Afbeelding

Maand van de vrijheid van 11 april tot 11 mei

Gemeentenieuws

BRUMMEN/ EERBEEK - Op 15 en 16 april 1945 zijn de dorpen Brummen en Eerbeek bevrijd van de Duitse bezetter. In Nederland, maar ook in de gemeente Brummen, wordt uitgebreid stil gestaan bij het vieren van 75 jaar vrijheid. "Het doet me goed om te zien dat zoveel inwoners, verenigingen en organisaties in onze gemeente hierbij stil staan, de slachtoffers van oorlogsgeweld herdenken en vooral ook de vrijheid waarin we leven vieren," laat burgemeester Alex van Hedel weten. De meeste activiteiten bevinden zich in de periode van 11 april tot 11 mei. "Daarom roepen we deze periode in onze gemeente uit tot de 'maand van de vrijheid'."

Op een speciale pagina op de gemeentelijke website is een actueel overzicht te lezen van de activiteiten die in onze gemeente plaats vinden. Het gaat hier om de initiatieven die bij de gemeente gemeld zijn. "We willen graag helpen dat elk initiatief de aandacht krijgt die het verdient. Daarom zien we het als onze rol om de activiteiten goed in beeld te hebben en ook via onze gemeentewebsite te presenteren", licht de burgervader toe. "Daarbij hebben we ook afstemming gezocht met bijvoorbeeld de 4 mei-comités in Brummen en Eerbeek als ook de Culturele Stichting. Zo was het juist het idee van de beide comités om een herdenkings- en bevrijdingsmaand uit te roepen in dit bijzondere jaar."

Centrale plek online
Alle beschikbare informatie is te vinden op de website www.brummen.nl/75jaarvrijheid. Daar is te zien dat de twee 4 mei comités in onze gemeente tijdens dit bijzondere herdenkingsjaar weer extra aandacht schenken aan het herdenken. Hierbij is speciale aandacht voor jongeren, onder andere via een speciaal kunstproject en twee speciale websites voor de schoolgaande jeugd. Zowel in Brummen en Eerbeek vinden op 4 mei stille tochten met herdenkingsbijeenkomsten plaats.
Maar ook voor deze dag worden al volop activiteiten georganiseerd. Of het nu het bijwonen van een groep schoolkinderen is van de herdenking van de IJsseloversteek bij Westervoort, de diverse herdenkingsconcerten van muziek- en zangverenigingen, het halen van het bevrijdingsvuur uit Wageningen, het organiseren van een vredesmars of de uitvoering van de voorstelling van 'The Armed Man' door een projectkoor. "Het zijn allemaal bijzondere activiteiten die door en voor bevlogen en betrokken inwoners worden georganiseerd," aldus Van Hedel. Over enkele weken verschijnen er ook enkele themapagina's in GemeenteThuis over de 'maand van de vrijheid'. Daarin worden enkele bijzondere verhalen over de Tweede Wereldoorlog belicht, evenals de speciaal door Visit Brummen-Eerbeek ontworpen fietsroute langs historische (oorlogs)locaties.


Vragen of opmerkingen?
Zijn er activiteiten die worden georganiseerd, maar die op dit moment nog niet te vinden zijn op www.brummen.nl/75jaarvrijheid? Geef dit dan door aan de gemeente. Dit kan via het mailadres k.wentink@brummen.nl of het centrale telefoonnummer 0575- 568233.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 5 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 7 uur geleden
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 7 uur geleden
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 7 uur geleden
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 7 uur geleden
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 7 uur geleden
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 7 uur geleden
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 7 uur geleden
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 7 uur geleden
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 7 uur geleden