Afbeelding

'Beter wei vol panelen dan 'groene woestijn'

Algemeen

HALL - De weilanden aan de Oude Zutphense weg in Hall zijn toch niet meer dan een 'groene woestijn'. Beter om er zonnepanelen op te leggen en het geheel te omzomen met struweel en bloemrijke akkerranden. Tot die opmerkelijke uitspraak kwam advocaat Bart de Haan dinsdag in de rechtbank in Arnhem. Hij stond daar namens de initiatiefnemer – en met twee ambtenaren van de gemeente Brummen- tegenover een groep omwonenden die menen dat de gemeente ten onrechte een vergunning heeft verleend voor de aanleg van een 36 hectare grote zonneweide op die weilanden.

De typering van 'groene woestijn' had De Haan opgetekend uit de mond van de initiatiefnemer tot het park en eigenaar van de gronden Eerbekenaar Arnold Jurrius, die het grasland nu gebruikt ten behoeve van zijn melkveebedrijf. 

Het ging bij de zitting ook in belangrijke mate om de impact die de aanleg van 50 voetbalvelden zonnepanelen zou hebben op de leefomgeving, zowel van mens als dier. De bezwaarmakers tegen de vergunning stelden dat de gemeente nauwelijks onderzoek heeft verricht naar de ecologische waarden van het gebied. Bovendien verweten Brummen geen beleid te hebben waar het aanleg van dergelijke grootschalige voorzieningen betreft en geen regie te hebben gevoerd bij het uitwerken van de plannen. Guido Groot Obbink, wiens woning pal grenst aan het plangebied zei daarover: "Wij woonden op het platteland en dan wordt ineens een reusachtig industrieel aandoend zonnepark naast je huis neergelegd. En de gemeente heeft geen beleid, laat de regie maar over aan de initiatiefnemer en omwonenden en geeft na een rammelende procedure een vergunning af."

De vertegenwoordiging van de gemeente stelde echter dat dat de procedures volgens de regels zijn verlopen. Ook zeiden ze dat de initiatiefnemer de verplichtingen die de gemeente aan hem had opgelegd -als het zoeken van draagvlak voor het plan- had uitgevoerd. Dat hij dat niet had kunnen vinden bij een deel van de omwonenden was geen reden de vergunning te weigeren. "Je vindt nooit 100 procent draagvlak bij dit soort plannen." Ook wezen ze erop dat de initiatiefnemer op 9 hectare van de 36 groen en bloemenranden gaat aanleggen en hij ook onder meer voor lagere panelen heeft gekozen, zodat er meer openheid in het landschap blijft bestaan. Ze erkenden de landschappelijke waarde van het gebied, maar noemden het anderzijds 'het minst ongeschikte gebied in de gemeente Brummen voor de aanleg van zonnepanelen.  De rechtbank doet over ongeveer zes weken uitspraak.  

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00