Drie ton naar ESCo voor gebouwenonderhoud

Algemeen

Primeur: Brummen besteedt verduurzamen panden uit

De gemeente Brummen gaat de verduurzaming en het groot onderhoud van nagenoeg alle gemeentelijke gebouwen uitbesteden. De gemeente hoopt daarmee het eigen energieverbruik en daarmee de CO2 uitstoot te verlagen. Brummen, Gooise Meren en Hollands Kroon zijn de eerste gemeenten die gaan werken met dit type uitbesteding. Mogelijk kunnen straks ook particulieren meeliften op het initiatief.

Om het energieverbruik van gebouwen te verlagen, is kennis, ambtelijke capaciteit en kapitaal nodig. De gemeente heeft dit onvoldoende zelf in huis. Daarom wil het college gebruiken gaan maken van een zogenaamde Energy Service Company (ESCo). Een systeem dat in de VS al gangbaar is, maar in Nederland nog niet. Het komt erop neer dat Brummen het geld dat normaal wordt uitgegeven aan energie voor een periode 15 jaar beschikbaar stelt aan een dergelijke ESCo. Dat bedrijf neemt het energiebeheer van gebouwen over, investeert in energiebesparende maatregelen en zorgt voor groot onderhoud.
Wethouder Eef van Ooijen, die het plan gisteren presenteerde zei dat het de gemeente geen geld oplevert, maar naar verwachting wel een verlaging van de CO2 uitstoot. "Dat geld zouden we sowieso moeten investeren, maar nu kopen we er kennis mee, ontlasten onze organisatie en hoeven zelf niet te investeren. De winst voor de ESCo zit in het feit dat de kosten van energie dalen door de duurzaamheidsmaatregelen.'' Naast het geld Brummen zelf uitgeeft aan energie, krijgt de ESCo nog bijna drie ton die al zijn gereserveerd voor de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed.

De gemeente gaat het project samen met Gooise Meren en Hollands Kroon Europees aanbesteden. Het bedrijf aan wie de opdracht wordt gegund is verantwoordelijk is voor het behalen van de energiebesparing, waarbij het comfort voor gebruikers van de gebouwen gelijk blijft of verbetert. De ESCo zorgt zelf voor financiering van de energiebesparende maatregelen. Het kan daarbij goedkoop lenen voor investeringen omdat de Bank Nederlandse Gemeenten en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting daarvoor garant willen staan. De twee instellingen zien een ESCo als een concept dat een belangrijke bijdrage kan leveren aan het behalen van de klimaatdoelen.        

Van Ooijen zei dat op termijn mogelijk ook particulieren kunnen meeprofiteren. "Ook voor particulieren kost investeren in verduurzaming veel geld. Uitbesteden zou ook een optie kunnen zijn.'' Hij vergeleek het met het Woningabonnement dat onder meer gehanteerd wordt in Deventer en Lochem. Daarbij wordt het verduurzamen van woningen gefinancierd door de besparing die na de genomen maatregelen wordt bereikt op de energielasten.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00