Afbeelding

Rietgedekt met bijenbloemenlint

Algemeen

Directeur Bert Becker weet het zeker. Openbare basisschool De Rietgors is gewoon de allerleukste school. Eerlijk is eerlijk. Het uiterlijk heeft de uit 1955 stammende school vast mee. Wit, grote raampartijen, rietgedekt in een kolossale tuin met amfitheater, speeltoestellen, een moestuin en deze zomer een bijenbloemenlint.

Meegenomen, maar er is meer zegt Becker. Kort na zijn aantreden in 2014 heeft de school de zogeheten Jeelo onderwijsmethode omarmd. Een vorm van projectonderwijs waarbij de leerlingen kinderen gedurende een aantal weken aan de slag gaan met een thema. Niet alleen vanachter hun bureau, maar ook buiten en tijdens excursies. Becker: "We hebben een project koekjes bakken gedaan. Doet elke school wel. Maar wij beginnen dan wel bij de basis: waarvan zijn koekjes gemaakt: graan. Waar wordt dat gemalen, hoe gebakken, hoe worden koekjes verpakt. Dan bezoeken we ook een molen, een bakker en -vanwege de verpakking- en papierfabriek. Ander voorbeeld: bij een project over bouwen bezochten we een Gamma in Zutphen, waar een speurtocht was uitgezet met her en der demonstraties. De burgemeester is met enige regelmaat te gast. Vertelt over openbaar bestuur en veiligheid. Geen saai onderwijs dus, maar dynamisch. Het maakt de kinderen betrokken. Leren ze ook nog taal en rekenen, vraagt u? Natuurlijk. Want er worden ook verslagen geschreven, er wordt ook gerekend en gemeten als de kinderen een plan maken voor de herinrichting van ons schoolplein. Die vakken zijn geïntegreerd in het geheel."

Becker zegt er meteen bij dat deze onderwijsvorm sterk leunt op betrokkenheid bij de ouders. "Je hebt natuurlijk wel telkens mensen nodig om op pad te gaan, om dingen te organiseren. En we vragen ook ouders lessen te ondersteunen als die bijvoorbeeld vanwege hun beroep kennis hebben van het thema dat we behandelen. Ik weet dat sommige scholen moeite hebben voldoende ouders te vinden voor dit soort activiteiten. Dat geldt niet voor de Rietgors. De betrokkenheid is enorm. We moeten soms zelfs ouders teleurstellen. Ook dat maakt het werken hier zo mooi. De school heeft ook echt een spilfunctie in dit dorp".

De Rietgors is op het moment van het gesprek verlaten. Maar dan rijdt een bus voor, die de leerlingen heeft opgehaald bij sporthal Rhienderoord. Eén bus volstaat. Want de school telt momenteel 44 kinderen. Een kleine school heeft zijn voordelen, zegt Becker. "Al is het maar dat je heel goed maatwerk kunt leveren. Maar een stuk of tien leerlingen extra zou fijn zijn. We willen de school tenslotte ook op de langere termijn open kunnen houden. Het Jeelo onderwijs helpt daar overigens wel bij. We hebben inmiddels ook leerlingen die uit het dorp Brummen komen."

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00