Afbeelding

In memoriam: Gerhardus Gerrit Jan Schut

Algemeen

EEN BIJZONDER MENS IS HEENGEGAAN, VERZETSMAN EN FABRIEKSDIRECTEUR

Door: MARION VERHAAF

Eerbeek – Twee jaar geleden was het nog groot feest, want Gerard Schut uit Eerbeek werd namelijk 100 jaar. Zijn kinderen, familie en vrienden stonden hem op te wachten en samen vierden zij het heuglijke feit. Op de drempel van zijn 102e verjaardag is hij overleden. Gerard Schut was een man, die op vele vlakken van betekenis is geweest voor zijn woonplaats Eerbeek. Hij zat in het verzet en was president directeur van papierfabriek Koninklijke Schut in Eerbeek.

Het artikel in deze krant, over zijn honderdste verjaardag had veel gevolgen, dit was immers niet zomaar een jarige, zoals destijds te lezen viel, zijn leven leek op een spannend jongensboek. Zo lag hij in de eerste linie op de bekende Grebbeberg en zag de Duitsers aankomen. Hij behoorde tot de eerste krijgsgevangenen van de Duitsers. Na zijn vrijlating begon hij met zijn verzetswerk, waarbij hij leiding gaf aan het doorgeven van de Duitse geschutsposities aan de geallieerde legers. Dit was echter zo succesvol, dat de Duitsers al snel door hadden dat er in dit gebied een krachtige verzetsbeweging aan het werk moest zijn. Doordat de SS zijn intrek nam op Groot Engelenburg in Brummen bleef dat helaas niet zonder gevolgen. Schut moest worden opgepakt, zij troffen hem niet aan en dus werd zijn vrouw meegenomen en gevangengezet. Gelukkig overleefden beiden de oorlog. Later vertrok hij op verzoek van Prins Bernard naar Nederlands Indië, na de politionele acties kwam hij weer terug. In zijn functie als president directeur van Koninklijke Schut, opgericht door zijn grootvader, was hij medeoprichter van Industriewater Eerbeek, de natuur en de omgeving mogen geen schade ondervinden van de industrie in Eerbeek.

Door het genoemde artikel werd hij geïnterviewd door Omroep Gelderland voor de serie over 75 jaar Bevrijding in 2020. Zijn zoon Evert Schut vertelde ons dat het artikel de start was van vele gesprekken, ook over de Grebbenberg. Men had geen idee dat de heer Schut nog in leven was. Hij genoot van deze aandacht en had dan ook veel te vertellen over deze periode.

Hij woonde al ruim 75 jaar in hetzelfde huis, 't Hungeling in Eerbeek. Daar stichtte hij zijn gezin en groeiden de kinderen op. Zijn gezondheid werd de laatste tijd zwakker. "Een tweede gebroken heup was hem te veel," zo vertelde ons zijn zoon Evert Schut.

Op vrijdag 5 april vond het afscheid plaats, de heer Schut werd vervoerd met een loopkoets naar de Kruiskerk. Daarna werd door de familie en aanwezigen een borrel gedronken, op het leven en vooral zíjn leven!

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00