Sportcafé De Bhoele
Sportcafé De Bhoele

Vergunning Sportcafé heeft oorsprong in verleden

Algemeen

Van Hedel: "Klachten overlast moeten altijd gemeld worden."

EERBEEK - Bijna een week na de raadsvergadering is burgemeester Alex van Hedel ervan overtuigd dat de horecavergunning volkomen terecht is gegeven. Sinds de jaren zeventig is dat café daar gevestigd en zoals ook de vorige exploitanten een vergunning kregen, heeft ook deze exploitant een vergunning gekregen.

Het bestemmingsplan "Kom Eerbeek", dat sinds 2010 van kracht is, laat slechts Horeca categorie 1 toe. Die lichte horeca, meestal gericht op maaltijdverstrekking, is minder hinderlijk voor de buurt. "Om overlast voor omwonenden te voorkomen en omdat horeca bij voorkeur in het centrumgebied gesitueerd is, wordt nieuwvestiging van horeca in het plangebied niet toegelaten," zo is te lezen in het bestemmingsplan.

Volgens de burgemeester gaat het hier niet om nieuwe horeca, maar om een nieuwe vergunning. Het is dus een vergunning die z'n oorsprong heeft in het verleden, waarbij volwaardige horeca is toegestaan. "Als de exploitatie geen jaar of langer heeft stilgelegen, zijn wij eraan gehouden de vergunning te verlenen," aldus Van Hedel.

De vergunningverlening is niet expliciet gepubliceerd via de gemeentelijke publicaties op onder andere overheid.nl. "Dat hoeft ook niet," aldus een woordvoerder namens de gemeente. "De vergunning is verleend en toegezonden aan de aanvrager. Daarmee is aan de wettelijke verplichting voldaan op grond van de Algemene wet bestuursrecht. In de Drank- en Horecawet is namelijk zelf niets opgenomen over het bekendmaken en in werking treden van deze vergunningen."

"Overigens is over het voortzetten van de horeca-exploitatie door de nieuwe vergunninghouder onder beheer van de Stichting Sportkompas, door de gemeente actief gecommuniceerd op websites, sociale media en door een redactioneel artikel in GemeenteThuis op 31 augustus 2018," aldus de gemeente

De burgemeester beseft dat door de veelheid van andere activiteiten, horeca, sporthal, Cruyffcourt en tot voor kort het jongeren ontmoetingscentrum (JOC) in deze woonwijk een andere dynamiek is dan in een gewone woonwijk. "Mensen moeten zich dat wel realiseren," zegt hij. Daar voegt hij aan toe dat er door de gemeente niet veel klachten zijn geteld. "Over het Cruyffcourt zijn vorig jaar enkele mensen met klachten bij mij op bezoek geweest. Verder ligt er op het ogenblik één klacht, zijn er een paar meldingen van overlast en heeft de politie één klacht gehad."

Maar het feit dat er geen hele grote hoeveelheid formele klachten zijn geregistreerd, wil volgens de burgemeester niet zeggen dat de omgeving geen overlast ervaart. Mede naar aanleiding van de vragen uit de raad zal het college de gehele situatie goed in beeld gaan brengen.

Burgemeester Van Hedel benadrukt dat als mensen hinder, overlast of beschadiging van eigendommen ervaren, dat ze dat altijd moeten melden. "Iedere melding, iedere klacht nemen wij serieus."

Uit de krant

Afbeelding
Rectificatie: Hondenspeelveld en niet hondenuitlaatveld in de Elzenbos Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Inschrijven Brummense avondvierdaagse al mogelijk! Algemeen 7 mei, 13:35
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 7 mei, 13:22
Afbeelding
Inloopspreekuur Dorpsraad Eerbeek Hall Algemeen 7 mei, 13:19
Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00