Afbeelding

Papierindustrie en bonden vinden elkaar toch

Algemeen

EERBEEK - De echte dreiging van een staking bij Folding Boxboard in Eerbeek duurde amper een dag. Vorige week vrijdag bereikten de vakbonden en met de directie van de papierindustrie een onderhandelingsresultaat, dat met een positief advies aan de leden is voorgelegd. Daarmee lijkt de stakingsdreiging definitief van de baan.

Vorige week woensdag stuurden de vakbonden de directie van de papierindustrie een ultimatum. Als voor vrijdag 21 april om 18.00 er geen aannemelijk voorstel zou zijn, dan komen onze leden in actie. Even leek het erop dat bij de partijen de hakken in het zand gezet zouden worden. De directie van de fabriek die vouwkarton maakt voor onder andere farmaceutische, cosmetische en fastfood-verpakkingen, kwam met een statement waarin betreurd werd dat het eindbod van de werkgever door de vakbonden met een negatief advies aan de leden was voorgelegd. “Vanzelfsprekend hadden wij dit graag anders gezien,” schreef de directie.

Donderdag, daags nadat het ultimatum was bezorgd, kwamen de onderhandelingsdelegaties bij elkaar en nog voor het middaguur lag er voor de bonden een acceptabel voorstel op tafel, dat na uitgebreide bestudering in de loop van vrijdag met een positief advies naar de leden kon worden gestuurd. In afwachting van een stemming over het voorstel waren de acties daarmee voorlopig van de baan. De afgelopen week zijn enkele bijeenkomsten met de vakbondsleden geweest en hebben de onderhandelingsdelegaties uiteengezet waarom dit resultaat met een positief advies aan de leden is voorgelegd.

In het onderhandelingsresultaat staat dat alle schalen vanaf 1 april met € 250 worden verhoogd en per 1 oktober nog eens met 0,5%. Ook de ploegentoeslagen gaan met twee procent omhoog. Dat betekent dat de gemiddelde loonstijging voor medewerkers in dagdienst boven de negen procent uitkomt. Medewerkers in bijvoorbeeld schaal vier die werken in vijfploegendienst gaan er 12,55% op vooruit.

Sharon van Boxmeer, bestuurder CNV Vakmensen, begrijpt dat de directie van Folding Boxboard met dit resultaat behoorlijk zijn nek uitsteekt voor zijn werknemers. ‘Terecht, want zij hebben net zo veel last van de inflatie als andere Nederlanders,” aldus de CNV-bestuurder. “Het bedrijf maakte afgelopen jaren behoorlijk winst. De vraag naar papier loopt terug in de hele branche. De neiging om te besparen op personeelskosten is dan sterk. Goed dat de directie uiteindelijk besloten heeft dat niet te doen en juist te investeren in zijn mensen. Volgens ons is dat op de langere termijn een heel goed idee.”

Overdekte vlooienmarkt te Zelhem. Foto: Animo Vlooienmarkten
Grote Vlooienmarkt te Zelhem Algemeen 10 uur geleden
Burgemeester van Hedel deelde mee hoe dingen tot stand zijn gekomen. Foto: Monique Schuite
Krijgt Brummen een AZC? Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wat is nog normaal? Ingezonden 22 uur geleden
Foto: Gemmeke Caron
Brummense groep grootouders voor het klimaat opgericht Algemeen 22 uur geleden
Waar, waarom en hoe groeien deze bomen?
Basiscursus bomen van de Veluwezoom Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wilders in Brummen Columns 22 uur geleden
Foto: P Rozendal
Eendracht verzorgt uniek feestconcert Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
De Leuvenheimse vlag Algemeen 22 uur geleden
Trotse eigenaren Hanno en Danielle. Foto: Monique Schuite
Met Hanno optiek de toekomst in kijken Algemeen 22 uur geleden
Foto ter illustratie.
Het eerste vliegtuig en de eerste auto in Leuvenheim Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Asielzoekers in Brummen? Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
NLdoet actie op 16 maart bij vv Loenermark Algemeen 22 feb, 10:36
Afbeelding
SWB organiseert: "Contactgroep Omgaan met verlies en rouw" Algemeen 22 feb, 09:00