Afbeelding

Papierindustrie en bonden vinden elkaar toch

Algemeen

EERBEEK - De echte dreiging van een staking bij Folding Boxboard in Eerbeek duurde amper een dag. Vorige week vrijdag bereikten de vakbonden en met de directie van de papierindustrie een onderhandelingsresultaat, dat met een positief advies aan de leden is voorgelegd. Daarmee lijkt de stakingsdreiging definitief van de baan.

Vorige week woensdag stuurden de vakbonden de directie van de papierindustrie een ultimatum. Als voor vrijdag 21 april om 18.00 er geen aannemelijk voorstel zou zijn, dan komen onze leden in actie. Even leek het erop dat bij de partijen de hakken in het zand gezet zouden worden. De directie van de fabriek die vouwkarton maakt voor onder andere farmaceutische, cosmetische en fastfood-verpakkingen, kwam met een statement waarin betreurd werd dat het eindbod van de werkgever door de vakbonden met een negatief advies aan de leden was voorgelegd. “Vanzelfsprekend hadden wij dit graag anders gezien,” schreef de directie.

Donderdag, daags nadat het ultimatum was bezorgd, kwamen de onderhandelingsdelegaties bij elkaar en nog voor het middaguur lag er voor de bonden een acceptabel voorstel op tafel, dat na uitgebreide bestudering in de loop van vrijdag met een positief advies naar de leden kon worden gestuurd. In afwachting van een stemming over het voorstel waren de acties daarmee voorlopig van de baan. De afgelopen week zijn enkele bijeenkomsten met de vakbondsleden geweest en hebben de onderhandelingsdelegaties uiteengezet waarom dit resultaat met een positief advies aan de leden is voorgelegd.

In het onderhandelingsresultaat staat dat alle schalen vanaf 1 april met € 250 worden verhoogd en per 1 oktober nog eens met 0,5%. Ook de ploegentoeslagen gaan met twee procent omhoog. Dat betekent dat de gemiddelde loonstijging voor medewerkers in dagdienst boven de negen procent uitkomt. Medewerkers in bijvoorbeeld schaal vier die werken in vijfploegendienst gaan er 12,55% op vooruit.

Sharon van Boxmeer, bestuurder CNV Vakmensen, begrijpt dat de directie van Folding Boxboard met dit resultaat behoorlijk zijn nek uitsteekt voor zijn werknemers. ‘Terecht, want zij hebben net zo veel last van de inflatie als andere Nederlanders,” aldus de CNV-bestuurder. “Het bedrijf maakte afgelopen jaren behoorlijk winst. De vraag naar papier loopt terug in de hele branche. De neiging om te besparen op personeelskosten is dan sterk. Goed dat de directie uiteindelijk besloten heeft dat niet te doen en juist te investeren in zijn mensen. Volgens ons is dat op de langere termijn een heel goed idee.”

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00