustrie in Eerbeek, wordt verwarmd met restwarmte van onze fabriek. 

Het moge duidelijk zijn dat wij als gekozen personeelsvertegenwoordigers ook ons aandeel willen bijdragen aan de ontstane discussie over de papierindustrie in Eerbeek. 

Wij, de medewerkers van de papierindustrie, worden als lijdend voorwerp weggezet waarbij wij horen dat: “er toch genoeg werk is in de regio, in de recreatie en toerisme” zonder dat men zich realiseert dat onze collega’s technisch geschoolde medewerkers zijn voor een producerende industrie. 

Vandaar dit schrijven. Is Eerbeek beter af zonder papierindustrie? Vraag het aan de medewerkers, vraag het aan de lokale middenstand en aan de, aan deze industrie gelieerde bedrijven. Eerbeek is papier en daar zijn we trots op en natuurlijk vinden we dat de industrie haar verantwoording voor de leefomgeving dient te nemen zonder reserve. Ook daar hebben we als personeelsvertegenwoordigers een belangrijke rol in. De drie genoemde bedrijven hebben momenteel compleet nieuwe eigenaren en management met een ander, op de huidige maatschappelijke ontwikkelingen geënt inzicht. Wij hebben het volste vertrouwen dat de door de inwoners van Eerbeek en omstreken, geuite zorgen, door hen verantwoord wordt opgepakt.

Namens Neenah Coldenhove: Hetty Klomp en Gijsbert Harmsen

Namens FOLLBB : Martin Dusink en Herman Mooiweer.

Namens Storaenso De Hoop: Ronald Blom en Jaap Kerseboom 

Uit de krant

Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Wethouder Steven van de Graaf (r) en voorzitter Henk Poldermans tekenen het jaarplan onder toeziend oog van bestuursleden Anne Margreet van der Horst en Hay Verstappen.
Dorpsraad Brummen en gemeente ondertekenen jaarplan Algemeen 12 apr, 09:00
Afbeelding
"We halen de lucht uit de begroting" Algemeen 12 apr, 09:00
Wandel4Daagse Eerbeek. Foto: Copyright: ADN-Fotografie.nl
Inschrijvingen voor 60ste Wandel4daagse Eerbeek van start Algemeen 12 apr, 09:00
Foto tijdens het 25 jarig jubileum van landelijke rijvereniging 'de IJsselruiters' uit Brummen in 1951.
Rubriek Oud Algemeen 12 apr, 09:00
Afbeelding
Brummen treedt op tegen houtversnipperaars Algemeen 12 apr, 09:00
Foto ter illustratie. Bron: Google maps
Hoe naar huis gaan 'thuiskomen' werd. Ingezonden 12 apr, 09:00
Hoofdroute A50.
Eerbeekse knelpunten: ingewikkelde puzzel Algemeen 12 apr, 09:00
Muhammed in actie tegen ijzersterke EK-deelneemster Gwen Scholten.
Jeugddammen: De regiocup Gelderland Algemeen 12 apr, 09:00
Nicole Regelink schrijft 'Vergetelheden'. Foto: Artist-freed.
Zorgzame pennenlikker schrijft 'Vergetelheden' Algemeen 12 apr, 09:00
Gezelligheid rondom het Andreashuis.
Andreasrommelmarkt Brummen Algemeen 12 apr, 09:00
Huldiging koorleden.
Vrouwenkoor Phoenix kijkt goed terug op 2023 Algemeen 12 apr, 09:00